Gewezen parlementslid en CD&V-boegbeeld Marc Olivier is overleden

© (Foto PHK)
Redactie KW

Op zaterdagmorgen 15 december is Marc Olivier rustig heengegaan.

Marc Olivier werd geboren op 30 juni 1940 in Gullegem en groeide er ook op. Sinds zijn huwelijk met Annie Vandamme woonde hij in Kortrijk. De kinderen zijn Kaat, Jo en Piet. Er zijn met Jasper, Jana, Saar, Sofie, Simon en Linde zes kleinkinderen.

Marc was van jongs af aan sociaal bewogen als Kajotter (lid van de Katholieke ArbeidersJeugd). Na zijn huwelijk werd hij voorzitter van de KWB van het arrondissement Kortrijk.

Marc was Graduaat in de Handelswetenschappen en werkte eerst enkele jaren als bedrijfsconsulent bij het Nationaal Centrum voor economische Expansie. In 1974 werd de ACW-er voor het arrondissement Kortrijk als jongste lid verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de CVP. Hij was er jaren voorzitter van de commissie Sociale Aangelegenheden. De zorg voor minderbedeelden in de samenleving lag hem nauw aan het hart. Van 1974 tot 1980 was hij ook lid van de cultuurraad. Hij was al vijftien jaar lid, waarvan tien jaar als eerste ondervoorzitter van de Vlaamse Raad toen hij in 1995 naar het Vlaams Parlement overstapte. Hij werd ook in 1995 door het Vlaams Parlement afgevaardigd als gemeenschapssenator. Marc bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot in mei 1999. Hij zetelde gedurende vele jaren in tal van raden en commissies, waar hij van verschillende voorzitter of ondervoorzitter was.

Na het stopzetten van zijn parlementair mandaat werd Marc ere-ondervoorzitter van het Vlaams Parlement, voorzitter van de vereniging van gewezen Vlaamse Volksvertegenwoordigers en na acht jaar voorzitter van de gewezen leden van Kamer en Senaat.

In Kortrijk was Marc Olivier ook 17 jaar CD&-V-gemeenteraadslid, dit van 1977 tot 1994.

Sociaal bewogen

Zijn prioriteiten bleven bij de strijd tegen sociale uitsluiting en voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen en hij trok zich ook de problematiek van de grensarbeiders aan.

Als Vlaams Parlementslid kon hij meewerken aan de uitbreiding van de faculteit economische wetenschappen van Kulak en was hij voorzitter van het overlegplatform van politieke mandatarissen en de leden van de bestendige deputatie en was hij stichtend voorzitter van het Toeristisch-Recreatief Ontwikkelingsplan Leie-Schelde.

Marc was ook nog lid van de raad van bestuur van Rhizo, ondervoorzitter van Waak, voorzitter van de Vlem (Vlaamse Erkende Maatschappijen) en voorzitter van de West-Vlaamse Sociale Huisvestingsmaatschappij. Ook bij De Branding en Mariënstede was hij betrokken.

De uitvaartdienst zal plaatsvinden op zaterdag 22 december in de Sint-Elisabethkerk, Deken Camerlyncklaan in Kortrijk. De begrafenis is om 11 uur, begroeting in de kerk vanaf 10.30 uur.

(EDB – foto HOL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier