Hans De Vrieze, vader van de op 1 mei vermoorde Bjorn, verkozen voor N-VA/Open VLD in Tielt

Hans De Vrieze: "Toen ik het nieuws vernam dat ik verkozen was, reageerde ik erg emotioneel." © Foto WME
Philippe Verhaest

De bekende slager Hans De Vrieze heeft met 560 voorkeurstemmen een zitje in de gemeenteraad weggekaapt. Hij nam de plaats in van zijn zoon Bjorn (28), die op 1 mei met een kruisboog vermoord werd. “Deze verkiezing is erg emotioneel”, zegt Hans. “Maar ik zal onze zoon alle eer aan doen.”

Het drama dat het gezin van Hans De Vrieze en zijn echtgenote Gudrun Vandeginste op 1 mei van dit jaar overkomen is, valt nog altijd amper te vatten. Op klaarlichte dag werd hun zoon Bjorn (28) aan zijn woning in Schuiferskapelle door liefdesrivaal Jordy V. (24) koelbloedig om het leven gebracht. Met een kruisboog. Bjorn stierf ter plaatse en zijn dood zorgde voor onmetelijk verdriet bij zijn familie en vele vrienden.

Pronostiek in slagerij

Ook het kartel N-VA/Open VLD was in diepe rouw gedompeld, want Bjorn zou op de lijst prijken voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag. Midden juli besloot vader Hans (55) om de plaats van zijn zoon in te nemen en zich verkiesbaar te stellen. Met succes, met 560 voorkeurstemmen. Meteen het vierde beste resultaat van de hele lijst. “Uiteraard ben ik tevreden”, reageert Hans. “Ik had echt niet verwacht om verkozen te raken. In onze slagerij hebben we met de medewerkers een kleine pronostiek opgezet. Ik gaf mezelf vooraf 170 voorkeurstemmen. Ik sta echt te kijken van mijn prestatie.”

“Eigenlijk moest Bjorn verkozen zijn. Dat besef ik maar al te goed”

Aan de ene kant is Hans blij dat hij mag zetelen, maar het verhaal brengt ook flink wat emoties met zich mee. “Toen ik zondagavond iets na 20 uur vernam dat ik erbij was, ben ik in tranen uitgebarsten. Eigenlijk moest Bjorn verkozen zijn. Dat besef ik maar al te goed. Die hele verkiezingszondag was trouwens vreemd. Normaal zijn we op zondagochtend altijd geopend, maar sinds Bjorns dood hebben we dat niet meer gedaan. En als Bjorn nog bij ons was geweest, zou het een echte topdag geweest zijn. Eerst een voormiddag volle bak in de zaak en dan in spanning afwachten hoe Bjorn het gedaan zou hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen…”

Vrienden van Bjorn

Dat hij geen rasecht politicus is, beseft Hans ook zelf. “Ik ben er door erg onvoorziene omstandigheden in terechtgekomen”, zegt hij. “Maar ik wéét wel wat er leeft onder de Tieltenaars. Ik ga me smijten, elke gemeenteraad opnieuw.

“Ik ben geen rasecht politicus, maar wéét wat er leeft onder de Tieltenaars”

Zijn hoge stemmenaantal heeft Hans deels te danken aan de vele vrienden van Bjorn. “Ik ben er zeker van dat zij op mij gestemd hebben. Op politiek vlak mogen ze me gerust zien als het verlengstuk van hun vriend. En ik zal hen niet teleurstellen. Bjorn is er helaas niet meer, maar op mij kunnen ze rekenen.

Stem van handelaars

Bjorn komt nog elke dag ter sprake in het gezin en de slagerij. “Dit hele verhaal zullen we nooit achter ons kunnen laten. Zoiets kan je gewoon niet verwerken. Onze zoon is in koelen bloede vermoord. Dat draag je je hele leven mee. Maar tegelijk willen we ook vooruit. Daarom zullen we vanaf dit weekend weer elke zondagvoormiddag de deuren openen en zal ik ook in de gemeenteraad van me laten horen. Ik wil vooral de stem van de handelaars in het centrum verkondigen. In de Brugge- en Kortrijkstraat deels kortparkeren invoeren, zou voor veel commerçanten een wereld van verschil maken.”

“Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk vrije parkeerplaatsen voor je zaak zijn. Laat shoppers bijvoorbeeld aan de Europahal parkeren, maar dan moeten die pleinen ook vrij blijven. Er de hele zomer lang evenementen organiseren, is leuk, maar heeft een nefast effect voor het commerciële hart van de stad. Vanaf januari wil ik me dus ook als nieuwbakken politicus bewijzen. En tijdens élke gemeenteraad zal Bjorn naast mij zitten. Daar ben ik zeker van.”