Gevolgen door afkeuring begroting nu al voelbaar in Anzegem

Johan Delrue trekt hard van leer tegen de oppositie, die volgens hem de burgers straft. © XC
Redactie KW

Turnlessen met externe lesgevers die niet meer doorgaan, een filmnamiddag die genoodzaakt is om van locatie te veranderen, het zijn de gevolgen van het feit dat gemeente Anzegem geen begroting heeft voor 2019. Eenvoudig gezegd, er is geld maar de gemeente kan er niet aan. De begroting werd op de laatste gemeenteraad van de vorige legislatuur afgeschoten door de oppositie wegens grote tekortkomingen. Een speciale gemeenteraad bracht soelaas door het goedkeuren van bestelbonnen.

“Het is een heel spijtige zaak, het was de laatste vergadering van het jaar en we hadden ervoor gezorgd dat alles klopte. Maar misschien hebben we een en wat te optimistische rekening gebracht, waarin we weinig rekening hebben gehouden met de nieuwe politie- en brandweerkazerne, we wisten dat ook pas na de verkiezingen. Waarschijnlijk moeten we er niet meer achter zoeken dan de verwerking van een tegenslaande verkiezingsuitslag”, steekt schepen van Financiën, Johan Delrue (Samen Eén) van wal.

Nieuwe begroting

Schepen Delrue laat weten dat het nieuwe bestuur nieuwe inzichten met zich meebrengt en dat de nieuwe begroting perfect zal zijn en goed onderbouwd. Men zal ook rekening houden met alle wensen van de oppositie.

Voor enkelen is het een politiek spelletje om de oppositie in een slecht daglicht te stellen

Ondertussen heeft de gemeenteraad een extra vergadering belegd op donderdag 17 januari waarbij heel wat bestelbonnen goedgekeurd moesten worden. Op die manier kan gemeente Anzegem toch nog budget uitgeven. “De oppositie heeft al gedreigd met klacht in te dienen, mochten we toch geld uitgeven. Zo hebben we al een klacht omdat iemand wat dingen in de Delhaize gekocht heeft voor de nieuwjaarsreceptie”, voegt schepen Johan Delrue toe.

Oppositielied Rik Colman (CD&V – Eendracht) bedaart de gemoederen. “Het klopt dat we bij de laatste gemeenteraad de begroting niet goedgekeurd hebben. Johan Delrue wou toen een belasting goedkeuren die hij zelf eerder tegen had gehouden. Maar nu zit de gemeente inderdaad in een systeem waarbij bestelbonnen goedgekeurd moeten worden door de volledige gemeenteraad in plaats van wekelijks door het college.”

Op die bestelbonnen staan heel eenvoudige maar noodzakelijke aankopen voor de gemeentediensten zoals broodjes voor bij vergaderingen, onderhoudsproducten en zelfs bloemen voor huwelijken en jubilarissen. “Het is een politiek spelletje van enkelingen om de oppositie in een slecht daglicht te stellen. Die zaken zullen in vijf minuten zonder morren goedgekeurd worden. Er doet nu een verhaal de ronde dat er zelfs geen koekjes aangekocht konden worden voor de Buddy-werking (Grabbelpas red.) Dat zijn flagrante leugens”, legt Colman uit.

Geen dreigementen

Op de aantijgingen over klachten en dreigementen met de gouverneur is Rik Colman duidelijk. “Binnen onze coalitie CD&V-Eendracht is er geen sprake van dreigementen noch klachten. Het is gewoon een logisch gevolg van een gemeenteraadsbeslissing. Niet meer dan dat”, besluit het oppositielid. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier