Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

Lieven Vancoillie

Het stadsbestuur stelt eerstdaags het ontwerp van de nieuwe recreatieve zone Kanegem voor. Het gaat onder meer om een polyvalente zaal en nieuwe jeugdlokalen. Kw.be kon het voorlopig ontwerp inkijken.

Het stadsbestuur kon in het verleden al de volgende gebouwen verwerven : parochiezaal (Kanegem-Dorp 4), meergezinswoning (Sint-Bavostraat 2), woning (Sint-Bavostraat 4) en de achterliggende groenzone. Daarnaast is het stadsbestuur tevens eigenaar van het voormalig gemeentehuis. Via de WinVorm-procedure van onze provincie werd een wedstrijd uitgeschreven. Er schreven drie kandidaten in. Uiteindelijk kwam het collectief Raamwerk, Atelier Arne De Ruyter en Robuust als winnaar uit de bus. Het voorlopig ontwerp volgt hieronder.

Het doel van de wedstrijd was duidelijk : een ontwerp realiseren dat een duurzame ondersteuning biedt aan Kanegem. “Dit houdt in dat de huidige parochiezaal moet aangepast worden aan hedendaagse normen en eisen. Verder moeten een tweetal actieve jeugdbewegingen (Chiro en KLJ) een vaste stek krijgen op de site. Op te merken is dat de gevel aan de straatzijde deel uitmaakt van een beeldbepalend dorpsgezicht waardoor behoud ervan wordt gevraagd”, zegt schepen Veerle Vervaeke (Open VLD).

“Buitenaanleg maakt eveneens deel uit van de opdracht. Een link naar de achterliggende sportterreinen moet worden voorzien. Een persoonstoegang naar de aanpalende begraafplaats is optioneel. De verouderde speelzone moet worden aangepakt waarbij speelfaciliteiten blijvend voorzien moeten worden.” Op de site mikt het bestuur op 20 à 25 (groene) parkeerplaatsen te behouden/te voorzien, evenals fietsenstallingen.

“Een nieuwe groene as takt aan op de wandel -en fietsroute die zich ontwikkelt vanaf de Sint-Bavostraat richting de voetbalvelden en begraafplaats”

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

Concreet dan. Het masterplan wordt opgebouwd rondom twee grote buitenkamers die onderling verbonden zijn. De twee open ruimtes, gerelateerd aan het programma, werken als structurerende elementen van de site. De nieuwe uitbreidingen en bestaande panden omarmen deze buitenruimtes, gaan in dialoog met elkaar en betrekken de omgeving. Verschillende volumes worden gepositioneerd rondom een grote buitenruimte en gaan een ensemble vormen, er ontstaat een erf. Het masterplan schept ruimte. Er wordt voldoende afstand gecreëerd om zo de verschillende gebruikers een eigen plek te bieden, zonder dat deze zich gaan afsluiten van het geheel. De buitenruimte als gemene deler, een ontmoetingsplek die mogelijkheden schept en de site op een natuurlijke manier gaat structureren en indelen.”

“Een nieuwe groene as takt aan op de wandel -en fietsroute die zich ontwikkelt vanaf de Sint-Bavostraat richting de voetbalvelden en begraafplaats. De as wordt als functionele en groene zone ingericht waar parkeerplaatsen, fietsenstallingen en een brandweerweg op een geïntegreerde manier worden voorzien.”

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

“Een pad wordt aangelegd dat kan aansluiten op de voet -en fietswegen richting de Nagelstraat en Keizerstraat. Deze as wordt de functionele ruggengraat van de site. Een voorplein, gemarkeerd met een boom, die deel uit maakt van deze groene as kondigt de nieuwe toegang tot de polyvalente zaal aan. Het pleintje zoekt aansluiting met het dorpscentrum en wordt ingeleid door de ranke voorzetgevel in de Sint-Bavostraat die zich omplooit richting de recreatieve zone”, zeggen de ontwerpers.

Panden worden integraal bewaard

“De zaal zoekt aansluiting met de bestaande panden die integraal bewaard worden. De voorzetgevel gaat over in de polyvalente zaal die door een subtiel hellend dakprofiel een eigen identiteit verwerft. Het volume richt zich naar de achterliggende buitenruimtes en zet zich parallel op de perceelsgrenzen, hierdoor ontstaat een verdraaiing tussen de oude en nieuwe gebouwen. De zaal krijgt door zijn centrale positie op de site, de rol van spelverdeler en gaat als zwaartepunt van het masterplan functioneren.”

“Aan de oostzijde flankeert de polyvalente zaal een beschutte en afsluitbare binnentuin, rechtstreeks verbonden met de foyer in de voormalige parochiezaal. Er ontstaat een binnentuin waar tuinfeesten, barbecues, recepties… op een spontane manier kunnen doorgaan. Aan de noordzijde kijkt de polyvalente zaal uit over de tweede buitenruimte die vormgegeven wordt door de verschillende jeugdlokalen.”

“De jeugdlokalen zoeken de grenzen op van het perceel en omarmen de grote open ruimte. De polyvalente zaal krijgt hier het statuut van een kiosk, een buitenpodium die mee deel gaat uitmaken van het ensemble rondom het ‘speelerf’. Een speelerf dat wordt ingericht als grote, multifunctionele buitenruimte die vooral als doel heeft ruimte te scheppen om zo vele invullingen en activiteiten toe te laten. Alle gevels rondom dit speelerf krijgen diepte door middel van luifels of loggia’s die intermediëren tussen gebouw en buitenruimte. De buitenruimtes worden onderling geschakeld en genereren een nieuwe doorsteek, rechtstreeks verbonden met het dorpscentrum.”

“De fietsenstalling bevindt zich centraal tussen de polyvalente ruimte en de zone voor jeugdlokalen waardoor dubbel gebruik mogelijk wordt gemaakt. Verder op de functionele as wordt een overloopparking voorzien, die als versterkt gazon wordt aangelegd. Deze parking kan worden gebruikt in geval van evenementen en vermijdt zo dat de site gehypothekeerd wordt door permanent parkeren. De parkeerplaatsen takken aan op de brandweerweg en worden opgenomen in de groene omgevingsaanleg. De overloopparking maakt integraal deel uit van de speelweide.”

Oude parochiezaal

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

De oude parochiezaal bevindt zich op een scharnierpunt in het dorp. Deze fysieke aanwezigheid in het centrum, wordt in het masterplan als ankerpunt uitgespeeld. De site wordt op een ongedwongen manier verbonden met het hart van de gemeente. Een nieuwe foyer krijgt het statuut van ‘dorpshuis’ en wordt het directe gezicht vanuit het dorpsplein die de link maakt naar de achterliggende ontwikkelingen.

“De verschillende jeugdverenigingen kunnen elk hun eigen ruimte toe-eigenen en worden verbonden door middel van een centrale zone met afzonderlijke bergingen en sanitair.”

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

“Door heel omzichtig met de bestaande bebouwing om te springen, trachten we de identiteit van het dorp te respecteren. Een subtiele en hedendaagse toevoeging in de Sint-Bavostraat kondigt sereen de nieuwe polyvalente zaal en achterliggende publieke ruimtes aan. Een toevoeging die op een bescheiden manier aanwezig is in het dorpsbeeld. Nieuwe publieke assen maken de site doorwaadbaar en verbinden het dorpsplein met de polyvalente zaal, foyer, jeugdlokalen richting de begraafplaats en voetbalvelden. De recreatieve zone wordt op een spontane manier verweven met het hart van het dorp en het omliggende landschap.”

Jeugdlokalen in L-vorm

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

De jeugdlokalen krijgen een eigen, meer zelfstandige plek op het terrein rondom het speelerf. Een doorlopende L-vormige plint vormt een sokkel waarop drie zelfstandige volumes worden geplaatst: lokalen chiro, lokalen KLJ en een centraal functioneel blok. “De verschillende jeugdverenigingen kunnen elk hun eigen ruimte toe-eigenen en worden verbonden door middel van een centrale zone met afzonderlijke bergingen en sanitair.”

“Slanke luifels gaan alle verschillende gebouwdelen gaan verbinden. Tussen de volumes ontstaat een speelse circulatieruimte die de nuttige ruimte van de lokalen maximaal maakt (er is geen binnencirculatie nodig). De betonnen plint is licht verheven ten opzichte van het maaiveld, hierdoor word deze bruikbaar als een soort zitvlak, podium en spelelement. De chirolokalen bevinden zich op het uiterste punt van het terrein en strekt zich uit over 2 verdiepingen. Een rationele opbouw volgens een structureel grid maakt mogelijk dat de interne indeling van de lokalen kan wijzigen in de tijd naar gelang de noden van de gebruiker (kleinere/ grotere groepen). De KLJ-lokalen maken de overgang naar de verharde patioruimte bij het hoofdgebouw en zijn opgevat als grote polyvalente ruimtes met een kleine bar.”

Het nieuwe Kanegem: uitbouw parochiezaal én nieuwe jeugdlokalen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier