Gwendolyn Vandermeersch wordt schepen in Staden na overstap naar Open VLD

Gwendolyn Vandermeersch geniet graag van een dagje rustig thuis zijn met het gezin. Je ziet haar op de foto samen met partner Philiep Degryse en zoon Bryan Degryse. Ook de hond Lap mocht op de foto. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Gwendolyn Vandermeersch stapte in 2016 over van CD&V naar Open VLD en maakte zo een eind aan de politieke impasse in de gemeente nadat Koen Demonie uit N-VA stapte. Doordat Koen Demonie als onafhankelijke ging zetelen hadden N-VA, Open VLD en SP.A immers geen meerderheid meer. Haar topscore bij de verkiezingen ziet ze als een vorm van beloning van de kiezer voor haar gecontesteerde overstap.

“Ik kwam in de politiek terecht via Unizo”, vertelt Gwendolyn Vandermeersch. “Ik was en ben nog altijd bestuurslid bij Unizo. De organisatie gaf ons in 2010 de kans om drie dagen stage te lopen in het Vlaams Parlement. Ik heb toen direct op die oproep gereageerd en wilde de stage eigenlijk bij iemand van Open VLD lopen. De plaatsen daar bleken evenwel bezet en zo kwam ik bij Vlaams Parlementslid Martine Fournier van CD&V terecht.”

Drie dagen Brussel

“Die drie dagen Brussel waren overdonderend. Ik kreeg dankzij Martine ook de kans om toenmalig premier Yves Leterme te ontmoeten. Net tijdens die drie dagen viel de regering Leterme. Martine spoorde me aan om een mail te sturen naar Leterme met de vraag of ik kandidaat op een lijst mocht zijn. Na een tijdje kreeg ik telefoon met de melding dat ik als volstrekt onbekende de 11de opvolgersplaats voor de senaat kreeg. Een totaal onverkiesbare plaats, maar ik verkeerde toch maar mooi in het gezelschap van kleppers als Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy. Nadien kwam ik door toenmalig lokaal voorzitter Koen Claeys in het bestuur van CD&V Staden terecht.”

Van 2013 tot begin 2016 was Gwendolyn lokaal CD&V-voorzitter. Bij de verkiezingen in 2012 werd ze tot OCMW-raadslid verkozen. Nadat partijgenoot Rik Gevaert in april 2016 om gezondheidsredenen ontslag nam uit de raad, nam ze diens zitje over.

In september 2016 stapte ze van CD&V over naar Open VLD en maakte zo een eind aan de maandenlange politieke impasse. Gwendolyn stelt dat ze op dat moment nog geen plannen had om over te stappen. “Ik had toen mijn handen vol met het leiden van het bedrijf van mijn partner nadat die door een hartaanval getroffen werd”, legt Gwendolyn uit.

“Mijn ogen zijn pas opengegaan nadat ik op vakantie aangesproken werd door Stadenaars die me de vraag stelden waar we toch mee bezig waren. Toen burgemeester Francesco Vanderjeugd me later opzocht met de vraag om over te stappen heb ik drie weken bedenktijd gevraagd om mijn partner en twee vertrouwenspersonen te raadplegen. Zowel Philiep als die vertrouwenspersonen raadden me aan mijn hart te volgen.”

“Een derde motivatie om de stap te zetten was de toestand van de gemeentelijke administratie die door de impasse lam lag. Ik trok me dat als bedrijfsleider aan. Als er bij ons minder werk is, liggen we daar ook wakker van.”

“Ik zat bij CD&V niet op mijn plaats”, beseft Gwendolyn, “Eigenlijk was ik al altijd aangetrokken tot Open VLD. Bij Open VLD voel ik me meer als een vis in het water.”

Persoonlijke score

“Ik ben heel content met mijn persoonlijke score bij de verkiezingen”, stelt Gwendolyn, “Het is een vorm van beloning voor mijn overstap, al weet ik goed dat Francesco een groot aandeel in de overwinning heeft. Hij is heel graag gezien. Plots kleurt Staden met 54 % van de stemmen blauw. Het bewijs dat er bij gemeenteraadsverkiezingen voor mensen wordt gestemd en niet voor een kleur.”

“Bang geweest voor de reacties”

“Toen mijn overstap bekend gemaakt werd was dat precies een bom die ontplofte”, vertelt Gwendolyn. “Ik ben dan ook ontzettend bang geweest voor de reacties. Die bleken al bij al evenwel goed mee te vallen. Ik ben nooit persoonlijk aangevallen. Op Facebook kreeg ik er wel van langs, maar eigenlijk heb ik dat redelijk goed doorstaan. Al durfde ik na de eerste gemeenteraad na mijn overstap niet alleen naar mijn wagen te gaan. Iemand is toen met me mee geweest, maar ik herinner me niet meer wie dat was.”

“Er waren ook veel positieve reacties op mijn overstap. Ik was daardoor zo overdonderd dat de negatieve reacties er eigenlijk in het niets bij verdwenen.”

De overstap van Gwendolyn naar Open VLD sloeg uiteraard wonden bij haar vroegere partij CD&V. “Na mijn verkiezingssucces werd ik door niemand van CD&V gefeliciteerd”, aldus Gwendolyn. “Ik vermoed dat dit voor hen wat te pijnlijk zou zijn. Ik moet de eerste felicitatie vanuit CD&V-hoek nog ontvangen maar ik zit er ook niet op te wachten.”

Contact met vroegere CD&V-collega’s is er wel. “In het publiek is er wel contact”, weet Gwendolyn. “Achter de schermen zoeken we elkaar evenwel niet op. Ik heb uiteraard mensen gekwetst. Die band tussen ons is er niet meer en is gebroken, maar ik denk dat dit met de tijd wel zal slijten en dat het nog opnieuw goed zal komen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met de zes mensen van CD&V in de gemeenteraad goed zal kunnen samenwerken en overleggen en zaken van hen kan meenemen, net zoals dat met vertegenwoordigers van andere fracties het geval zal zijn. Als doorwinterde politicus besef je dat je met iedereen aan tafel moet zitten. Er zetelen overigens ook een aantal nieuwe mensen in de CD&V-fractie die het moment van mijn overstap niet meegemaakt hebben en waarvan ik denk dat ze geen probleem met mij hebben.”

“Bevoegdheden liggen me”

Gwendolyn Vandermeersch is schepen bevoegd voor Vrije Tijd en Evenementen, Ondernemen, Intergemeentelijke Samenwerking en Internationale Betrekkingen. “De bevoegdheden werden door burgemeester Francesco Vanderjeugd en algemeen directeur Tine Dochy verdeeld”, weet Gwendolyn. “Ze werden wel voor de definitieve verdeling aan iedereen uit het schepencollege voorgelegd. De bevoegdheden die ik toegewezen kreeg, liggen me wel. Zo heb ik vroeger in twee adviesraden gezeteld die werkten rond bevoegdheden die ik nu kreeg. Leco Plus en de cultuurraad. Het is beter dat je start met lichtere materie en zware bevoegdheden als financiën aan meer ervaren mensen zoals Francesco laat. Maar op het schepencollege hebben we ook inspraak bij bevoegdheden van anderen. Ik heb mezelf één jaar gegeven om me in te werken. De diverse diensthoofden heb ik al ontmoet. Er gaat een andere wereld voor me open. Ik vind het heel boeiend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier