Gekibbel om schepenpostjes in Brugge: 14 kandidaten voor 9 zitjes

Wie krijgt een zitje naast Dirk De fauw in het schepencollege? © BELGA
Stefan Vankerkhoven

Veertien kandidaten voor negen schepenzetels: het politiek getouwtrek is losgebarsten. De voorbije week profileerden enkele populaire politici zich als toekomstig schepen. “Dat is voorbarig, er is nog niks beslist. Indien ik enkel rekening moet houden met het aantal voorkeurstemmen, zou mijn taak eenvoudig zijn. Maar zo werkt het jammer genoeg niet”, zegt Dirk De fauw (CD&V), die vanaf volgend jaar burgemeester wordt.

Vanaf januari 2019 wordt politiek Brugge grondig hertekend. Er komen niet alleen negentien nieuwe verkozenen in de Brugse gemeenteraad, maar ook het schepencollege zal er grotendeels anders uitzien. Dezer dagen zijn de boegbeelden van de drie partijen die zondagavond een bestuursakkoord sloten, met name CD&V, SP.A en Open VLD Plus, aan het onderhandelen over de verdeling van de bevoegdheden. “Elk van ons moet dit weekend of begin volgende week een voorstel voorleggen aan zijn partijraad. Pas nadien kunnen die nieuwe bevoegdheidspakketten toebedeeld worden aan bepaalde politici. Elk partij beslist autonoom aan wie ze de toebedeelde bevoegdheidsdomeinen toewijst”, zegt toekomstig burgemeester Dirk De fauw.

Dirk De fauw: “Elke partij beslist autonoom wie ze afvaardigt als schepen”

Uiteraard laat ook Dirk De fauw niet in zijn kaarten krijgen, vooraleer het partijbestuur van CD&V zijn voorstellen heeft goedgekeurd. Bij het ter perse gaan van deze krant was er nog niks beslist. De onderhandelingen tussen de drie partijen verlopen moeizaam. Ze zijn allemaal overtuigd van het nut van één sterke schepen voor Economie, die zowel bevoegd wordt voor de lokale handelaars, de grote ondernemingen als de haven. Zoals de statuten van MBZ voorschrijven, blijft de burgemeester wel havenvoorzitter. Het verheugt Dirk De fauw dat de drie partijen in het havenbestuur zetelen. “Zo kunnen wij ons eensgezind beter positioneren ten opzichte van Antwerpen.” Maar zowel Open VLD Plus als CD&V claimen de bevoegdheid van schepen voor Economie.

Exit Hilde Decleer?

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Feit is dat de nieuwe beleidsploeg onder leiding van Dirk De fauw komaf zal maken met enkele accenten die Renaat Landuyt in 2012 legde. Zo zullen naar alle waarschijnlijkheid de bevoegdheden Toerisme en Cultuur opnieuw opgesplitst worden onder twee schepenen. “Die twee materies door één schepen laten beheren kun je doen in Zedelgem of Oostkamp, maar niet in Brugge. Ze zijn te belangrijk en te zwaar voor één persoon”, stelt Dirk De fauw.

Pas volgende week weten we hoe het schepencollege er echt zal uitzien. Volgens burgemeester Dirk De fauw is het aantal voorkeurstemmen van elke kandidaat slechts één criterium. “Zeker bij CD&V spelen nog andere factoren mee: de leeftijd van de kandidaten, de competentie en ook de standen binnen onze partij. Beweging.net en Creon hebben elk hun kandidaten.”

Martine Matthys is de 'leading lady' bij CD&V wat voorkeurstemmen betreft, maar is lang niet zeker van haar schepenzitje.
Martine Matthys is de ‘leading lady’ bij CD&V wat voorkeurstemmen betreft, maar is lang niet zeker van haar schepenzitje.© Davy Coghe

Omdat CD&V enkele correcties wil aanbengen aan het parkeerplan, lijkt het logisch dat Dirk De fauw Mobiliteit onder zijn hoede neemt. Zijn partijgenoot Franky Demon is een certitude en behoudt dus zijn post als schepen voor Ruimtelijke Ordening en Jeugd. Minou Esquenet, kabinetsmedewerkster van minister Hilde Crevits, blijft hoogstwaarschijnlijk personeelsschepen.

Als we enkel uitgaan van populariteit, behoudt Martine Matthys, de leading lady bij CD&V, haar job van schepen voor Burgerzaken, en moet Hilde Decleer plaats ruimen voor nieuwkomer Nico Blontrock. De gewezen presentator van Radio 2 heeft al zijn afscheid van de journalistiek aangekondigd en hoopt cultuurschepen te worden. Maar Hilde Decleer is de enige kandidate van de middenstandsvleugel Creon, die een vertegenwoordiger eist in het college. Offert CD&V daarom ACW’er Martine Matthys op? Of krijgen Hilde en Martine een duobaan, waarbij de ene de andere na enkele jaren opvolgt? Op Facebook was Martine Matthys duidelijk: “Super bereid om een nieuwe legislatuur jullie schepen te zijn”, schreef ze zondagavond.

Superschepen Pablo Annys

Bij SP.A wordt Pablo Annys quasi zeker OCMW-voorzitter. Wellicht krijgt hij er nog Financiën bij, zodat hij een superschepen wordt. Tot nu toe heeft CD&V met Boudewijn Laloo Financiën in handen. Laatstgenoemde stoomde partijgenoot Pieter Marechal klaar als opvolger, maar die komt wellicht enkele stemmen tekort om echt aanspraak te maken op een schepenpost. Bijgevolg laat CD&V die bevoegdheid liever over aan een andere partij. Onder voorwaarden: vertegenwoordigers van de drie partijen zouden zetelen in een financieel comité, want er is ongenoegen over het feit dat Boudewijn Laloo en Renaat Landuyt de stadsfinanciën te veel onder elkaar bedisselden.

Pablo Annys, straks een 'superschepen'?
Pablo Annys, straks een ‘superschepen’?© Davy Coghe

Annick Lambrecht staat voor een verscheurende keuze: opnieuw schepen worden of federaal parlementslid blijven? Naar verluidt zou ze naar Brussel vertrekken, zodat de jonge en ambitieuze Mathijs Goderis zijn intrede kan maken als schepen van Onderwijs en Sport. Mieke Hoste zou dan opnieuw Leefmilieu en nu ook Openbaar Domein onder haar hoede krijgen. Tenzij schepen Philip Pierins, die als lijstduwer zijn score verbeterde, nog twee jaar mag aanblijven om Mathijs Goderis klaar te stomen.

Wat met Ann Soete?

De derde coalitiepartner, Open VLD Plus, krijgt in deze constructie Economie en Toerisme. Voor respectievelijk lijsttrekker Mercedes Van Volcem en haar trouwe luitenant Jasper Pillen. Laatstgenoemde wil niet in zijn kaarten laten kijken, maar verwijst naar een interview in onze krant twee weken geleden: “Ik ben niet in de politiek gegaan om langs de zijlijn te staan roepen. Ik heb de voorbije jaren veel voorstellen gedaan, natuurlijk wil je die dan uitvoeren vanuit een schepenambt”, zei hij toen.

Open VLD Plus moet wel nog een compensatie vinden voor Ann Soete, die van N-VA als onafhankelijke naar de liberalen overstapte en hen een extra zitje in de gemeenteraad opleverde. Mag zij hiervoor twee jaar schepen worden? Kan coming man Jasper Pillen zo lang wachten? Ann Soete: “Ik ben in elk geval kandidate om schepen te worden. We moeten nog rustig overleggen.”