Harelbeekse Academie verandert definitief en officieel van naam

Directeur Evelien Vangheluwe en schepen Francis Pattyn op de huidige speelplaats van de Harelbeekse Academie. © a-LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De naam SABV, Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming, wordt definitief veranderd naar AHA!, Academie Harelbeke Anders!. Dit werd unaniem beslist op de gemeenteraadzitting.

De Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming gaat al twee jaar door het leven als de AHA!, wat staat voor de Academie Harelbeke Anders!. Deze naamverandering kaderde in de actualisatie van de academie gelinkt aan een herwerkt en nieuw Artistiek Pedagogisch Project. Deze naamsverandering werd via een collegedossier in december 2017 goedgekeurd en werd op de Dag van het DKO, het deeltijds kunstonderwijs in februari 2018 gelanceerd. “AHA! staat voor bewondering en verwondering: een korte uitspraak waarmee iedereen wel eens uithaalt in het gewone dagdagelijkse leven bij, tijdens of na een belevingsmoment”, duidt schepen van Kunstonderwijs Francis Pattyn (CD&V).

Het ‘Anders’ binnen de AHA! refereert tevens naar het Artistiek Pedagogisch Project van de academie dat continu grenzen wil verleggen, ateliermuren wil doorbreken en cross-overs binnen het ateliergebeuren wil stimuleren. Geen vaste hokjes en opdrachten meer waarbinnen moet gewerkt worden, maar een student die de keuze aangeboden krijgt om zijn of haar eigen artistieke traject te belopen en zichzelf als ‘unieke ik’ te vormen.”

Audiovisueel

Bij dit proces van vorming wordt er bovenop het domein Beeld aangespoord om extra domeinen in de beeldende en audiovisuele kunst te integreren om nog een grotere beleving aan een werk of een proces te geven. Denk maar aan muziek, woord of zelfs beweging.

Ondanks het feit dat de naam AHA! al 2 jaar door het AHA!-team, studenten en ouders en bij alle andere vormen van communicatie naar buiten toe, wordt gebruikt, is er nog steeds geen eenduidigheid en worden dossiers nog steeds bestempeld met SABV, wat alleen maar voor verwarring zorgt. Dit vooral bij leveranciers die de link tussen SABV en AHA! niet kunnen maken want op de bestelbonnen staat er namelijk SABV”, aldus nog de schepen. “Deze verwarring kan eenvoudig rechtgezet worden door de naamsverandering definitief te bekrachtigen op de gemeenteraad. Na besluit kan er – via interne communicatie – een definitieve stempel met de naam AHA! op de dossiers geplaatst worden.” De gemeenteraad keurde maandagavond unaniem de naamsverandering goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier