Idee wil het verschil maken in Diksmuide via burgerparticipatie

De bijna voltallige ploeg kandidaten van Idee Diksmuide gaat in rechte lijn naar de verkiezingen. © Foto MVO
Redactie KW

Met de slogan ‘Wij zullen het verschil maken’ hopen de veertien mannen en elf vrouwen, die zich kandidaat stellen voor Idee Diksmuide, op 14 oktober niet meer op de oppositiebanken terecht te komen, maar effectief mee Diksmuide te kunnen besturen. De voorbije legislatuur is duidelijk gebleken dat burgerparticipatie via rechtstreekse democratie met volksraadplegingen en referenda een van hun speerpunten zal worden.

Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Marc Deprez legt uit: “Idee Diksmuide is weliswaar gelinkt aan Open-VLD, maar het is vooral een beweging van onafhankelijken, verruimers en andersdenkenden. Wij strooien de Diksmuideling geen zand in de ogen. Ons programma werd gemaakt in overleg met al onze kandidaten, sympathisanten en medewerkers.”

De kernpunten

“Maar we hebben ook al de hele legislatuur ons oor te luister gelegd bij de burger. Wij refereren hierbij naar ons voornemen om een volksraadpleging te organiseren. Ik was zes jaar schepen en zit nu al twaalf jaar op de oppositiebanken. Nu is het tijd om deel uit te maken van de meerderheid. Elk dorp en elke burger telt voor ons, en voor de sociaal kwetsbare burgers hebben we extra aandacht.”

“Diksmuide heeft sterke toeristische troeven, daar moeten we op inzetten”

Voorzitter Claude Vindevogel zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij: “Het parkeerbeleid moet worden aangepakt, met meer parkeergelegenheid in en aan de rand van de stad, voor meer ‘beleving’. Dat kan alleen als mensen overal vlot naartoe kunnen. Op het vlak van mobiliteit moeten we het dossier van de Zuidwestelijke omleidingsweg strikt opvolgen en druk op de ketel zetten, en een haalbaarheidsanalyse uitvoeren voor de aanleg van een noordelijke ring.”

Geen zwaar verkeer

“Het zwaar vervoer moeten we uit het centrum bannen. Verkeersproblemen op andere plaatsen in Diksmuide en deelgemeenten willen we oplossen in overleg met de omwonenden. We moeten een eerstelijnszorgcentrum uitbouwen, waar alle eerstelijnswerkers op medisch en paramedisch gebied met elkaar kunnen overleggen: huisartsen, verpleegkundigen, fysio- en psychotherapeuten…, CAW, CLB, OCMW, Kind en Gezin… Ook een opstap naar juridische hulpverlening kan hier gebeuren.”

“Ieder dorp heeft recht op een eigen ontmoetingscentrum hebben, maar dorps- en volkscafés moeten ook ondersteund worden”

“Het centrum moet een aanspreekpunt worden via een uniek noodnummer voor noodsituaties zoals kinderen in extreme kansarmoede, partner- of intrafamiliaal geweld of andere acute sociale problematiek. Het ziekenvervoer moet beter en gemakkelijker geregeld worden. Er is een tweede ambulance voor de dienst 100 nodig: als de ziekenhuizen van Roeselare naar Oekene verhuizen, zal één ambulance soms uren onderweg zijn met een patiënt. En de mugheli moeten we behouden.”

Toeristische troeven

Diksmuide heeft sterke toeristische troeven, daar moeten we op inzetten: onze IJzertoren gelinkt aan de geschiedenis, onze zuivel- en streekproducten, onze mooie open vlakten, onze fiets- en wandelroutes…”

“We moeten ons blijven profileren als de ‘Boterstede’. ‘Water’ kunnen we als toeristische trekpleister promoten door de plezierhaven en de recreatieve wateractiviteiten uit te breiden met respect voor flora en fauna. Diksmuide is een stad met 15 dorpen, 15 kernen met eigen specifieke verlangens. Naast een volwaardige centrummanager als coördinator van economie, handel, toerisme en evenementen, willen we de bevoegdheid ‘dorpen’ in het leven roepen om beter te luisteren naar de grieven van de deelgemeenten.”

Korte keten promoten

“Ieder dorp heeft recht op een eigen ontmoetingscentrum hebben, maar dorps- en volkscafés moeten ook ondersteund worden. Voor onze jeugd willen we de speelpleinwerking in de dorpen ondersteunen, een fuifzaal aan de rand van de stad, jongerenparticipatie met overleg tussen jeugdraad, jeugddienst en scholen. We willen ook de korte keten promoten. Er mag geen uitbreiding komen van nieuwe natuurgebieden ten koste van landbouwgrond op grondgebied Diksmuide. We moeten anticiperen op grote droogteperiodes door waterbuffergebieden aan te leggen.

Volgorde kandidaten: 1. Marc Deprez – 2. Katleen Winne – 3. Jan Van Acker – 4. Els Leenknecht -5. Claude Vindevogel – 6. Serge Vermander – 7. Joël Van Coppenolle – 8. Ingrid Desaeyer – 9. Ronny Buggenhout – 10. Frank Toye – 11. Christine Govaert – 12. Sofie Mycke – 13. Christiane Van Eygen – 14. Mia Eweg – 15. Noël Vanhooren – 16. Antoon D’haeyere – 17. Francine Vanleenhove – 18. Natacha Verslyppe – 19. Lieve Beuselinck – 20. Heidi Simoens – 21. Alex Debeerst – 22. Johan Decroo – 23. Tom Vanhoutte – 24. Christophe Piron – 25. Jonas Debaillie.

(Myriam Van den Putte)