Hoofddoek (en Steve Vanneste) zorgen opnieuw voor heibel in gemeenteraad

© BELGA
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Steve Vanneste (onafhankelijk) pleitte maandagavond in de gemeenteraad voor een verbod op het dragen van een hoofddoek of van andere zichtbare religieuze symbolen als stadsmedewerker.

“Mensen die naar het stadsloket komen hoeven niet te weten tot welke religie de persoon voor hen behoort“, verduidelijkte het raadslid. Hij verwees ook naar een Europees arrest waarbij werkgevers het dragen van een hoofddoek of ander zichtbaar religieus symbool tijdens het werk mogen verbieden.

Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne lijdt de dienstverlening niet onder het dragen van religieuze symbolen en is diversiteit belangrijk voor Stad Kortrijk. Voorlopig komt er dus zeker geen verbod. In de toekomst krijgt het nieuwe stadsbestuur die vraag wellicht opnieuw voorgeschoteld.

Vanneste was echter niet tevreden met dit antwoord. Volgens hem was dat onduidelijk. Waarop de burgemeester zijn antwoord opnieuw voorlas. Deze keer op tragere en meer duidelijke toon. Steve Vanneste was nog niet tevreden met die uitleg en vroeg naar de expliciete steun over dat punt bij de N-VA-raadsleden. Volgens hem staan de Kortrijkse N-VA’ers lijnrecht tegenover het nationale partijstandpunt. Maar zij hielden de lippen op elkaar en stemden tegen zijn voorstel.

Het gemeenteraadslid is niet onbesproken. Hij kwam eerder in opspraak omwille van racistische uitlatingen in een filmpje op YouTube en werd dronken opgepakt.

Het voorstel werd niet goedgekeurd door de gemeenteraad. Enkel Steve Vanneste stemde voor. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier