En doorgaans niet weinig. Een kiezer laat zich niet bedriegen. Het kan wel zijn dat voor sommige politici het stadhuis een theaterzaal is en dat zij daar wel eens een open doekje krijgen, maar zodra de mensen de indruk hebben dat er een nummertje wordt opgevoerd, onthouden ze dat. En aarzelen ze niet om dat de politicus betaald te zetten.

Tiens, hoor ik u zeggen, de Brugse burgemeester Renaat Landuyt was er toch van overtuigd dat hij al die tijd het beste deed voor zijn stad. Misschien, maar wie de man zag, miste die goesting die nodig is om van het bestuur van je stad een begeesterend project te maken. En heeft De fauw dat dan? Misschien wel. Voor de Bruggeling dan toch. In elk geval heeft de Bruggeling het achterhoedegevecht bij N-VA niet gezien als toonbeeld van goesting en begeestering.

Kiezer weet wie er echt zin in heeft en heeft dat duidelijk gewaardeerd

En of het nu om de Roeselaarse Kris Declercq gaat of om de Zedelgemse Annick Vermeulen maakt niet zoveel uit: in beide gevallen is er sprake van authentieke betrokkenheid met hun stad en hun gemeente en vooral met de mensen ervan. En het zijn heus niet alleen CD&V-burgemeesters die scoren. Kijk naar Alain Top in Harelbeke, kijk naar Patrick Lansens in Koekelare: tegen de trend van een verliezende SP.A houden zij niet alleen stand, maar gaan ze erop vooruit. Dat is geen toeval. Winst maken in de politiek is nooit toeval.

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zijn dus geruststellend: wie goed heeft gewerkt en dat ook zonder arrogantie wist uit te stralen, haalde waardering bij de kiezer en winst bij de verkiezingen. En toch zijn we er niet helemaal gerust in. Vlaams Belang deed dan wel niet overal mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, het Belang boekte wel winst waar het deelnam.

In sommige gemeenten scoorde het zelfs beter dan een gevestigde partij. Van waar die stemmen komen en of ze zomaar als foert-stemmen kunnen worden weggezet zoals dat vroeger wel eens gebeurde zal moeten worden onderzocht. In elk geval zijn het kiezers over wiens oordeel best wordt nagedacht. Dat werd vroeger meer dan eens vergeten. Wij zijn er van overtuigd dat een goede burgemeester ook goesting heeft om lastig volk te begeesteren.