Groen niet meer in coalitie in Roeselare

Schepen Filiep Bouckenooghe © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Deze middag wordt het nieuwe schepencollege van Roeselare voorgesteld, maar nu al is duidelijk dat Groen niet meer aan boord wordt genomen. “De burgemeester kiest zo voor een sterke oppositie”, klinkt het.

CD&V stelt om 12 uur het nieuwe schepencollege voor de komende bestuursperiode voor, maar daar heeft Groen geen plaats meer in, zo blijkt. “We hebben via de media moeten vernemen dat burgemeester Kris Declercq straks zijn nieuwe ploeg voorstelt. Een telefoontje vooraf ware leuk geweest, zeker van iemand die de voorbije week steevast hamerde op het belang van loyaliteit”, stelt huidig Groen-schepen Filiep Bouckenooghe.

“Het volgende stadsbestuur van Roeselare wordt er dus blijkbaar één zonder de Groenen, ondanks de vooruitgang die de partij boekte. De burgemeester slaagde erin om massaal de vruchten te plukken van de vernieuwings- en vergroeningoperatie die wij de voorbije jaren met de coalitie uitwerkten. Ons leek het logisch dat de ploeg die het vertrouwen kreeg van de burger kon verder werken aan ons positief project voor Roeselare. Maar dat ziet CD&V blijkbaar anders.”

“Al uit de eerste gesprekken bleek dat er hierbij niet automatisch gekeken werd in de richting van de winnaars van de verkiezingen, maar dat er eerder werd gezocht naar (een) gewillige coalitiepartner(s). Er kwamen ook enkele dossiers op tafel waarbij duidelijk werd dat er weinig onderhandelingsruimte zat op voor ons cruciale thema’s. Zo kan er voor CD&V geen sprake zijn van een betonstop in Roeselare, nochtans een vraag van de eigen Vlaamse minister Schauvliege. Inzake mobiliteit ziet het er niet naar uit dat er ruimte is voor een switch richting meer verkeersleefbaarheid. En wat betreft de versnelde realisatie van de stadsrandbossen vertelde de burgemeester op verkiezingsavond al een ander verhaal dan waarmee waarmee hij ‘s morgens naar de kiezer trok.”

“Al uit de eerste gesprekken bleek dat er niet gekeken werd naar de winnaars van de verkiezingen, maar dat er gezocht werd naar een gewillige coalitiepartner”

“Voor Groen moest het over inhoud gaan, maar ik klampte me niet vast aan mijn zitje. Uiteraard wilde ik het groene verhaal verder uitplooien. Het is trouwens duidelijk dat de kiezer dat wel wist te appreciëren. Maar ik paste voor een partijtje limbo-dansen, een wedstrijd van wie er het platst op de buik gaat.”

“Uit respect voor het resultaat dat we de voorbije zes jaar samen realiseerden en respect voor de kiezer die ons voor onze inspanningen beloonde, was het voor Groen een verhaal van samen zaaien en samen oogsten. Met z’n drieën verder of niet. Daarom werd de voorbije week vanuit Groen Roeselare een poging ondernomen om een progressief blok te maken, samen met SP.A & De Vernieuwers. Op die manier konden belangrijke thema’s van onze gezamenlijke kiezers op een betere manier verdedigd worden. We moeten echter, samen met vele van onze en hun kiezers, ontgoocheld vaststellen dat er geen positief antwoord kwam op dit krachtig project.”

“Met zijn keuze om Groen buiten de meerderheid te houden, heeft burgemeester Kris Declercq alvast gekozen voor een sterke oppositie binnen de gemeenteraad“, besluit uittredend schepen Bouckenooghe. “We zullen er nauwgezet op toezien dat de nieuwe bestuursploeg het werk van de voorbije jaren niet laat verloren gaan, maar voluit verder bouwt aan de leefbare stad met gezonde lucht, vlotte bereikbaarheid en groene ademruimte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier