Gemeentebelastingen: 64 keer anders

14/09/18 om 07:15 - Bijgewerkt om 16:46

Ze komen straks bij u langs of ze stoppen een folder in uw brievenbus. Met plannen die ze hebben met uw gemeente. U geeft uw stem straks ongetwijfeld aan die kandidaat of lijst die het dichtst benadert wat u van uw gemeente verlangt. Maar om die 'beloftes' of 'plannen' te realiseren, heeft het gemeentebestuur centen nodig. En dat geld krijgt de gemeente van de Vlaamse of federale overheid én van u, via de gemeentelijke belastingen. Met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk realiseren: dat is de boodschap die u ongetwijfeld aan de kandidaten wil meegeven. Maar... de interpretatie van 'zo weinig mogelijk middelen' verschilt nogal van gemeente tot gemeente.

Aan lokale belastingen is er overigens geen gebrek. Ondernemersvereniging Unizo telde in 15 West-Vlaamse gemeenten het aantal verschillende lokale belastingen: dat aantal varieert van 11 lokale belastingen (Knokke-Heist) tot maar liefst 25 (Oostende). De belangrijkste lokale belastingen die de gemeenten het meest opleveren zijn de aanvullende belasting op de personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing. Die kent u van het berekeningsdocument dat de federale overheidsdienst Financiën u bezorgt nadat u uw aangifte hebt ingevuld.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!