Izegemse schepenen verdelen bevoegdheden

Het nieuwe schepencollege van Izegem. V.l.n.r. Kurt Himpe, Ann Van Essche, Liesbet Bogaert, Caroline Maertens en Tom Verbeke. Zittend: burgemeester Bert Maertens en Lothar Feys. © Frank Meurisse
Redactie KW

Hoewel het nog wachten is tot 1 januari vooraleer de nieuwe bewindsploeg kan aantreden, is het Izegemse schepencollege nu al klaar met de verdeling van de bevoegdheden. Grote verschuivingen zijn er niet bij de schepenen die hun mandaat voortzetten. Wel komen er enkele nieuwe taken bij, zoals klimaat, digitalisering en fietsbeleid.

Het was een trotse burgemeester Bert Maertens die zijn nieuwe ploeg voorstelde, vanmiddag in zaal Meilief. Vast stond al dat CD&V, met wie N-VA in coalitie gaat, Ann Van Essche naar voor schoof als schepen.

De N-VA schepenen werden gisterenavond laat verkozen, rekening houdend met de voorkeurstemmen maar ook met de keuze van het bestuur. Het zijn geworden: Caroline Maertens, Kurt Himpe, Lothar Feys en Tom Verbeke die er in de vorige huidige bestuursperiode al bij waren. Lisbet Bogaert doet haar intrede.

Clusters

Wel komt een aantal nieuwe bevoegdheden richting college uit. “Zoals klimaat en digitalisering. Die bevoegdheden neem ikzelf onder mijn hoede omdat ze eigenlijk op elk domein van toepassing zijn”, aldus Bert Maertens. Verder werd zoveel mogelijk in clusters gewerkt zodat de schepenambten zo goed mogelijk kunnen afgestemd worden op het organigram van de stadsdiensten.

Bert Maertens neemt veiligheid, communicatie en participatie, bevolking en burgerlijke stand, klimaat, digitalisering en smart city, personeel en organisatie, vrijwilligersbeleid en toegankelijkheid voor zijn rekening.

Voor Ann Van Essche worden dat welzijn, zorg, huis van het kind, kinderopvang en sociale economie.

Caroline Maertens staat in voor ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en fietsbeleid, openbare werken en groen, stadsgebouwen en openbare verlichting.

Kurt Himpe kreeg de bevoegdheden cultuur, bibliotheek en archief, erfgoed, musea, kunstonderwijs, senioren, internationale samenwerking en noord-zuidbeleid toegeschoven.

Voor Lothar Feys worden dit sport, jeugd, buurtwerking en integratie en inburgering.

Tom Verbeke blijft actief op vlak van financiën en krijgt er ook woonbeleid, juridische zaken, overheidsopdrachten en contracten, kerkbesturen, Etiz, IVIO, AGB en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden bij.

Lisbet Bogaert ten slotte buigt zich over economie, horecabeleid, toerisme, evenementenbeleid, landbouw en dierenwelzijn.

“Alles is heel snel verdeeld geraakt. Ook wat de collega van CD&V betreft”, aldus Bert Maertens. “Eigenlijk neemt schepen Ann de taak van wat vroeger de OCMW-voorzitter was op zich. Decretaal is er ook één schepen minder voorzien.”

Tot de nieuwe bestuursperiode in gaat, blijft het huidige college op post. Daarna kunnen de krijtlijnen uitgezet worden voor de komende zes jaar. “Het wordt een ambitieus plan dat we waar willen maken binnen de beschikbare middelen. Denk maar aan de site Baertshof”, aldus de burgemeester.

“Ook het programma van CD&V liep behoorlijk gelijk. Dit is ook de reden waarom we met hen in zee willen gaan. We hadden vroeger al goede contacten en kennen de mandatarissen. We wilden absoluut niet besturen met mensen waarin we geen vertrouwen meer hebben. Dat was van meet af al duidelijk”, zet Bert Maertens nog even de puntjes op de i. (MI)