“Het schepenambt combineren met mijn werk is geen evidentie”

Koen Meersseman stapt dit jaar nog in het huwelijksbootje. (foto ZB)
Redactie KW

Koen Meersseman (#Team8980) is een nieuw gezicht in het schepencollege van Zonnebeke. Hij kreeg de bevoegdheden financiën, mobiliteit, jeugd, ICT, digitalisatie & archief, kerkfabrieken en erediensten.

“Ergens was het zeker een droom die ik koesterde om schepen te worden, maar ik ging ervan uit dat het moeilijk te realiseren was en toch is het gelukt”, steekt Koen Meersseman van wal. “Ik ben heel tevreden met de bevoegdheden die ik kreeg. Ze zijn zeker niet evident, maar wel heel belangrijk naar de toekomst toe. Ik geef mezelf enkele maanden de tijd om me nog meer in de dossiers in te werken. Dossierkennis is zeer belangrijk om correcte beslissingen te kunnen nemen. Ik kan gelukkig rekenen op diensten die over heel wat kennis beschikken. Het lijkt me belangrijk om de nodige acties te ondernemen om Zonnebeke financieel gezond te houden en daarnaast liggen er enkele mooie uitdagingen op tafel voor de jeugd en digitalisatie. Ook hoop ik dat we op het vlak van mobiliteit terug de banden met de bovenlokale beslissers kunnen aanhalen om ook daarin stappen te zetten.”

Tijd voor familie

“Het schepenambt combineren met mijn werk is geen evidentie. Ik mag dankbaar zijn dat mijn werkgever de situatie begrijpt en mij de kans geeft de combinatie mogelijk te maken. Maar geen inspanning zonder ontspanning… Laat dat nu eens de beste remedie zijn tegen stress. Dit jaar stap ik nog in het huwelijksbootje met Suzan Demely en ik kijk uit naar wat de toekomst voor ons samen zal brengen. Het is voor mij dan ook belangrijk voldoende tijd te kunnen maken voor elkaar en de familie.”

Politieke microbe

“Ik denk dat ik een gezonde politieke interesse mee kreeg van mijn ouders”, vervolgt Koen. “In de lagere school werden er verkiezingen georganiseerd voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar. We hadden een echte kindergemeenteraad over de scholen heen. Ik herinner me nog goed dat we op de speelplaats campagne voerden en al promotie mochten maken. Ik werd verkozen en zo konden kinderen ook ideeën binnen hun leefwereld voorstellen aan het gemeentebestuur. Een leuk initiatief en misschien ook een idee voor Zonnebeke. Ook tijdens mijn studies bleef ik lid van tal van organisaties.”

Op school werd ik destijds verkozen voor de kindergemeenteraad

“Ik koos voor CD&V omdat de normen en waarden, de aandacht voor iedereen in de maatschappij en het zoeken naar het compromis waarden zijn die ik deel. Ik werd christelijk opgevoed en groeide op in een CD&V-gemeente. CD&V was een evidente en stabiele keuze. In de voorbije zes jaar heb ik geleerd dat Zonnebeke op veel vlakken een fantastische gemeente is om in te leven. Het enthousiasme en engagement die iedereen aan de dag legt om de gemeente beter te maken, is inspirerend. Als gemeenteraadslid in de meerderheid is het vaak zoeken hoe je je interesse, kennis of opvattingen kan delen. We konden daarbij wel altijd rekenen op Ingrid Vandepitte die voor CD&V de enige schepen was. Ze zorgde vaak voor betrokkenheid. Het is ook belangrijk niet te snel iets te willen realiseren en zich te focussen op enkele thema’s. Zo volgde ik altijd alles langs de zijlijn rond financiën en mobiliteit van dichtbij op. De grootste eigenschappen van een goede politicus zijn volgens mij visie, niet opgeven en luisteren. Ik zal mijn best doen om een duidelijk beleid te voeren met een visie en een duidelijk doel voor ogen in het belang van Groot-Zonnebeke.”

(NVZ)

Bio

Koen Meersseman werd geboren op 18 februari 1985, is verloofd met Suzan Demely en woont in de Warden Oom Laan in Beselare. Hij volgde een bachelor in bedrijfsmanagement-marketing, studeerde international business development in Duitsland en behaalde een master in de handelswetenschappen optie strategisch management. Beroepshalve startte hij als product manager bij Sioen Industries. Vandaag werkt hij als commercieel directeur bij de firma Eureka Pharma. In 2006 nam hij voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2012 werd hij lid van de gemeenteraad en de politieraad.

“Onze dorpen staan onder druk qua mobiliteit”

“De mobiliteitskwestie is een hele uitdaging”, beseft Koen Meersseman. “Cijfers en opmerkingen van mensen bevestigen dat onze dorpen onder druk staan. Helaas kunnen oplossingen van vandaag op morgen niet gerealiseerd worden en dienen we deze kwestie op langere termijn in te plannen en aan te pakken. Omdat Zonnebeke doorweven is van gewestwegen is het heel moeilijk om een beleid uit te stippelen, want je bent afhankelijk van andere overheden. Het lijkt me dan ook belangrijk om nauwere samenwerkingen met die andere overheden aan te gaan. De lokale politie en mobiliteitsdiensten zijn alvast vragende partij en we zullen eerst de verschillende vraagstukken in kaart brengen. Hopelijk kunnen we dan al enkele antwoorden bieden.”

“De belangrijkste thema’s zijn onder andere het doorgaand zwaar verkeer, veilige schoolomgevingen en meer aandacht voor fietspaden. Ik was lid van de politieraad, wat een nuttig orgaan is als je zelf actief participeert. Door veel vragen te stellen, verzamel je veel informatie. Het zorgt er ook voor dat je sneller informatie kan verzamelen om bedenkingen te onderbouwen. Ik heb de politieraad als heel positief en interessant ervaren. Het opvolgen van beleidsvraagstukken of nieuwe dienstorders kan helpen om die uitdaging aan te gaan.”

En wat zou de schepen willen realiseren, mocht hij geen rekening moeten houden met tegenkantingen of budgettaire beperkingen? “Als ik dan toch mag dromen, dan gaan we voor een gigantisch groot en zonnig feest, vol terrasjes, foodtrucks, ligweides en uiteraard artiesten van allerlei muziekgenres. Verenigingen die de campings en bars kunnen uitbaten, lokale zelfstandigen die gouden tijden kennen, kerken die overvol zitten voor kleinkunst… Een echte 8980-festival in ons kasteeldomein, waarbij het verkeer niet toegelaten is en we met zijn alle vieren tot een gat in de nacht.”

Koen Meersseman over…

Jeugdhuis De Moane: “Het is geen evidentie om op vandaag vrijwillig een jeugdhuis open te houden. Kritiek is altijd gemakkelijk te geven. Ik ga alvast de uitdaging aan om samen met jeugdconsulent Thomas Saelen, het jeugdhuis, de jeugdraad en de vele jeugdverenigingen samen te zitten en na te denken over de toekomst. Stiekem droom ik van een jeugdhuis dat meerdere activiteiten organiseert, zeg maar een klein jeugdcentrum, waar iedere jongeling zich thuis voelt.”

Fusies: “Zonnebeke is een grote en uitgestrekte gemeente met een behoorlijk aantal inwoners, in volle expansie en een aantrekkingspool voor mensen die net buiten de stad maar toch midden in de driehoek Ieper-Roeselare-Kortrijk willen leven. Een fusie is voor mij niet aan de orde.”

#Team8980: “Het is een succesvol project gebleken. Hoewel we uit verschillende fracties bestaan, was daarvan weinig te merken. Het lijkt me dan ook evident hierop verder in te zetten. Iedereen speelt een belangrijke rol en dat zal in de toekomst enkel toenemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier