Live Herbeleef de extra Brugse gemeenteraad over nieuwe beurs- en congreshal

08/01/18 om 10:36 - Bijgewerkt om 22:04

Op uitdrukkelijk verzoek van de oppositiepartijen roept Brugge vanavond de gemeenteraad samen. Er zijn slechts twee agendapunten : het ontslag van Guy Rogissart (CD&V) die opgevolgd wordt door zijn partijgenoot Wim Demuyt. Maar het hete hangijzer is de nieuwe beurs- en congreshal, die 40 miljoen euro zal kosten. De oppositiepartijen vinden dat zij onvoldoende democratische inspraak gekregen hebben in dit dossier en betreuren dat een Portugese architect verkozen werd boven Brugse projecten.

Herbeleef de extra Brugse gemeenteraad over nieuwe beurs- en congreshal

© GF

 • Stefan Vankerkhoven

  Amen

  Het is gedaan. Oef !!!!

 • Stefan Vankerkhoven

  Exploitatieformule

  KPMG zoekt voor ons de beste exploitatieformule voor de nieuwe beurshal, maar zoekt geen exploitant. Dat verduidelijkt Boudewijn Laloo.

  Renaat Landuyt stelt dat de nieuwe beurshal niet meer verkeer zal creëren dan de vorige hal : "Ze is niet groter en bijgevolg is dit dossier niet rechtstreeks gelinkt aan de uitbreiding van de parking 't Zand. Congresgangers zullen in de Brugse hotels logeren en komen dus niet met de auto naar de congreshal."

  "Toch hebben wij de ambite met 't Zand de grootste parking van vlaanderen te hebben."

 • Stefan Vankerkhoven

  Grote dozen

  Er staan drie mysterieuze grote dozen vooraan in de gotische zaal van het stadhuis. Scjhepen Laloo licht een tipje van de sluier : "het zijn de offertes van de drie kandidaten voor de bouw van de beurshal."

 • Stefan Vankerkhoven

  De grote verzoening

  Renaat Landuyt en Mercedes Van Volcem, die elkaar een uur geleden beschuldigden van gebrek aan dossierkennis, verzoenen zich. Renaat verontschuldigt zich, Mercedes geeft toe dat er vaak mensen kwaad op haar zijn.....

 • Stefan Vankerkhoven

  Timing ?

  Ann Soete vraagt aan de burgemeester Renaat Landuyt of hij kan garanderen dat de uitbreiding van de parking 't Zand klaar zal zijn, als de nieuwe beurshal zijn deuren opent ? De bouw van de beurshal zal normaal gezien twee jaar duren....

 • Stefan Vankerkhoven

  Strafbankjes

  Nog acht Bruggelingen op de publiekszitjes. Een fraai staaltjke van moed en zelfopoffering. Of zijn ze gestraft ? De publiekzitjes in het Brugse stadhuis zijn echte strafbankjes vanavond.

 • Stefan Vankerkhoven

  Niet winstgevend

  "Er zijn weinig beurzen die winstgevend zijn, het is net als de zwembaden. Je moet een andere oplossing vinden en die zit in de combinatie met congressen", zegt Boudewijn Laloo.

 • Stefan Vankerkhoven

  Arrogant en grof

  Geert Van Tieghem (N-VA) noemt de reactie van Boudewijn Laloo (CD&V) grof en arrogant : "De cijfers die ik hanteer, staan in uw meerjarenplanning. Ik daag u uit om een flater of leugen te ontdekken."

 • Stefan Vankerkhoven

  Overdekte markthal

  Wie moet de beurshal exploiteren ? Renaat Landuyt : "Als je de privé laat uitbaten, heb je twee risico's. Die kan akkoorden maken met drie hotels of zelfs in meerdere steden congressen organiseren, waardoor je als stad niks meer te zeggen hebt en congrestoeristen misschien naar andere steden gelokt worden."

  "We opteren voor een semi-publieke uitbatingswijze en stellen een model op dat een interessant publiek aantrekt naar Brugge. We wilen het rendabel maken voor de hele toeristische sector en zoeken en unieke exploitatieformule, een samenwerking tussen verschillende actoren. Dit gebouw zal dagelijks nuttig zijn, je krijgt en overdekt markt extra cadeau : een derde, onverwachte functie van weronafhankelijke markt."

 • Stefan Vankerkhoven

  Geen meerkost voor beurshal

  Hoe beheers je de kostprijs ? Renaat Landuyt stelt : "Het Concertgebouw was een gewone architectuurwedstrijd, voor de beurshal heb je een design & build formule. Hetzelfde team ontwerpt en bouwt. Er worden nu harde onderhandelingen gevoerd om een meerkost uit te sluiten, met garantie op een goede congresfunctie."

  Met die woorden pareert hij de kritiek van de oppositie die vreest dat de beurs- en congreshal, net als het Concertgebouw, uiteindelijk de helft meer zal kosten dan voorzien.

 • Stefan Vankerkhoven

  parking 't Zand wordt uitgebreid

  Volgens burgemeester Renaat Landuyt is er wel rekenng gehouden met de mobiliteit bij de keuze van de locatie van de nieuwe beurshal : "De bedoeling is om de parking van 't Zand met 600 plaatsen uit te breiden. Er zijn studies gemaakt, de procedure is gestart, met planning voor 2019-2020.

 • Stefan Vankerkhoven

  De laatste keer

  "Het is de laatste keer dat ik met u spreek, want u verspreidt leugenachtige info", sneert Boudewijn Laloo (Cd&V) tegen oppositieraadslid Van Tieghem (N-VA), omdat die stelt dat de beurshal zwaar zal wegen op de stadsbegroting en voorspelt dat de belastingen zullen verhogen. Of dat de stadschuld zwaar zal stijgen.

 • Stefan Vankerkhoven

  Unizo mengt zich in het dossier

  Tijdens de gemeenterad lanceert Unizo plots een persbericht. West-vlaams directeur Frederik Serruys stelt : "Al is UNIZO zich bewust van enkele knelpunten zoals de parkeergelegenheid, toch is 'het' momentum daar om eindelijk zichtbare stappen te zetten in dit cruciaal dossier. "Politieke spelletjes mogen dit momentum niet verstoren. Onze lokale en regionale economie is immers veel meer waard."

  "Belangrijk is dat we voortgang maken en dat er snel een multifunctioneel gebouw in gebruik genomen kan worden. Zo zal Brugge eindelijk beschikken over een accommodatie die past bij zijn centrumfunctie. Hierdoor zullen steeds meer organisatoren kiezen voor Brugge als uitvalsbasis voor hun evenement. Niet enkel belangrijk voor de 'image' van de stad maar dit zal zich ook positief laten voelen bij o.a. de HORECA."

  UNIZO West-Vlaanderen zegt recht van spreken te hebben want met 'Bouwen Wonen Nu' organiseert het één van de grootste evenementen in de beurshal. "UNIZO wil met zijn expertise dan ook graag bijdragen tot een schitterend project met uitstraling tot ver buiten Brugge", aldus Frederik Serruys.

 • Stefan Vankerkhoven

  Studie over exploitatie

  "Ik ben een gelukkig man, er wordt een gemeenteraad belegd over één dossier dat mij zo nauw aan het hart ligt", repliceert schepen Boudewijn Laloo (CD&V). "Over de locatie moet nu niet meer gepalaverd worden, dat is in het verleden gebeurd. Belangrijker is de discussie over de exploitatie."

  "Pas als we een keuze gemaakt hebben over het winnend ontwerp, wilden wij beginnen zoeken naar een exploitant. We hebben een studieopdracht gegeven om de beste formule uit te dokteren."

 • Stefan Vankerkhoven

  Het schoentje wringt

  Volgens Ann Soete (Onafhankelijke) is elke Bruggeling overtuigd van de nood aan een congrescentrum in de binnenstad : "Maar het is spijtig dat schepen Laloo nog altijd de klemtoon legt op de beurshal. U hebt eindelijk uw speeltje binnengehaald. Maar het schoentje wringt : een beursgebouw in het stadscentrum is nefast voor de mobiliteit en brengt zwaar verkeer mee."

  "Waarom werden de vijf kandidaat ontwerpen niet tentoongesteld, zoals voor het Concertgebouw ? Zo kan iedereen vergelijken, nu gaat men voor een kloon van het Concertgebouw i.p.v. een uniek gebouw..."

 • Stefan Vankerkhoven

  Duurste project ooit

  Arnold Bruynooghe (VB) noemt het congresgebouw het duurste project ooit voor Brugge. Ook hij heeft liever een andere locatie, omdat de leefbaarheid van West-Brugge in het gedrang gebracht wordt : "Ik hoop dat de hal goed geïsoleerd wordt, anders krijg je teveel geluidsoverlast. Het ontwerp oogt saai, iets meer gedurfd had beter geweest."

  ps : de publieksbankjes raken leeg in de gotische zaal. trop is teveel, ook voor de hoteliers

 • Stefan Vankerkhoven

  Meer congressen

  Pieter Maréchal (CD&V) stelt dat alle Bruggelingen enthousiast zullen zijn als de beurs- en congreshal er zal staan : "Het is een meerwaarde, we zullen eindelijk meer congressen aantrekken."

  "Dat de oppervlakte kleiner is dan beursgebouwen in andere steden, is niet erg. wij hebben de historische binnenstad als extra troef. West-Brugge wordt mooier met een nieuw, overdekt plein met zeer veel mogelijkheden."

 • Stefan Vankerkhoven

  Subjectief en amateuristish

  Volgens Mercedes Van Volcem gelijkt het winnend project teveel op het Concertgebouw : "Er is een beetje subjectief geselecteerd. De andere projecten hebben ook hun waarde. Ze hebben minstens evenveel charme.

  Een betere locatie voor een beurshal was de VTI-site, omdat de meeste bezoekers van het station zullen komen.

  De Stad stelt zich bloot aan procedures, wegens mobiliteitsproblemen, omdat die pas kunnen opgelost raken na uitbreiding van de parking van 't Zand. Dit dossier getuigt van een amateuristische aanpak", aldus Mercedes Van Volcem (Open VLD).

  Als uitsmijter zei ze : "De stad wil toch een rendabel project ? Hoe zit het met de uitbating van de beurs- en congreshal ? En waarom wacht Brugge tot 2O20 om de parking uit te breiden ?

 • Stefan Vankerkhoven

  Buitenspel

  De oppositie heeft in Brugge 49% van de stemmen maar wordt buitenspel gezet. Dat laakt Mercedes Van Volcem (Open VLD) : "U vraagt nooit de input van de oppositie."

  "Dit dossier sleept 15 jaar aan, omdat het stadsbestuur zijn huiswerk nooit goed gemaakt heeft. Net als bij een voetbalstadion moet je eerst onderzoeken welke locatie het best is. Die mag de draagkracht van de omgeving niet overschrijden."

  "U moet nagaan of die beurshal niet teveel mobiliteitsproblemen veroorzaakt en West-Brugge onleefbaar maakt. U hebt geen milieu-effectenrapport !"

 • Stefan Vankerkhoven

  Meerwaarde

  Sandra Wentein (SP.A) looft het project : "De nood bestaat al 15 jaar, West-Brugge krijgt er een prachtig gebouw bij en wordt als stadsdeel opgewaardeerd. Dit zal ook een meerwaarde zijn voor de middenstand en de horeca."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!