Iben Braeckevelt uit Tielt bezocht Straatsburg: “Kritisch naar politiek kijken”

Iben in het halfrond van het Europees Parlement tijdens een debat. © GF
Redactie KW

Met de verkiezingen in het verschiet zal op heel wat kieslijsten weer jeugdig geweld terug te vinden zijn. Dat de jeugd zich niet meer in politiek interesseert, klopt niet. Dat bewijst ook Iben Braeckevelt (18), die niet op een lijst terug te vinden is, maar wel politiek als passie heeft. Onlangs mocht de leerling van het VTI in Tielt naar het European Youth Event in Straatsburg.

Iben Braeckevelt studeert industriële wetenschappen aan het VTI in Tielt. Volgend jaar vat hij de studies burgerlijk ingenieur aan in Gent. Zijn grote hobby is floorball. “Onze school is dit jaar begonnen met het EPAS-programma”, opent de Tieltenaar. “EPAS staat voor European Parliament Ambassador School. Dat programma heeft als doel de leerlingen bewust te maken van Europa en tonen hoe we elke dag ontelbare keren in aanraking komen met Europa. Samen met mevrouw Defraeye, die het volledige programma leidt voor onze school, zijn we in januari naar het Europees Parlement geweest. Door die ervaring en de werking binnen het EPAS-team van onze school is de interesse in politiek gegroeid.”

Debatten

Het European Youth Event in Straatsburg vond Iben een fantastische ervaring. “Samen met de groep van Europahuis Ryckevelde zijn we met de bus richting Straatsburg vertrokken. Alles was perfect geregeld door de begeleiders. In het parlement hebben we debatten bijgewoond over ‘artificial intelligence’, terrorisme, European Aid… Tijdens elk debat was er ook ruimte voor vragen en participatie. Op het evenement leer je ook mensen kennen van alle lidstaten van de Europese Unie, wat een unieke kans is om verschillende culturen te ontdekken. Het event is een unieke kans die ik iedereen zou aanraden. Het geeft een diepere betekenis aan de Europese Unie dan de cursussen die je moet leren tijdens geschiedenis.”

“Ook in de nationale en internationale politiek moeten jongeren beter vertegenwoordigd worden”

Naar welke politici kijk jij op? “Op dit moment kijk ik niet echt op naar een bepaalde politicus. Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is om op een kritische manier naar de politiek te kijken en zelf een eigen mening te vormen over de onderwerpen. Op die manier blijf je openstaan voor nieuwe ideeën. Jongerenparticipatie is voor mij een heel belangrijk thema en dat is het zeker in de regionale politiek. Het zijn meestal de jongeren die gebruik maken van de faciliteiten die de stad aanbiedt en zij zijn het ook die veel tijd doorbrengen in de stad. Het is dus maar eerlijk dat ook jongeren hun inbreng mogen hebben. Ook in de nationale en internationale politiek moeten jongeren beter vertegenwoordigd worden. We moeten zelf onze eigen toekomst bepalen.”

Iben heeft echter voorlopig geen grote ambities in de politiek. “Ik laat de kansen op me afkomen en zal die grijpen als ik ze krijg”, rondt hij af.

(KM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier