Heilig Hartsite moet nieuwe woon- en zorglocatie worden

Een impressie van hoe de groenpartijen op de Heilig Hartsite er kunnen uitzien. © GF
Philippe Verhaest

Nu het nieuwe ziekenhuis van AZ Delta in Oekene de voltooiing nadert, dringt een herbestemming van de site van het voormalige Heilig Hartziekenhuis zich op. “Met een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan willen we de site transformeren in een kwalitatieve woon- en zorglocatie”, zegt bevoegde schepen Marc Vanwalleghem.

“De site heeft het potentieel om de thuis te vormen voor een nieuwe woonzorgsite”, stelt schepen van Ruimtelijke Planning Marc Vanwalleghem (CD&V). “Dat kan onder andere door het faciliteren van een bijkomend aanbod aan levenslange woongelegenheden. Zo kan de zone fungeren als een zorgknooppunt voor de ruime omgeving. We willen enerzijds inzetten op de aanwezigheid en kwaliteit van publiek domein en anderzijds op de integratie van stedelijke voorzieningen.”

Kwalitatief groen is hierbij een prioriteit, valt te horen. “De nabijgelegen Collievijverbeek en het bijhorende groen vormen samen het Collievijverpark een natuurlijke as die de jeugd- en sportactiviteiten rondom het Kerelsplein versterken. Door deze groene as voor traag verkeer via een veilige dwarsverbinding met de kleine ring uit te bouwen dwars door de Heilig Hartsite, wordt de toegankelijkheid van de locatie versterkt.”

“Voor bewoners en passanten voorzien we een groen ontmoetingsplein”

Voor wandelaars en fietsers bestaat de mogelijkheid om een tracé met groen en waterpartijen aan te leggen. “Voor bewoners en passanten wordt dan weer een ontmoetingsplein voorzien. Hierbij wordt gedacht aan het openleggen van de Collievijverbeek die het trage verkeer van de Westlaan tot de Meensesteenweg begeleidt.”

Ook in de toekomst blijft de campus van VIVES er gehuisvest. “Een beperkte en hieraan gerelateerde handels- en horeca-activiteit kan worden voorzien. Ook andere stedelijke functies in de nabije omgeving, zoals onder andere de parochiezaal Don Boscoscholengroep Sint-Michiel, kunnen verbonden worden met de nieuwe invulling op de site. De site kan ook fungeren een verbinding tussen het cultuurcentrum De Spil, het kernwinkelgebied en socio-culturele en educatieve functies in het centrum van de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier