Gemeenteraad Zulte: “Oorlogsmonument moet hersteld worden”

Schepen Michaël Vandemeulebroecke bij het Oorlogsmonument die moet worden hersteld. (Foto MVW)
Redactie KW

Bij het bespreken van de jaarrekening, het meerjarenplan en de wijziging van het budget werd met miljoenencijfers gegoocheld. Zulte is gezond. De CD&V fractie, in de oppositie, deed over alles en nog wat een zegje. Eigenlijk was de verkiezingskoorts al aanwezig. Wie luisterde naar Henk Heyerick (CD&V) en zijn collega’s kon daar niet aan twijfelen. Tussendoor was er tijd voor ander nieuws, zoals de dringende restauratie van het oorlogsmonument.

Marc Devlieger (CD&V) en Nathalie Colpaert (CD&V) vonden dat in het verslag van de vorige gemeenteraad bepaalde punten mogen bijgestuurd worden.

Overschot op jaarrekening

Volgens schepen van Financiën Olivier Peirs (GVZ) sluit de jaarrekening 2017 met een overschot van 3,5 miljoen. Na aftrek van de investeringen en de leningen is dat bedrag evenwel afgeslankt tot 1,35 miljoen. Met toevoeging van de bestaande overschotten komt dit op 12 miljoen.

“Teveel plannen worden opgeschoven naar de volgende jaren”, oordeelde Lieven Lippens (CD&V). Henk Heyerick (CD&V) kreeg het op de heupen omdat hij bepaalde cijfers (zoals ook voor de werken in de sportsite Waalmeers) niet kon terugvinden.

“Mijn collega heeft in de volgende maanden dringend nood aan herbronning “, sneerde Herman Devos (Open Zulte).

Het oorlogsmonument op het Gaston Martensplein in Zulte moet dringend gerestaureerd worden weet schepen Michael Vandemeulebroecke (Open Zulte). “Er zijn heel wat werken nodig”, weet hij. De sokkel moet gereinigd worden. De namen van de gesneuvelden moeten opgepoetst worden. Het beeld, in natuursteen, kan eigenlijk niet meer ademen. Dat moet uitgevoerd worden opdat in november de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog op een mooie manier kunnen gebeuren.

Kostenplaatje restauratie

“Volgens een verslag van monumentenwacht is het nodig de natuursteen te restaureren, de openingen in de sokkel te dichten, de namen van de gesneuvelden leesbaar te maken en te zorgen dat het beeld weer kan ‘ademen’. Het kostenplaatje is geraamd op 20.000 euro. Wellicht is er een tussenkomst van 6000 of 7000 euro van de provincie”, geeft schepen Vandemeulebroecke nog mee. (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier