Gemeenteraad Jabbeke: oppositie hekelt gebrek aan presentatievorm

© GF
Redactie KW

De Jabbeekse gemeenteraad was, met het meerjarenplan en de gemeentebelasting, een cijferdiscussie. Uiteraard verschilden CD&V-meerderheid en de oppositie van mening. Naast de cijfers werd vooral (het gebrek aan) presentatievorm gehekeld.

De Jabbeekse kiezer zal in oktober 2018 alvast kunnen kiezen tussen twee spreuken. Volgens N-VA doet de meerderheid aan wafelijzerpolitiek. Burgemeester Vanhessche pakte dan weer uit met de prachtige spreuk ‘de klak naar de wind zetten’ toen de investeringsdrang van Jabbeke gehekeld werd door diezelfde oppositiepartij…

Geen visuele voorstelling

Han Vermaut (N-VA) kaartte een oud zeer aan. “Dit is een inhoudelijk belangrijk en moeilijk agendapunt. Wij en het publiek worden overladen met cijfers. Maar er is enkel een mondelinge voorstelling daarvan, de presentatie kan toch veel zorgvuldiger en visueler?” De beamer en het scherm van de gemeenteraadszaal bleven inderdaad terug inactief.

“Geen probleem om dit te presenteren, we doen dit voor de raadsleden wel al tijdens de technische commissie. De gemeenteraadsleden kunnen dus zeker niet stellen dat ze niet genoeg geïnformeerd worden. Maar ik vrees dan een beetje dat de presentatie, die steevast twee uur duurt, bij het publiek van de gemeenteraad saai zou overkomen“, stelde burgemeester Vanhessche.

“Zoveel uitgaven terwijl er nog zoveel schuldenlast is, dat is eigenlijk de schuld doorgeven aan de volgende generatie”, stelde ook Geert Orbie, lijsttrekker voor N-VA in 2018. “En de verkoop van de gronden van de oude sporthal zijn een eenmalig gebeuren en zouden beter besteed worden om de schulden af te betalen”, vulde Han Vermaut nog aan. “Jullie grootste besparingspost is het personeel.”

Schulden naar 19 miljoen euro

Burgemeester Vanhessche luisterde eerst aandachtig naar de verschillende commentaren en gaf dan zijn visie. “Wij geven de schuld niet door. We hebben jaren terug grond gekocht om het VTC te kunnen zetten en nu verkopen we de gronden van het oude sportcomplex. Een logisch beleid. En onze schulden zijn van van 29 miljoen euro in 2014 gezakt naar 22 miljoen euro. Zoals we het nu uitgestippeld hebben, zakt dit volgend jaar naar 19 miljoen euro. En we hebben aan schuldherziening gedaan zodat de leningen een looptijd hebben van hoogstens tien jaar. De schuldenlast daalt en we bouwen verder aan een mooi en modern patrimonium. Jullie zetten ‘de klakke naar de wind’… (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier