Gerommel bij Groen Oostende

Sofie Cloet: "Er zijn voor mij enkele cruciale afspraken gebroken." (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Niet iedereen binnen Groen Oostende is tevreden met de beslissing om verder te praten met Bart Tommelein over het ‘klavertje vier’, een coalitie met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Hoewel een meerderheid van de leden instemde hiermee, heerst er bij sommigen grote verontwaardiging. Sofie Cloet gaat zelfs als onafhankelijke zetelen en levert haar partijkaart in. Ook Karima Omar, die voor het eerst op de Groen-lijst stond, reageert enorm ontgoocheld.

Vorige week woensdagavond besloot de ledenvergadering van Groen Oostende om gesprekken aan te knopen over de coalitie met Open VLD, N-VA, CD&V en Groen. Een ruime meerderheid van de leden keurde dat goed. Ondertussen ligt er ook al een basisnota op tafel die de goedkeuring van alle vier de partijen wegdraagt. Die nota is een basis voor de opmaak van een bestuursakkoord. Hoewel een meerderheid dus vóór stemde, zijn er ook leden die erg verontwaardigd reageren. Groen-kopman Wouter De Vriendt publiceerde voor verkiezingszondag 14 oktober een open brief op sociale media, waarin hij zegt: ‘Met de N-VA kunnen wij ons programma voor Oostende niet uitvoeren. We zijn dus formeel en herhalen: Groen sluit elke mogelijke coalitie met N-VA uit.’

Woordbreuk

Voor Sofie Cloet, die al sinds 2013 voor Groen in de gemeenteraad zetelt, gaan die gesprekken te ver. Ze raakte vanop de veertigste plaats niet opnieuw verkozen, maar gaat voor de komende twee gemeenteraden die er nog zijn dit jaar met de huidige bestuursploeg als onafhankelijke zetelen. “Ik wil afstand nemen van Groen Oostende“, zegt ze. “Er zijn voor mij enkele cruciale afspraken gebroken.”

“Ik zet de politiek even ‘on hold’. Ik voel me bedrogen en ben enorm teleurgesteld” – Sofie Cloet

Dat er sprake is van woordbreuk, kan voor Sofie niet door de beugel. “Ik denk dat ik in de voorbije jaren een goede en stevige reputatie heb opgebouwd als raadslid. Ik wil mijn integriteit dan ook behouden. Omdat ik de gang van zaken in de verdere gesprekken niet wil belemmeren, lever ik ook mijn lidkaart van de partij in.”

Spreekrecht

“Na de ledenvergadering was ik in shock”, gaat ze verder. “Ik begrijp dat de coalitievorming absoluut niet gemakkelijk is, maar het is verontrustend hoe Groen haar principes zo overboord gooit. Er zijn ook enorm veel negatieve commentaren op deze beslissing. Ik vind ook dat er te snel is toegegeven. Ik zet de politiek voorlopig even on hold. Ik bekijk het nog hoe ik mijn engagement verder kan zetten. Maar ik voel me bedrogen en ben enorm teleurgesteld. De spreidstand tussen wat Wouter op nationaal vlak zegt en op lokaal vlak overweegt is voor mij te groot. Er is binnen Groen Oostende veel gebeurd en veel gezegd. En ik wil in alle vrijheid en onafhankelijkheid mijn mening kunnen geven.” Als onafhankelijk raadslid heeft Sofie Cloet geen stemrecht meer, maar wel nog spreekrecht. “En daar zal ik ook zeker gebruik van maken”, zegt ze stellig.

Lang getwijfeld

Ook Karima Omar reageert enorm ontgoocheld. Karima stond op de tiende plaats bij de verkiezingen – het was de eerste keer dat ze deelnam – en haalde 383 stemmen. Daarmee is ze derde opvolger. “Ik heb lang getwijfeld vooraleer ik toestemde om op de lijst te staan”, vertelt ze. Karima is Koerdische van afkomst, woont al negen jaar in Oostende en is erg bekend bij organisaties en verenigingen die met mensen met een migratieachtergrond werken. “Toen ik voor het eerst het voorstel kreeg van Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann om op de lijst van Groen te staan, heb ik nee gezegd. Ook na het tweede gesprek was ik nog altijd aan het twijfelen. Kijk, ik ben een erg sociaal iemand. Ik geloof in een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Ik woon nu negen jaar in Oostende en ik ben geen buitenlander, maar een Oostendenaar én een kind van de wereld.”

Karima Omar. (Foto GLO)
Karima Omar. (Foto GLO)

Karima is tolk en zet zich ook in om nieuwkomers in Oostende te helpen. Vanuit die overtuiging ging ze uiteindelijk akkoord om op de lijst te staan. “Ik was blij en dag na dag geloofde ik meer in het project van Groen. Maar ik wilde betrouwbaar zijn en wilde de garantie dat we niet met N-VA in zee zouden gaan. Die garantie kreeg ik ook.”

“Ik heb heel hard gewerkt tijdens de campagne. Ik hoorde altijd hetzelfde gerucht: dat Groen in een coalitie zou gaan met N-VA. Telkens opnieuw zei ik tegen mijn mensen dat dat niet waar was. Uiteindelijk heeft Wouter De Vriendt dan zijn open brief geschreven, waarin hij die geruchten ontkende.”

Beschaamd

Nu Groen toch een coalitie overweegt met N-VA, voelt Karima zich bedrogen. “En ik voel mij beschaamd tegenover de mensen die voor mij gestemd hebben”, reageert ze. “Ik heb aan hen gezegd dat ze voor Groen moesten stemmen, omdat Groen niet met N-VA zou samengaan. De laatste week krijg ik continu mails, telefoontjes en berichten van mensen die teleurgesteld zijn. Hoe kan ik nog buiten komen? Hoe kan ik mezelf verantwoorden tegenover mijn mensen? Hoe gaan zij mij ooit nog vertrouwen?”

“Ik wilde de garantie dat we niet met N-VA in zee zouden gaan en die garantie kreeg ik ook” – Karima Omar

Karima blijft de principes van de groene partij ondersteunen, maar heeft geen vertrouwen meer. “Ik ben heel teleurgesteld en ontgoocheld. Ik hoop dat ik het vertrouwen van mijn mensen nog kan terug krijgen. Ik voel me slecht en beschaamd en wil duidelijk maken dat wat Groen Oostende nu doet niet in mijn naam is.”

Plooien gladstrijken

Natacha Waldmann, die mee met Wouter De Vriendt onderhandelt met Bart Tommelein, reageert teleurgesteld op de beslissing van Sofie Cloet. “We vinden het uiteraard heel jammer, maar hebben respect voor haar beslissing. We zijn de laatste partij die tegen onze leden zegt wat ze wel of niet moeten doen. Maar het is spijtig, want Sofie heeft zeker goed werk geleverd in de gemeenteraad en was een meerwaarde. We hopen dat we de plooien nog kunnen gladstrijken.”

Wat met de belofte van Groen Oostende om niet met N-VA in coalitie te treden? “Ik denk dat elke partij veel zaken belooft voor de verkiezingen. Wij hebben voor 14 oktober de afweging gemaakt en kwamen tot de conclusie dat we niet met N-VA in een coalitie konden treden. Maar de kiezer heeft de kaarten anders geschud. We hadden dat niet op die manier moeten zeggen, dat klopt. Wij worden er nu in een hoek mee geduwd, maar onze voornaamste en belangrijkste verkiezingsbelofte is ons programma.”

Eigenzinnige leden

“We hebben toch een duidelijk signaal gekregen van onze leden”, verwijst Natacha naar de meerderheid die instemde met de verderzetting van de gesprekken. “We hadden uiteraard ook liever gezien dat de meerderheid absoluut was, maar het is niet zo. We zijn trouwens een van de weinige afdelingen van Groen die zo vaak samenkomt met de leden om overleg te plegen.”

Er zullen individuele gesprekken plaatsvinden met de mensen die ontevreden en ontgoocheld zijn. “Want laat dat nu net een charme zijn van Groen: de eigenzinnigheid van onze leden”, lacht Natacha. “We gaan de gesprekken aan met hen, via verschillende fora. Het gaat wel over een minderheid. We voelen ons heel sterk gesteund door onze achterban. Ook vanuit andere steden krijgen we steun. Het is niet gemakkelijk. Maar we krijgen de kans om ons vernieuwend programma uit te voeren. Daarbij is er nog geen bestuursakkoord. Als dat niet goed is, gaan wij daar ook niet mee in stappen.”