Gemeenteraad van Oostkamp keurt bibliotheekcharter goed

Oostkamp heeft de intentie om de bibliotheek in het beukenpark en de vestigingen in de deelgemeenten te behouden. © GST
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van donderdag keurde de gemeenteraad van Oostkamp het bibliotheekcharter goed.

De bibliotheek levert een grote bijdrage binnen het maatschappelijk debat, waardoor het zijn bezoekers weerbaar maakt in de strijd tegen sociale ongelijkheid, discriminatie, onwetendheid en armoede. Met de werking versterken de verschillende vestigingen de lokale gemeenschap, is er een garantie op gelijke kansen en wordt ontspanning aangeboden.

Het is al enige tijd niet meer verplicht voor gemeenten om een eigen bibliotheek aan te bieden binnen de gemeente. Oostkamp heeft dan ook de intentie om de bibliotheek in het beukenpark en de vestigingen in de deelgemeenten te behouden. Daarom vroeg schepen van Cultuur Katrien Talloen aan de gemeenteraadsleden het bibliotheekcharter te ondertekenen.

Knooppunt voor netwerken

Om het bibliotheekcharter elke dag weer mogelijk te maken, werkt een toegewijd team van bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers samen met partners uit verschillende sectoren zoals cultuur, jeugd, onderwijs, economie en welzijn. Ook de samenwerking met andere bibliotheken is een belangrijke factor. Zo functioneert de openbare bib als knooppunt in lokale, regionale en Vlaamse netwerken en zet ze de noden van de gebruikers centraal.

De bibliotheek kan dat verwezenlijken omdat de nodige deskundigheid aanwezig is, net als de stevige verankering in de lokale gemeenschap. Een bib moet een plaats zijn waar je op een veilige en toegankelijke manier toegang krijgt tot informatie, ofwel via geschreven media ofwel via de aanwezige computers aangesloten aan het internet.

Laagdrempelig

Het charter omschrijft verder dat de bib gemakkelijk te bereiken moet zijn via het openbaar vervoer, ruime openingsuren moet hebben en kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis moeten ontvangen. De bib moet voor iedereen toegankelijk zijn op een laagdrempelige manier.

Met het goedkeuren van het bibliotheekcharter wil het gemeentebestuur de goede werking van de verschillende Oostkampse bibliotheekvestigingen veiligstellen.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier