Het is officieel: Peter Velle wordt burgemeester van Oudenburg

Foto LIN
Redactie KW

Ignace Dereeper zet een grote stap opzij en laat voor de resterende maanden het burgemeesterschap over aan Peter Velle, al bijna 24 jaar schepen. Het is ook hij die in oktober de CD&V-lijst trekt en de scepter overneemt van Ignace.

De geruchten deden al enige tijd de ronde in Oudenburg en worden nu bevestigd: na een ononderbroken ambtsperiode van 30 jaar heeft Ignace Dereeper zijn ontslag als burgemeester aangeboden bij de Vlaamse regering. Door een meerderheid van de gemeenteraadsleden werd schepen Peter Velle voorgedragen als kandidaat-opvolger. Ignace Dereeper neemt vroegtijdig afscheid om Peter Velle te laten inlopen.

Na de voorziene wettelijke procedures en de eedaflegging in handen van de gouverneur, wordt Ettelgemnaar Peter Velle de nieuwe burgemeester van de Arnoldusstad. Peter werd in 1995 op 23-jarige leeftijd schepen. Hij was voordien actief als leider in de plaatselijke KSA, jeugdraad en speelplein, muzikant bij jeugdkoor Koriander en voorzitter van Joc ‘t Scharnier.

Wortels in Ettelgem

Peter Velle wordt op 23 april 47 jaar. Hij woont in Ettelgem, is getrouwd met Joke Debevere en vader van Flor, Merel en Roos. Hij is maatschappelijk assistent van opleiding, werkte 18 jaar voor het provinciebestuur en is sinds kort beroepshalve teamlid bij het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn.

Daarnaast is hij voorzitter van Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Peters wortels liggen diep in Ettelgem. Hij is namelijk de kleinzoon van de familie Meyns-Dossche, een begrip in de deelgemeente en ver buiten de grenzen van Oudenburg. Zijn jeugd bracht hij er dan ook voor een groot deel door, tot zijn ouders, Veva Meyns en Freddy Velle, naar de Rozenlaan in Westkerke verhuisden.

Als schepen is Peter Velle bevoegd voor Jeugd (jeugdlokalen, speelpleinwerking en wijkspeelpleinen), Cultuur (kunst), Musea en Erfgoed (archeologie, monumentenzorg), Archief (en digitalisering), Bibliotheek, Toerisme en Recreatie, Natuur, Ontwikkelingssamenwerking, Patrimoniumbeheer, Communicatie en Informatie.

Kandidaat

“Mijn eedaflegging is voor in de komende vier weken. Dat hangt natuurlijk van de gouverneur af. Ik ben er klaar voor, heb er heel veel zin in. Dit wordt mijn inloopperiode”, stelt Peter.

Dat ik Ignace Dereeper als burgemeester vervang, komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Ik ben per slot van rekening al bijna 24 jaar schepen“, aldus Peter, het boegbeeld van CD&V voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt door de Oudenburgenaars dan ook aanzien als dé kandidaat-burgemeester.

Inloopperiode

Bij de bekendmaking in januari dat Ignace Dereeper een stap terug zet, kon je het enthousiasme aflezen van het gezicht van Peter Velle. “We gaven in 2012 op onze verkiezingsfolder al een signaal met Ignace als lijsttrekker en ik als lijstduwer. Vandaag mag ik met volle overtuiging zeggen: ja, ik wil burgemeester worden voor alle inwoners van Oudenburg, Roksem, Westkerke en Ettelgem. Heel graag zelfs. Of ik daar naar uitgekeken heb? Nooit extreem. Ik ben mij wel ten volle bewust van de verantwoordelijkheid en het te brengen offer. Burgemeester worden van de stad en de mensen waar je woont, is een van de mooiste dingen die je kunt meemaken. Mijn grootste bekommernis zal dan ook zijn om voor die mensen, voor een goede leefkwaliteit te zorgen.”

“Burgemeester worden van de stad waar je woont, is een van de mooiste dingen die je kunt meemaken”

“We zijn nog volop aan het brainstormen wat ons programma betreft. En de lijstvorming schiet ook goed op. Er zijn nog een vijftal kandidaten tekort. We hebben nog wat tijd, want de definitieve lijst moet pas in september worden voorgelegd.”

Tiende burgemeester

Na Ignace Dereeper wordt Peter Velle, bij zijn officiële aanstelling, de tiende burgemeester van Oudenburg sinds de Belgische onafhankelijkheid in 1830 en de derde sinds de fusie van Ettelgem, Roksem, Westkerke en Oudenburg in 1977.

Ignace Dereeper (71) is afkomstig van Zevekote, maar groeide op aan de rand van de Oudenburgse Zwaanhoek. Hij was in zijn jeugd al actief in het verenigingsleven, onder meer als leider bij de jeugdbewegingen KSA en KAJ. Hij ging in Oudenburg in de gemeentepolitiek en werd in 1968 secretaris van de lokale CVP-afdeling. In 1970 nam hij een eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij zijn tweede deelname in 1976 werd hij verkozen en werd hij vanaf 1977 schepen. Na de verkiezingen van 1982 werd hij eerste schepen en in 1989 burgemeester van Oudenburg. Hij bleef na de verkiezingen van 1994, 2000, 2006 en 2012 burgemeester. Ignace Dereeper heeft er bijna 50 jaar in de Oudenburgse politiek opzitten, waarvan dus bijna 30 jaar als burgemeester. Ignace Dereeper blijft gemeenteraadslid tot het einde van de legislatuur, maar is geen kandidaat meer bij de verkiezingen. De vrijgekomen plaats in het schepencollege zal tot eind december ingenomen worden door gemeenteraadslid Isabelle Capelle (49 jaar) die in een vorige legislatuur al zetelde als schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier