Hommeles in Middelkerke rond ‘leeggeroofd’ stadhuis

© LC
Redactie KW

In Middelkerke zit het er bovenhands op omdat tijdens de installatievergadering voorzitter Tom Dedecker heeft gemeld dat het stadhuis is ‘leeggeroofd’. De eerstkomende gemeenteraad van 17 januari moet uitgesteld worden. Oud-burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) doet de verhalen af als nonsens.

Alles verliep aanvankelijk zoals verwacht en Middelkerke heeft voortaan naast burgemeester als schepenen Tom Dedecker, Henk Dierendonck, Natacha Lejaeghere en Eddy Van Muysewinkel, allen Lijst Dedecker. Dirk Gilliaert (CD&V) werd aangesteld als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en zal tevens deel uitmaken van het schepencollege.

In Oostende heeft Johan Vande Lanotte een overdrachtsnota overhandigd aan zijn opvolger met dertig projecten die lopende zijn en wat nog moet gebeuren. Hier was er niets

Toen Frederik Spaey (Open VLD) vanuit de oppositie het woord vroeg en zei te hopen op een goede samenwerking deze legislatuur repliceerde eerste schepen en voorzitter van de gemeenteraad Tom Dedecker: “We hebben bij de start niet de minste medewerking gekregen van de vorige burgemeester. Toen de burgemeester zijn kantoor in het gemeentehuis is binnengekomen, was alles weg, het hele kantoor was weggeroofd. Niet alleen de handboeken en documenten, maar ook alle dossiers en zelfs de kasten. Dit zijn allemaal zaken aangekocht met geld van de gemeentekas en betaald door de belastingbetaler. In Oostende heeft Johan Vande Lanotte een overdrachtsnota overhandigd aan zijn opvolger met dertig projecten die lopende zijn en wat nog moet gebeuren. Hier was er niets.”

Verdwenen dossiers krijgen staartje

Anthony Goethaels, het enige raadslid voor N-VA (oppositie) in Middelkerke eist een onderzoek naar verdwenen dossiers. “Met het verdwijnen van de dossiers is een nieuwe lijn overschreden in de Middelkerkse politiek en de ganse bevolking van de Middelkerke is hier het slachtoffer van”, zegt Goethaels. “Ik eis hiervoor een onderzoek en ik wil dat de oud-burgemeester zich hierover verantwoord naar de Middelkerkse bevolking toe.”

Gemeenteraad uitgesteld

Omdat alles verdwenen is, is de huidige meerderheid ook genoodzaakt om de gemeenteraad die gepland was op 17 januari uit te stellen naar volgende maand omdat er geen punten zijn om op de agenda te plaatsen. Burgemeester Jean-Marie Dedecker klonk heel gemoedelijk: “Ik steek de hand uit naar al wie constructief wil meewerken aan de heropstanding van Middelkerke, want Middelkerke is tot op de dijk een ruïne geworden.”

Achteraf tijdens de aangeboden receptie voor alle aanwezigen liet hij nog weten, een heel gelukkig man te zijn. “Ik ben geboren in Lombardsijde en nu burgemeester zijn van Middelkerke is een droom die uitkomt“, aldus de burgemeester.

Reactie oud-burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD):

“Ik weet niet wat meneer Dedecker bedoelt. Ik heb mijn privéspullen meegenomen, maar geen dossiers. Misschien is meneer Dedecker nog niet helemaal mee in het computertijdperk, maar alles is digitaal te raadplegen”, aldus de vorige burgemeester.

“Ik was sinds de verkiezingen, net zoals meneer Dedecker alle dagen op het stadhuis. Mijn deur stond altijd open, maar hij is nooit langsgekomen. Hij zat ook elke dag bij de secretaris. Bovendien wil hij van nul beginnen, dus ik weet niet wat er moet overgedragen worden“, vertelt Janna Opstaele. Dat de eerstkomende gemeenteraad wordt uitgesteld heeft volgens de vorige burgemeester niets te maken met de dossiers. Dedecker noemde Open VLD slechte verliezers en wacht nog altijd op felicitaties.

(PBM/BELGA)