Gemeenteraad in Dentergem geïnstalleerd: “Jongeren mogen het overnemen”

Staand v.l.n.r.: Aniek Van De Velde, Stefaan Bonné, Luc Vercaemer, Patrick Bearelle, Joke Vandemaele, Bernard Vandaele, Tim Van Rijckeghem, Annie Verschuere, Vicky De Rijcke, Lennart Vanquickenborne, Charlotte Vandemoortele, Gunther Simoens en Philippe Wyffels. Zittend v.l.n.r.: schepen Rita Delmotte, schepen Bart De Keukeleire, gemeenteraadsvoorzitter Tonny Berteloot, burgemeester Koenraad Degroote, schepen Ivès Lambrecht en schepen Philip Vanhaesebrouck. © NVR
Redactie KW

Op woensdag 2 januari vond de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad in Dentergem plaats. Eendracht haalde na de verkiezingen van 14 oktober twaalf zetels binnen. Focus8720 moet het doen met zeven zetels. Dat is dezelfde verdeling als de afgelopen zes jaar.

De partij van burgemeester Koenraad Degroote heeft dus opnieuw de absolute meerderheid. Twee schepenen zullen in de loop van de bestuursperiode hun mandaat doorgeven. Rita Delmotte (62) zal de legislatuur aanvangen en na drie jaar de fakkel aan Charlotte Vandemoortele (45) geven. Ook Philip Vanhaesebrouck (63) zal zijn ambt doorspelen. Over twee jaar wordt hij 65. Gunther Simoens (46) wordt zijn opvolger. “Charlotte en ik hebben hetzelfde parcours afgelegd”, aldus Gunther Simoens. “We stapten zes jaar geleden in de politiek. Na zes jaar als gemeenteraadslid te fungeren, haalden we nu meer stemmen dan Rita en Philip. We mogen nu nog enkele jaren rijpen op de achtergrond en ons helemaal in de dossiers verdiepen, zodat we niet van nul moeten beginnen.”

De raad

Eendracht haalde twaalf zetels binnen, Focus8720 zeven. Koenraad Degroote begint aan zijn zesde ambtstermijn, geruggensteund door vier schepenen. Dat is één minder dan de vorige bestuursperiode. Bart De Keukeleire en Ivès Lambrecht blijven ook de volgende zes jaar schepen. De Keukeleire wordt ook voorzitter van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst. Tonny Berteloot wordt gemeenteraadsvoorzitter. Philip Vanhaesebrouck en Rita Delmotte geven tijdens de bestuursperiode hun schepenambt door aan respectievelijk Gunther Simoens en Charlotte Vandemoortele.

Philip Vanhaesebrouck vindt dat het tijd is aan de jeugd: “Charlotte en Gunther zijn twee jonge krachten met veel ambitie. Rita en ik naderen de 65. Het is tijd dat de jongeren het een beetje overnemen.”

Expertise

Gunther zal zich focussen op ICT en communicatie. “Ik ben projectleider van beroep en kan me in die thema’s specialiseren. Zo kan ik mijn expertise gebruiken om de inwoners van Dentergem iets terug te geven”, legt hij uit.

Charlotte Vandemoortele werkt als bediende in een apotheek, maar komt uit een landbouwersgezin. “Net als Rita zal ik me inzetten voor landbouw. Maar ook het sociale aspect, milieu en de middenstand zijn thema’s die me na aan het hart liggen”, zegt ze.

Acht nieuwe gezichten

Alle rechtstreeks verkozen gemeenteraadsleden nemen hun mandaat op. Koenraad Degroote blijft dus burgemeester. Hij haalde 2.255 voorkeursstemmen. Ongeveer 1 op 3 Dentergemnaren schonk Degroote een stem. Eendracht haalde net geen 60 procent, Focus8720 klokte af op iets meer dan 40. Maar de kandidaten van de oppositiepartij scoorden individueel bijzonder goed. Bert Coryn haalde met 452 stuks het minst stemmen van die partij, maar laat nog tien kandidaten van Eendracht achter zich. Philip Vanhaesebrouck heeft nu nog de portefeuille van financiën op zak, maar zal zijn mandaat over twee jaar en drie maanden overdragen aan Gunther Simoens. Rita Delmotte geeft binnen drie jaar de fakkel door aan Charlotte Vandemoortele.

Schepen Trees De Smet had zich niet meer verkiesbaar gesteld, net als gemeenteraadsvoorzitter Céline D’Huyvetter. Tonny Berteloot zal haar plaats innemen. Er zijn acht nieuwe gezichten. Bij Eendracht Philippe Wyffels, Vicky De Rijcke, Annie Verschuere en Lennart Vanquickenborne. Aniek Van De Velde, Luc Vercaemer, Bernard Vandaele en Joke Vandemaele zijn de nieuwkomers voor Focus8720.

Focus8720 is veroordeeld tot zes jaar plaatsnemen op de oppositiebanken. Toch wil de partij zo veel mogelijk van het programma waarmaken. “We weten dat we met handen en voeten gebonden zijn”, verklaarde fractievoorzitter Stefaan Bonné na de installatievergadering. “In een tweepartijengemeente is het nu namelijk alles of niets. Onze ploeg is klaar om te strijden voor onze waarden. We hebben heel goed samengewerkt tijdens de vorige campagne en wensen die lijn door te trekken.

Wij zullen ons toespitsen op verkeersveiligheid en burgerparticipatie – Stefaan Bonné, Fractievoorzitter Focus8720

“Focus8720 zal zich toespitsen op verkeersveiligheid en burgerparticipatie. Dat stond ook voorop in ons verkiezingsprogramma. We zijn ook blij Aniek Van De Velde en Bernard Vandaele te verwelkomen in onze fractie. Zij hadden nog geen politieke ervaring, maar raakten wel verkozen”, rondt Stefaan Bonné af.

Joke Vandemaele en haar papa Tony.
Joke Vandemaele en haar papa Tony.© NVR

Tony Vandemaele (70) was 18 jaar gemeenteraadslid, maar houdt hij het voor bekeken. Hij werd niet meer verkozen, maar zijn dochter Joke (36) wel. Zo blijft de familie Vandemaele actief in de gemeenteraad. Tony Vandemaele was een van de bezielers van Focus8720. “Toen STAP4 in twee brak richtten wij in 2012 Focus8720 op. Nu is het tijd voor verjonging en ben ik tevreden dat Joke haar plaats opneemt”, zegt hij. Joke was de voorbije zes jaar OCMW-raadslid. “Nu gemeenteraadslid worden is een logische stap. Ik zal erop toezien dat de inwoners voldoende geïnformeerd worden, want we vinden dat dit beter kan.”

De eerste echte gemeenteraad van de nieuwe legislatuur vindt plaats op woensdag 30 januari.

(Niels Vromant)