Groen Oostkamp stelt zijn verkiezingslijst voor

© (Foto PH)
Redactie KW

Lijsttrekker Carol Cartigny en huidig gemeenteraadslid Geert Vercruyce stelden samen met het bestuur van ‘Groen Oostkamp’, hun verkiezingslijst voor. In een gezellige en ongedwongen sfeer, zoals we dat van hen gewoon zijn, maakten ze hun ambities openbaar

“We willen op zijn minst ons aantal zetels in de raad verdubbelen”, stelde Carol maar heimelijk zagen we ook al enkelen dromen van drie zetels in plaats van die ene zetel die Geert Vercruyce nu bezet. “Wij willen niet de strafste gemeente zijn, zoals waar sommige beleidsvoerders tot vervelends toe naar de ‘gemeentetest’ van een bepaalde krant refereren. We willen vooral de beste gemeente zijn om in te leven, te wonen, te spelen, te participeren, te bewegen, enz… Daarvoor moet er niet gewacht worden tot in 2030.” “Als we zien wat er uit de visietekst van Oostkamp 2030 naar voor kwam”, vult Geert Vercruyce aan, “Dan blijven we er op hameren dat de keuzes voor Oostkamp 2030 NU beginnen. In keuzes rond mobiliteit, de klimaatdoelstellingen, meer ontmoeting, natuurbehoud en -uitbreiding is ons programma de perfecte insteek om dit waar te maken.”

Volledige lijst

“We hebben voor het eerst in onze Oostkampse werking gekozen voor een volle lijst. Een lijst vol mensen die op de één of andere manier groen zijn: op sociaal vlak, op vlak van natuur en op ecologisch vlak. Ook spreiding over de deelgemeenten en in leeftijd werden in acht genomen. Dat was een intensieve zoektocht,’ stelt Carol Cartigny, “We hebben heel wat geëngageerde mensen gesproken. De één koos om ons met een stem te steunen, de ander om effectief op de lijst te staan’. Naast ervaren mensen als Geert Vercruyce, Hilde Naessens, Luc Debuyst, Ronny Verrewaere, Riet Vandevelde en Lieve Devynck die al jaren mee inhoud geven aan het bestuur, verwelkomt Groen ook nieuwe kandidaten. Uit Ruddervoorde komen Valentien Goethals, Stijn Van Bael, Rein Depuysseleir, Frank Taveirne en Hélène Groen de lijst versterken. Uit Moerbrugge krijgen we steun van Marianne Depestel, Romain Deloof, Ilja Wildemeersch en Anja Everaert. Ook in Oostkamp zelf leven groengezinde mensen: Arlette Vanthuyne, Nancy Kerckhof, Tom Leentjes, Luc Emaer, Leen Niclaes, Stefan Blyaert, Sam Vandenberghe en An Vincke zeiden volmondig ja! Voorlopig staan er nog twee plaatsen open omdat we nog met enkele mensen in gesprek zijn, maar die raken ongetwijfeld ingevuld. We hebben een volle lijst met volle goesting om onze ambities na 14 oktober waar te maken.”

Lijsttrekker Carol Cartigny en huidig gemeenteraadslid Geert Vercruyce hopen op minstens twee zetels om hun ambities voor een groen Oostkamp waar te maken.
Lijsttrekker Carol Cartigny en huidig gemeenteraadslid Geert Vercruyce hopen op minstens twee zetels om hun ambities voor een groen Oostkamp waar te maken.© (Foto PH)

Samen met Carol Cartigny geeft Luc Debuyst nog wat toelichting rond de programmapunten: ‘Voor de verkiezingen schuiven we drie belangrijke items naar voor: Op vlak van mobiliteit gaan we voor een omslag in de centra. Daar moet het gezelliger winkelen worden en vooral veiliger in het verkeer. We willen inzetten op het STOP-principe met oog voor kinderen en senioren. We zitten hier met die vicieuze cirkel die we willen doorbreken. Mensen voeren bijvoorbeeld hun kinderen met de auto naar school omdat er teveel auto’s zijn langs de gevaarlijke wegen maar zijn op hun beurt mee oorzaak van het probleem. Fietsverbindingen tussen de gemeenten en naar de stad zijn daarom prioritair in de mobiliteitsswitch. De natuur blijft een belangrijk punt, Oostkamp heeft zeker heel wat groen. Dit moet goed onderhouden en uitbreid worden. Voor elke straat en buurt een groen plein vinden wij essentieel in het beleid. Beleid voeren vanuit participatie is een derde speerpunt: we zien er hier en daar al sporen van, maar vaak hebben de mensen het gevoel dat alles al beslist is. Wij kiezen voor een meer doorgedreven vorm van inbreng van de burgers. Werk bijvoorbeeld met wijkbudgetten en ga echt in overleg met inwoners rond bepaalde keuzes.” Wie Groen Oostkamp op Facebook volgt, ziet er binnenkort alle kandidaten voorgesteld.

(PH – Foto PH)