Jan Kempinaire (GBA) staat zitje af in de Avelgemse gemeenteraad

Jan Kempinaire. © MVM
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

“Mijn opdracht is volbracht”, zegt Jan Kempinaire van Gemeentebelangen, die een stap terugzet. “Nu is het tijd om de jeugd het vertrouwen te geven om de fakkel over te nemen.”

Door het afscheid van Jan Kempinaire, krijgt Pascal Pauwels (47) als eerste opvolger een zitje in de gemeenteraad. Pascal woont in Kerkhove en werkt als IT director bij Unilin.

Jan Kempinaire stond tweede op de lijst van Gemeentebelangen Avelgem (GBA). Zes jaar geleden werd hij fractieleider van GBA. Zijn opdracht luidde: ‘succes boeken bij de volgende verkiezingen’ of meer zetels halen dan de vier van 2012. Het leek een onmogelijke opdracht in het christendemocratische Avelgemse bastion. Toch is GBA nu de grootste fractie, levert de partij de burgemeester en twee schepenen.

Mijn opdracht is volbracht“, zegt Jan. Hij is nu 60 jaar geworden. Jan geeft twee belangrijke redenen aan om definitief een stap opzij te zetten. “De toekomst is belangrijker dan het verleden. De nieuwe GBA-fractie beschikt over tal van nieuwe talenten. Jonge mensen in wie het volste vertrouwen moet worden gesteld. Zij willen de fakkel graag overnemen en moeten die kans krijgen.”

Er is nog een tweede belangrijke reden. “Mijn vrouw, Mieck Vos, is recent algemeen directeur van de VVSG, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, geworden. Dat gebeurde al toen ik met de voorbereidingen van de huidige campagne bezig was. Ik kon de Avelgemse ploeg toen niet in de steek laten. Maar om alle mogelijke speculaties van belangenvermening tegen te gaan, neem ik nu afscheid van een uitvoerend mandaat als politicus.”

Jan Kempinaire met lijsttrekker Lut Deseyn.
Jan Kempinaire met lijsttrekker Lut Deseyn.© MVM

Jan wenst GBA en Lut Deseyn nog alle succes met de vernieuwingsoperatie voor Avelgem.

Jan zette 42 jaar geleden zijn eerste stappen in de politiek. Eerst nam hij een engagement op als studentenpreses van het Liberaal Vlaams Studentenverbond. Later werd hij lid van de raad van bestuur en het dagelijks bestuur van de Vrije Universiteit Brussel. Vervolgens werd hij ondervoorzitter van de PVV-jongeren-nationaal. Hij zetelde ook 18 jaar in de Kortrijkse gemeenteraad en was voorzitter van VLD Kortrijk.

Jan Kempinaire nam deel aan elf verkiezingen: 1 Europese, 3 provincieraadsverkiezingen, 2 parlementsverkiezingen (telkens verkozen als eerste plaatsvervangend volksvertegenwoordiger), 3 gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk en 2 gemeenteraadsverkiezingen in Avelgem. Behalve de laatste verkiezing in Avelgem, was dat altijd vanop een onverkiesbare plaats. Toch raakte hij telkens verkozen om dan altijd in de oppositie terecht te komen.

Jan volgde altijd de wijze raad van wijlen zijn vader, Andre Kempinaire, vele jaren minister en eerste ondervoorzitter van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers: “Doe aan politiek, maar zorg er altijd voor dat je er niet financieel afhankelijk van wordt en blijf dus maar in de eerste plaats hard werken in je advocatenkantoor.”

“Ik zag mijn politiek engagement als een wederdienst aan de maatschappij“, vertelt Jan. “Ik mocht hier rechten studeren op kosten van de maatschappij, dan wil ik mijn kennis er ten dienste van stellen.”