Jan Bekaert: “W.I.T. en Liberaal 2018 beschouwen elkaar als gelijkwaardige partners”

Apotheker Jan Bekaert, op de foto met echtgenote Roos Callewaert, volgt Karl Bonny op als burgemeester. © Foto Coghe
Redactie KW

Na ruim twintig jaar moet Karl Bonny (CD&V) afscheid nemen van de burgemeesterssjerp. Hij wordt opgevolgd door zijn huidige coalitiepartner Jan Bekaert van W.I.T. Jan zal op zijn beurt de sjerp na drie jaar doorgeven aan de nieuwe coalitiepartner, Lieven Cobbaert van Liberaal 2018.

Laat ons met de deur in huis vallen. Waarom een coalitie met Liberaal 2018 en niet langer met CD&V? Zijn er in de afgelopen legislatuur strubbelingen geweest dan?

Jan Bekaert: “Dat ontkennen zou de waarheid geweld aandoen. Zoals in elk huwelijk zijn er moeilijke momenten. Zo hadden we het zeer moeilijk met de positie van schepen Dewanckele toen die in opspraak kwam. Onze partij staat immers voor eerlijke en propere politiek. We eisten zelfs zijn ontslag. Maar we vonden op de een of andere manier een oplossing. Ook hadden we het moeilijk met de manier waarop de vorige gemeentesecretaris Katia Verhelst door Karl Bonny de deur werd gewezen. En er is ook het dossier van de dorpskernvernieuwing van deelgemeente Ichtegem waar maar geen schot in kwam. Maar dat is niet de reden waarom we niet verder met de CD&V wilden. Hoofdreden is dat we willen inzetten op vernieuwing, waarmee we aan de verzuchting van de kiezer tegemoet komen.”

Gaat u desondanks niet in tegen de wil van de kiezer door CD&V, de grootste partij in deze gemeente, links te laten liggen?

“Ik moet toegeven dat ik verrast ben dat Karl Bonny toch een 300-tal voorkeurstemmen méér heeft gehaald. Vermoedelijk komt dit door een vorm van polarisatie omdat we met onze partij duidelijk stelden dat ook wij voluit gingen voor de sjerp van burgemeester. Toch ben ik ervan overtuigd dat de kiezer verandering wil. En dat kan niet met Karl Bonny die opnieuw burgemeester wilde worden. Trouwens, dat was ook al het geval in 2012 toen ik een pak meer voorkeurstemmen haalde dan Karl (1766 tegenover 1028, red.) maar door het spel van de coalitievorming en de daaraan verbonden compromissen we wilden absoluut deelnemen aan het beleid de sjerp aan Karl moest laten. Veel mensen namen ons dat toen zeer kwalijk. Vandaar dat we dat nu, zes jaar later, niet opnieuw konden laten gebeuren. Je mag ook niet vergeten dat we in het huidige schepencollege in de minderheid zijn.”

Er zijn, behalve Lieven Cobbaert, geen schepenen verkozen uit Eernegem of Bekegem. Hoe zal u de bevolking van die deelgemeenten overtuigen van de onpartijdigheid van bestuur?

“Dat er niet méér schepenen uit de andere deelgemeenten zijn, is het resultaat van de verkiezingen. En de wil van de kiezer is wet. W. I. T. stond initieel dan wel voor ‘Werken aan Ichtegems Toekomst’ en is er gekomen uit onvrede met het toenmalig beleid dat Eernegem bevoordeelde, maar dat is wat ons betreft volkomen verleden tijd. Het is dan ook de laatste jaren geëvolueerd naar ‘Werken aan Ieders Toekomst’. Trouwens, in de afgelopen zes jaar hebben we geen enkel dossier ten voordele van Eernegem of Bekegem tegen gehouden. Je zal dat zeker ook zien in de komende zes jaar.”

U gaat nu onderhandelen met uw nieuwe coalitiepartner over een programma. Wat is daarin onontbeerlijk voor uw partij?

“Op voorhand bepaalde eisen stellen, gaan we zeker niet doen. Als je trouwt, zeg je ook niet tegen je vrouw dat ze geen kleren mag kopen, dat zou zeker faliekant aflopen (lacht). We zaten in een vroegere bestuursperiode ooit samen met de liberalen in de oppositie en konden het goed met elkaar vinden. Die goede samenwerking van toen is blijven hangen.”

“Het codewoord dat telt voor ons beiden is ‘samenwerken’. We beschouwen elkaar als gelijkwaardige partners en willen als één team naar buiten treden. Trouwens, onze programma’s sluiten zeer nauw bij elkaar aan. We willen wel nog de lopende projecten verder zetten.”

Het ambt van burgemeester is veeleisend. Men zegt dat dit geëvolueerd is naar een fulltime job. Is dit dan nog combineerbaar met uw beroep als apotheker?

“Ook de job van schepen, die ik de laatste zes jaar heb gedaan, is veeleisend. Ik heb dan ook het een en ander aangepast en heb nu twee apothekers en een bediende in dienst. Ik ben aan het uitkijken naar een bijkomende kracht, zodat ik mij voor de volle 300 procent kan inzetten voor deze nieuwe uitdaging.”

(Rudi Ilegems)