Groen Ingelmunster geeft verstek voor de verkiezingen

Mike Van Acoleyen van Groen Ingelmunster. © FODI
Redactie KW

Groen zal straks in oktober niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ingelmunster. Begin dit jaar was dat wel nog de bedoeling, er werd tot op het laatste moment een oplossing gezocht voor wie zich wilde engageren maar de partij moet nu toch de handdoek in de ring gooien.

Partijwoordvoerder Mike Van Acoleyen gaf tekst en uitleg. “Waarom geen lijst vormen samen met PVDA en linkse syndicalisten? Niet iedereen aan de linkerkant is tevreden met de rol van SP.A in het huidige rechtse bestuur. De gesprekken met PVDA verliepen goed maar die partij koos vooral in te zetten op enkele centrumsteden.”

“Waarom dan niet samengaan met de ACV-militanten van CD&V? Ook met deze partij voerden we gesprekken. We waren verrast van de grote welwillendheid. Zeker niet op alle maar op vele vlakken zijn er raakpunten. We leerden een ander CD&V-gelaat kennen: bekommerd, menselijk. Helaas liep dat pad ook dood.”

“Met SP.A samengaan, daar heeft Groen nog altijd – na zes jaar – een zware kater aan overgehouden. Toen we vorige keer in kartel naar de verkiezingen trokken en SP.A aan een zetel hielpen in de gemeenteraad was de kous snel af. SP.A blies het kartel op en vulde alle postjes (OCMW-voorzitter, OCMW-raadslid, bestuursfuncties in de intercommunales en samenwerkingsverbanden) met eigen mensen op. Een kartelovereenkomst bleek een vodje papier wanneer macht geroken wordt“, schrijft Mike Van Acoleyen.

“Groen hoopt dat linkse stemmers zich niet voor de kar van dit SP.A-bestuur laten spannen. En de Brug, de huidige meerderheid, is verantwoordelijk voor de leegkap van het natuurgebied spoorwegdomein, waarvoor ze de vergunning afleverden, voor de lakse houding bij de leegkap van het kasteelpark, voor extreem-rechts riekende maatregelen zoals het weigeren – als enige – van het spreidingsplan voor vluchtelingen, het dichttimmeren van een kraakpand, het inzetten van extreemrechtse trollen op internet tegen al wie een scheef woord zegt over de burgemeester, het bijna verpatsen van de gemeenteschool, het afstoten van OCMW-personeel, enz. Neen, dat is echt niet de stijl van Groen, dit rechtse bestuur.”

“De verkiezingen worden een moeilijk dilemma. Voor wie nu gekozen ? Zeker niet SP.A. Zeker niet De Brug/N-VA & Open VLD. Groen doekt zichzelf echter niet op. We blijven – klein als we zijn – de actualiteit op de voet volgen. We blijven ijveren voor alles wat natuur, milieu, dierenwelzijn, sociaal beleid, trage wegen en eerlijke politiek is. En komt er nog een politieke opportuniteit uit de lucht vallen, dan staan we open voor een gesprek, al ziet dat er voorlopig niet naar uit.”

(PADI – foto FODI)