Iepers schepen Jef Verschoore komt niet op met eigen lijst

"Ik kom niet op met een eigen lijst, maar kan ook niet bevestigen dat ik niet zal opkomen", aldus Jef Verschoore. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Minder dan een half jaar nog voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Ieper zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

De Ieperse partijen laten nog niet te veel in hun kaarten kijken wat de lijstvorming betreft. CD&V Ieper kondigde in september 2017 al top drie Katrien Desomer, Dieter Deltour en Dominique Dehaene aan, maar nadat deze laatste in februari onverwacht zich terugtrok, bleef het stil rond de lijstvorming. “We houden het nog stil”, zegt voorzitter Miguel Stevens. “Op 26 april is er een bestuursvergadering waarop een zeer groot deel van de lijst goedgekeurd zal worden. Voorlopig kunnen we enkel bevestigen dat Katrien Desomer en Dieter Deltour op één en twee zullen staan. OCMW-voorzitter Marieke Cloet zal de 30ste plaats bekleden en huidig burgemeester Jan Durnez zal de lijst duwen.”

Geen eigen lijst

Van Jef Verschoore is er alvast geen sprake. De grote vraag is dan ook wat de eerste schepen zal doen. “Bij mijn weten sta ik niet op de lijst die CD&V zal bekendmaken. Ik zal ook niet opkomen met een eigen project, met de nadruk op ‘eigen’. Verder kan ik nog niks zeggen. Ik kan ook niet bevestigen dat ik niet zal opkomen“, klinkt het geheimzinnig.

“Ik kan ook niet bevestigen dat ik niet zal opkomen”

Bij de andere partijen is het ook stil. Kartelpartner N-VA gaat zoals bekend alleen en met schepen Eva Ryde als lijsttrekker naar de kiezer. Gemeenteraadsvoorzitter en Kamerlid Jan Vercammen gaf aan dat hij geen prominente plaats op de lijst ambieert en cafébaas Alain Vansevenant kondigde zelf aan dat hij zijn eerste stappen in de politiek zal zetten op de N-VA-lijst. Bernard Van Isacker nam de fakkel over van Dirk Vandenbulcke als voorzitter van de plaatselijke afdeling. “We beschikken over veel valabele kandidaten”, aldus de nieuwe voorzitter.

Nog één vrouw

SP.A wacht traditiegetrouw tot 1 mei om de eerste kandidaten bekend te maken. “Dit jaar is het echter op de vooravond van de Dag van Arbeid, op maandag 30 april in het Museumcafé”, zegt fractieleider Philip Bolle. “Ik kan wel bevestigen dat ik lijsttrekker word en dat iedereen die nu in de gemeenteraad opnieuw meedoet. De lijst is zo goed als af. We hebben alleen nog één vrouw nodig. Gunter Pertry? Hij heeft laten weten dat hij de SP.A nog wil steunen, maar geen mandaat ambieert.”

Open VLD wordt opnieuw Open Ieper en Emmily Talpe als lijsttrekker. “Lijstvorming is voor elke partij een boeiende uitdaging. We zitten in de laatste fase, maar onze deur blijft tot het einde openstaan voor enthousiaste Ieperlingen die ons positief project mee willen versterken. Wat opvalt is dat heel wat vrouwen spontaan interesse tonen om zich in de lokale politiek te engageren. De reële kans op een vrouwelijke burgemeester werkt blijkbaar inspirerend. Onze zes mandatarissen in de gemeenteraad en OCMW-raad hebben zich alvast opnieuw kandidaat gesteld.” Vlaams Belang heeft wel al een top 3: 1. Nancy Six, 2. Dimitri Knockaert, 3. Saskia Dehollander. “Ook gemeenteraadslid Ivan Tanghe heeft zich intussen opnieuw kandidaat gesteld. Verder kan ik alleen zeggen dat we al 17 kandidaten hebben, maar we wachten zo lang mogelijk om namen te noemen aangezien we uit ervaring weten dat die mensen door werkgevers, familie of vrienden ontraden worden om voor Vlaams Belang op te komen”, zegt Nancy Six. Groen ten slotte heeft met Vera Lannoo momenteel slechts een zetel, maar mikt op drie. Lijsttrekker wordt de 26-jarige Jordy Sabels, gevolgd door Veerle Billiau, Sam Vancayseele, Shari Platteeuw en Christophe Gantois. Vera Lannoo is lijstduwer.