Iedereen Tielt presenteert als eerste partij volledige lijst in Tielt

De kandidaten voor Iedereen Tielt. Megan Vermeulen ontbreekt, maar met plezier houden anderen haar foto vast. © Wouter Meeus
Jos Remaut

Vanavond werden alle 27 de kandidaten van de nieuwe burgerlijst voorgesteld. Ze bestaat grotendeels uit nieuwkomers in de politiek, maar dat vindt lijsttrekker Pascale Baert helemaal niet erg, integendeel.

“Precies door los te komen van de partijpolitiek, konden we gedreven kandidaten aantrekken die een heel grote voeling hebben met wat er echt leeft in Tielt”, aldus Pascale Baert, die OCMW-voorzitter is en in 2012 verkozen werd op de kartellijst N-VA/Open VLD. Maar medio 2016 stapte ze samen met drie andere Open VLD’ers, Bart Biebuyck, Grietje Goossens en Gregory Lazou uit het kartel en de partij om de nieuwe burgerbeweging ‘Iedereen Tielt’ op te richten. De formule bleek meteen aan te slaan bij het publiek (getuige de sterke score in onze flitspeiling van enkele maanden geleden) en bij de gegadigden om op de lijst te staan: vorig jaar had men al ongeveer 20 namen.

Nieuw, nieuw nieuw

De top van de lijst die nu voorligt, wordt gevormd door het viertal dat in 2012 ook al deelnam aan de verkiezingen, toen nog op de kartellijst: Pascale op 1, Bart op 2, Grietje op 3 en Gregory op 4.

Alle andere kandidaten zijn een onbeschreven blad wat hun politieke levenswandel betreft, maar dat wil helemaal niet zeggen dat ze niet maatschappelijk geëngageerd zijn, integendeel. Neem nu Marie De Cloet bijvoorbeeld, die op 5 staat: oud-leidster van de KSA, ex-uitbaatster van De Keet en als geen ander vertrouwd met wat er leeft bij de jeugd van Tielt. Haar naam was eerder al bekendgemaakt, net als de nummers 6, 7 en 8. Kanegemnaar Dries De Baerdemaeker is syndicaal afgevaardigde in het Sint-Jozefsinstituut en heeft een passie voor verkeer en mobiliteit. Hij zet zich ook in voor de Chiro van Kanegem en was tot voor kort voorzitter van de wijk De Neringen. Cindy Wielfaert is dan weer bekend van Watewy, het Kinderkankerfonds en Melkrock. En Pascal Heytens, die kennen we als voorzitter van het Kerstmarktcomité.

Eva De Smet staat op 9. Zij is stafmedewerker bij een lokale overheid en kent het reilen en zeilen van een lokaal bestuur als geen ander. Vooral ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn haar stokpaardjes. Bram De Rammelaere is de communicatiemanager van de groep en hij staat op 10. Als bedreven quizzer is hij een van de bezielers van de jaarlijkse Sportaquiz en hij is ook voorzitter van de oudervereniging van Het Spoor. 11 is voor Katrien Vanseveren. Ze is een van de vaste waarden in het Tielts Volkstoneel, maar ook voor voetbalclub VV Tielt zet zij zich in. Beroepshalve geeft ze les in het buitengewoon onderwijs. En ja, ook kandidaat 12 speelt bij het Tielts Volkstoneel: Maarten Claerhout is de naam. Hij is ook actief lid van de Landelijke Gilde en is afgevaardigde van de jongensploeg van KFC Aarsele.

Achter het geluksgetal 13 vinden we een naam die klinkt als een klok in de carnavalswereld: Shirley Nagel is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de Orde van de Drie Sleutels, die nog door haar opa werd opgericht. Ze komt aan de kost als bediende-planner bij schoonmaakbedrijf Nemegheer en is ook wel eens te vinden in het Textielhuis, waar ze bestuurslid is van de dartsclub. Helemaal in het midden van de lijst staat Filip Decock, lesgever in het buitengewoon onderwijs en daar ook syndicaal afgevaardigde. In een vorig leven is hij ook ambulancier geweest en mede daardoor is veiligheid een van zijn speerpunten. Kimberly Demulder, op 15, houdt dan weer cafetaria De Ponte open in de sporthal. Ze weet dus zowat alles over de Tieltse sportvereningen, maar is ook actief binnen de oudervereniging van De Wijzer in Aarsele.

Ook Iedereen Tielt heeft het schoolvoorbeeld van geslaagde integratie op de lijst en het is ook een Kosovaar: Alban Aliu is de naam en veel Tieltenaars kennen hem als zaalverantwoordelijke in resturant Shamrock. We vinden hem op 16, met achter zich Sigrid Ollevier op 17. Zij heeft een aantal jaar gewerkt als diëtiste, om zich daarna als happy housewive met volle overgave te wijden aan de opvoeding van haar dochters. Maar die zijn ondertussen wat groter en dus is er tijd om zich in de politiek te werpen. Hetzelfde verhaal bij Roland Heytens (18), die naast zijn inzet bij De Torenvalk een druk professioneel leven leidde als buschauffeur maar onlangs met pensioen ging. Jessy Verlinden, op 19, werkt als monteerster en inpakster. En tegelijk is ze een heel sociale vrouw, die ervan houdt om bij de mensen te zijn.

Jong bloed

Ook heel wat jong bloed op deze lijst: Jean-Baptiste Bockelandt, op 20, zit in zijn tweede jaar bedrijfsmanagement en speelde vele jaren bij Tievolley. Hij steekt een handje toe in het uitvaartcentrum Dhondt-Bockelandt en werkt in de weekends in café ‘t Een en ‘t Ander in Schuiferskapelle. Zo is hij echt wel op de hoogte van wat daar reilt en zeilt. Megan Vermeulen (plaats 21) is de op één na jongste kandidate. Ze studeert taal en letterkunde aan de universiteit in Gent en was tot voor kort actief in dansclub Euterpe. Ze is echt wel gebeten door de politieke microbe en nam in het vijfde middelbaar al deel aan het European Youth Parliament. De échte benjamin vinden we op plaats 23: Valentine Potteau, leidster bij de KSA en de speelpleinwerking, en in het weekend nog aan de slag in de QV en d’Hespe. Tussen de twee jongsten, op plaats 22, staat Dirk Peck. Hij runt al bijna 40 jaar een boekhoudkantoor in Aarsele en in Deinze.

En zo zijn we stilaan bij de staart van de lijst beland. Plaats 24 wordt ingenomen door Xavier Therry. Hij is de man van Pascale Baert én bevlogen geschiedenisleraar in Tielt. Als historicus is hij erg begaan met het behoud van het cultureel patrimonium en ook de Europese identiteit van Tielt ligt hem na aan het hart. StephanieMistiaen(26) is werfleidster bij een poetsbedrijf en daarnaast ook zaalverantwoordelijke voor de parochiezaal in Kanegem.

De voorlaatste plaats op de lijst is voor de voorzitter: Claude Taelman. Hij zet zich in voor de Tieltse Middenstand en het Kinderkankerfonds, en is organisator van de Tielt Classic Tour. En de lijstduwer, dat is ook een klepper van formaat uit het Tieltse sociale leven: Philip Ledoux is als ambulancier al decennialang een vaste waarde binnen het Rode Kruis.