Gemeente Anzegem annuleert renovatie afgebrande kerk en gaat voor aankoop Escolys

© GBA
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Dit jaar zal het vijf jaar geleden zijn dat de Sint-Jan de Doper-kerk afbrandde. Een ontploffing in de stookruimte veroorzaakte toen de brand. Enkele jaren geleden werd met veel bombarie de tekeningen van de architecten voorgesteld. Dat bleek nergens voor nodig: op donderdag 31 januari werden die plannen voor de restauratie van het schip van de kerk – waar ook een gemeenschapsruimte een plek zou krijgen – definitief van tafel geveegd. Het geld dat vrijkomt zal dienen voor de aankoop van de gebouwen van Escolys in Ingooigem.

Het werd een beroerde gemeenteraad die op het scherp van de snee gespeeld werd. Uiteindelijk werd ondanks een vurig betoog van beide partijen en twee uur later de stopzetting van de studieopdracht deel schip van de kerk stopgezet. Wat ervoor zal zorgen dat de plannen die ooit getekend werden niet zullen uitgevoerd worden. Op die plannen werden meerdere functies gecombineerd: een multifunctionele en liturgische ruimte en een plaats voor de gemeentelijke dienstverlening. Bovendien konden de architecten enkele weken geleden een lagere kostprijs voorstellen. De oppositie vroeg om punt 3.1 af te voeren en hierover eerst nog eens samen te zitten met Erfgoed en het bisdom. Hierover werd gestemd, maar er waren 16 stemmen voor en vijf tegen. Stemden tegen: Prudent Lanneau, Rik Colman, Eddy Recour, Stefaan Titeca en Davy Dewaele van CD&V-Eendracht. Daarna kwam de stemming over het punt zelf, met eenzelfde resultaat.

Het tweede deel van punt drie bestond uit het principieel overgaan tot aankoop van de site Escolys. Hierbij werd de discussie opnieuw tot de spits gedreven. Opnieuw wou de oppositie het punt afvoeren en meer informatie af te wachten. “U wil een blanco cheque voor de aankoop van Escolys en we weten niet eens wat ermee zal gebeuren“, preekt Rik Colman. Schepen Johan Delrue (SAMENéén) pareerde met het feit dat mocht de aankoop alsnog te duur blijken, het pand niet in waarde zou zakken en opnieuw verkoopbaar is. Delrue gaf aan dat de meerderheid hier niet op zou ingaan, gezien de dringendheid en omdat er geen nadelen aan zijn.

Burgemeester Gino Devogelaere wees erop dat in een onderhoud al een afspraak was dat de gemeente een jaar de mogelijkheden zou mogen onderzoeken met de mogelijkheid om binnen dat jaar de koop alsnog te annuleren. Hierop ontbrandde de discussie opnieuw naar een derde hoogtepunt over achterkamerpolitiek en afspraken zonder medeweten van de gemeenteraad. Opnieuw werd gestemd over het afvoeren van het punt, maar opnieuw stootte de oppositie op de koopdrang van de meerderheid. Daarop volgde de stemming voor de aankoop, die eveneens met 16 tegen 5 stemmen werd goedgekeurd.

De restauratie van de kerk moet dus herzien worden en zal niet meer zijn wat oorspronkelijk werd vastgesteld. En de gemeente gaat officieel over op een aankoop van Escolys, de weverij in Ingooigem.

Dit artikel is nog niet volledig en wordt binnenkort aangevuld met details.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier