Gistel 2013/2018: meer geschoven dan gewisseld in gemeenteraad

Zittend v.l.n.r. Erwin Declercq, Lieve Dehaemers, Gibert Beirens, Michel Vincke, Arnold Stael, Bart Halewyck, gemeentesecretaris Lieve Wydooghe, Jan Willems. Staand v.l.n.r. Katrien Famil, Emmanuel Gryspeert, Kelly Osaer, Wim Aernoudt, Jef Pollentier, Annie Cool, Karine Declerck, Noël Cordier, Roland Defreyne, Katrien Van Lerberghe, Wim Gevaert, Philip Struelens, Dries Depoorter en Bart Van Parys. (Foto AN)
Redactie KW

Nog twee gemeenteraadszittingen te gaan en de legislatuur 2013-2018 is historie. Opvallend: met slechts een wijziging bleef de gemeenteraad in Gistel al bij al zo goed als dezelfde als in 2013.

De allereerste vaststelling. Tijdens de hele bestuursperiode viel er slechts een wijziging te noteren: de vervanging van Kelly Osaer door Lut Decoster. Daarbij dient echter de kanttekening gemaakt dat de aanstelling van de raad begon met een stevige stoelendans: er kwamen vier kandidaten in de raad die niet rechtstreeks verkozen waren. Het betreft bij CD&V Arnold Stael die in de plaats kwam van Luc Ghyselbrecht. Hij verkoos in het OCMW te zetelen. Bij Open VLD ging het over drie leden. Vader en zoon Gevaert waren beiden verkozen.

Gistel 2013/2018: meer geschoven dan gewisseld in gemeenteraad

Vanwege familiebanden moest een van beiden ontslag nemen. Met Gerard verdween een kleurrijk figuur uit de raad. Ann Bentein besliste om in de OCMW-raad te zetelen. Dan was er nog Geert Deschacht. Hij was (en is) te werk gesteld bij de stad. Dat is altijd al onverenigbaar met een mandaat in gemeente of OCMW-raad. Hun vervangers waren Dries Depoorter, Bart Van Parys en Philip Struelens. Deze laatste verliet vrij recent het politiek toneel.

Geen woordenwisseling

Tijdens de legislatuur gebeurden er twee ‘overstappen’. Het SP.A-raadslid Karine Declerck stapte uit de fractie en zetelde als onafhankelijke. Schepen Erwin De Clercq hield het voor bekeken bij de N-VA en stapte over naar CD&V. Over beide feiten werd in de gemeenteraad met geen woord gerept. Opvallend: de zittingen van de gemeenteraad gaven zelden of nooit aanleiding tot hoog oplopende woordenwisselingen. De verdienste van de voorzitter, Jan Willems (CD&V) die met gezag de debatten leidt. Maar eveneens de verdienste van burgemeester, schepenen en de fractieleider van de oppositie. Er wordt gediscussieerd, vaak op hoog niveau, met argumenten. Niet met verwijten.

Gistel 2013/2018: meer geschoven dan gewisseld in gemeenteraad

De overgrote meerderheid van de agendapunten werd ofwel unaniem ofwel meerderheid tegen minderheid goedgekeurd. Met als gevolg dat de publieke belangstelling niet meer dan minimaal was. Behalve wanneer een heet hangijzer aangekondigd werd, zoals de dorpskernvernieuwing van Snaaskerke. (Arnold Naert)

Gistel_grafiekOK

Gistel_tabelOK