“Hopelijk moet ik nooit kiezen tussen een Belgisch en een Amerikaans paspoort”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Roeselarenaar Stijn Creupelandt (37) woont in de staat Washington, in het noordwesten van de VS.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Na vijf jaar gewerkt te hebben op een cruiseschip voor het Amerikaanse bedrijf Seabourn Cruise Line kon ik aan de slag op het hoofdkantoor in Miami. Sinds 2011 werk ik in Seattle in de staat Washington. Bij Seabourn ben ik director of fleet manning, een HR-functie. Ik woon samen met mijn vriend.”

Minderheden voelen zich aangevallen

“Sinds we een nieuwe president hebben merk ik dat minderheden zich aangevallen voelen: immigranten, armen, holebi’s… Positief is wel dat die groepen veel steun krijgen en dat veel mensen samenkomen om tegenstand te bieden.

“Zelf woon ik in een overwegend Democratische staat en een heel progressieve stad, met veel immigranten. In Seattle liggen de hoofdkantoren van Amazon, Microsoft en Starbucks. Zij tellen veel buitenlandse werknemers, en daar hebben de lokale inwoners helemaal geen probleem mee.”

“De Belgische media zijn mijn enige bron van politiek nieuws”

Toen ik recent in Belgie was, zag ik hoe Belgen alle Amerikanen over dezelfde kam scheren. Maar net als in Europa zijn er Amerika heel veel verschillende meningen.

Politiek gekleurde nieuwszenders

“Trumps overwinning was nipt en diezelfde verdeling zie je ook in het land. Grote steden aan beide kusten zijn erg Democratisch, eerder Europees. De kleinere steden en het platteland zijn dan weer voor ‘eigen volk eerst’. Dat doet me denken aan de resultaten van het Brexit-referendum.”

Ik heb de indruk dat er meer gepraat wordt over Trump in het buitenland dan in Amerika zelf. Online volg ik de Belgische media en wel elke dag zie ik iets over Trump verschijnen. Dat is mijn enige bron van politiek nieuws, omdat de nieuwszenders in Amerika zo politiek gekleurd zijn, vertellen zij nooit het echte verhaal.”

“Ik zou het waarschijnlijk moeilijker hebben in een Republikeinse staat, maar voorlopig heb ik geen redenen om anders over Amerika te denken. Ik heb nog steeds een goede job en vriendenkring. Ik ben in de eerste plaats Belg en zal dat blijven. Hopelijk moet ik nooit de keuze maken tussen een Belgisch en een Amerikaans paspoort. En op een dag kom ik terug naar West-Vlaanderen, maar dan wel met pensioen.”