Inbraakcijfers in Roeselare blijven dalen

© Getty Images/iStockphoto
Philippe Verhaest

Het aantal inbraken in Roeselare tijdens de eindejaardagen was niet hoger dan anders. Dat zegt burgemeester Kris Declercq, na een vraag van Vlaams Belang-raadslid Filip Deforche. Het totale aantal inbraak daalt elk jaar wat verder.

Filip Deforche (Vlaams Belang) is bezorgd om de veiligheid van de Roeselarenaars, zegt hij. “De diefstallen tijdens de kerstperiode moeten we van naderbij bekijken”, vindt hij. “Inbrekers nemen tijdens de kerstdagen blijkbaar geen rust. Integendeel: er wordt zelfs meer ingebroken dan op andere dagen. De mensen zijn zijn minder thuis, ze doen feestinkopen of gaan op familiebezoek. Sommige steden zijn dit seizoenfenomeen grondig beu en zetten preventiemaatregelen op, zoals Harelbeke.”

“Ik zou graag een stand van zaken willen voor Roeselare. Is er een verhoging van het aantal diefstallen in inbraken tijdens de kerstperiode? En hebben ook winkeliers hier meer onder te lijden? Heeft het stadsbestuur de burgers attent gemaakt op dit fenomeen en wordt er aan gedacht om in de toekomst een anti-inbraakpreventiecapagne op poten te zetten? Zo kunnen er bijvoorbeeld gratis klevers verspreid worden met de tekst: ‘dit pand is elektronisch antidiefstalverzekerd’.

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) stelt gerust. “Veiligheid is een van onze kernopdrachten. De criminaliteitsgraad van Roeselare is de laagste van alle centrumsteden. Dat is op zich goed, dankzij het goeie werk van de politie. Maar uiteraard worden we soms met inbraakgolven geconfronteerd. In 2018 waren er 119 inbraken, in 2017 waren dat er 143 en in 2013 nog 221. In december 2018 waren er 11, net als in januari in 2019.”

“Wat betreft winkeldiefstal, is er altijd een piek in juni en de eindejaarsperiode. Dat was nu niet anders, maar de globale inbraakcijfers gaan de goeie kant uit. In Vlaanderen zijn we bij de beteren. We zetten ook continu in op diefstalpreventie. Er is een actie met de gemeenschapswachten. Zij gaan langs bij de winkeliers en geven tips en er is ook extra politieaanwezigheid in het centrum. Op vlak van woninginbraken hebben we diefstalpreventieadviseurs bij de politiezone RIHO en er is de jaarlijkse campagne ‘Eén dag niet’ om diefstalpreventie in de kijker te zetten. Daarnaast is er ook ‘preventie in je wijk’, waarbij we tips geven voor de buurt.”

Filip Deforche wijst nog op het belang van nazorg. “Mensen die het slachtoffer van een inbraak geweest zijn, moeten de nodige aandacht krijgen.”

December 11

Januari 11

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier