Geert Wylin na 30 jaar geen schepen meer in Ledegem

Geert Wylin (61) is gehuwd met Marijke Demets en woont in de Begoniastraat in Rollegem-Kapelle. Hij heeft een dochter Emmy, gehuwd met David Commeene, en twee kleinkinderen: Fenna en Ferre. © ©2018 Jan STRAGIER
Redactie KW

Met ruim 30 jaar op de politieke teller, neemt Geert Wylin afscheid als schepen. Hij was gemeenteraadslid, schepen en OCMW-voorzitter.

Geert Wylin is opgegroeid met de politiek. Toen zijn broer Marc in 1982 stopte met de politiek, werd hij voor het eerst gevraagd. “Maar toen vond ik het nog te vroeg. Ik kreeg nog wat bedenktijd, maar in 1988 had ik ondertussen de microbe ten volle te pakken en stond ik wél op de lijst”, steekt Geert Wylin van wal.

Lange tijd was Geert Wylin gemeenteraadslid, schepen en OCMW-voorzitter. Dit jaar ging hij met pensioen. Om zijn pensioenrechten niet te verliezen, kon hij geen schepenmandaat meer opnemen. Vanaf 1 januari zal hij, tot aan zijn 65 jaar, wel als gewoon raadslid blijven zetelen.

Populair

Geert Wylin stond voor het eerst op de toenmalige CVP-lijst in 1988 en had onmiddellijk succes. “Ik haalde als nieuwkomer slechts iets minder stemmen dan onze kopman Godfried Vandevoorde. Ik werd voor drie jaar in het OCMW gebombardeerd, wat iets heel nieuws was voor mij. Ik roteerde na drie jaar met Raf Selschotter”, aldus Geert Wylin, die in 1994 schepen van Sport, Jeugd en Personeel werd.

“Zes jaar later belandde ik in de oppositie, de enige zwarte vlek in mijn carrière. Toen vormde Paul Vanhie in een coalitie met Actief en SP.A de meerderheid.”

In 2007 kwam hij terug in de meerderheid en kreeg opnieuw het OCMW onder zijn bevoegdheden, met toevoeging aan het schepencollege. Geert: “Ik haalde altijd heel veel stemmen. Na 607 bij de eerste verkiezingen steeg mijn stemmenaantal tot boven de 1.300 stemmen bij de volgende verkiezingen.” Ook tijdens de voorbije bestuursperiode was hij voorzitter van het OCMW en schepen in de meerderheidscoalitie.

ACW

Van thuis uit (de Burgemeester Wylinstraat in Rollegem-Kapelle herinnert aan zijn vader, red.) was Geert CD&V-gezind, maar dan vanuit ACW-strekking. “Dat was een logische keuze. Mijn moeder Marie Vandewalle was de stichter van KAV, nu Femma, en mijn vader was een van de pioniers van het plaatselijke ACW, nu Beweging.net, en geldbode voor CM en ACV. Mijn populariteit kwam grotendeels door mijn familiebanden, maar ook door de vele sociale contacten die ik heb en blijf onderhouden. Ik ben ook in heel wat verenigingen vertegenwoordigd en heb altijd een luisterend voor de noden van de bevolking”, zegt Geert Wylin, die nog steeds politiek geïnteresseerd is.

“Als OCMW-voorzitter ben je niet zo’n publiek figuur, als schepen wel. Bij het OCMW kom je veel mensen tegen met problemen. Je kan onrechtstreeks veel goeds doen. Ik was altijd gelukkig als ik mensen kon helpen. Dienstbetoon zit in mijn genen en dat komt door mijn opvoeding en door de betrokkenheid binnen het ACW.”

Dienstbaarheid

Deze dienstbaarheid zal Geert in de toekomst ook op zijn manier wel verderzetten. “De mensen spreken je aan en zijn heel dankbaar achteraf. Binnen het OCMW doen we veel, maar moeten veel zwijgen. Dit is zo voor de voorzitter, maar ook voor de leden. De mensen lopen niet te koop met hun problemen en miserie. Meestal kunnen de mensen daar zelf niets aan doen, hebben het zelf niet gezocht, maar ze moeten toch geholpen worden.”

Geert was ook schepen van Sport en Jeugd. “Ik heb indertijd, samen met Henny Vandeweghe, de jeugddienst verder uitgebouwd. Later zijn er de verbouwingen aan het OCMW-gebouw geweest om enkele diensten uit het gemeentehuis te integreren binnen het OCMW. Het OCMW zal nu verder werken binnen het nieuwe Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.”

“Veel veranderd in al die jaren”

Na enkele administratieve taken belandde Geert op 21 maart 1977 bij de douane. Voordien had hij ook al een jaar gewerkt bij de Neutrale Ziekenfondsen. “Iets wat mijn vader niet geapprecieerd zou hebben”, lacht Geert.

“Ik begon op de post Menen Oost. Toen was het nog de tijd van de echte douanedienst, met buitendienst. Na een tijd werd ik tewerkgesteld in Menen Leie, waar ik de boten moest controleren. Op zaterdag was er vervanging en op zondag moesten we controle uitoefenen op het vliegveld in Wevelgem.”

Na een examen kon hij op 2 november 1979 starten in Brussel. “Ik was weg van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Als jonge papa was dat ook niet ideaal.”

Op 1 juli 1981 kreeg hij een nieuwe opdracht bij de post in Rekkem. Daar werkte hij tot 1993. In die periode verdwenen ook de fysieke landsgrenzen. “Daarna werd ik ingezet als kassier in de Beveresesteenweg in Roeselare. Toen ik schepen werd in Ledegem, kon dat niet meer. Ik werkte eerst in Gent en daarna in Poperinge. In 2000 werd ik overgeplaatste naar Kortrijk en stopte mijn carrière in Roeselare bij de CSA-dienst.” In 2007 werd hij verificateur en werkte parttime.

“Ook binnen het OCMW is er in al die jaren veel veranderd. Toen ik in 1989 begon, had ik enkel José Goderis als fulltime kracht bij mij. Katrien Vandamme werkte er toen parttime. Nu zijn er een zestal maatschappelijke werkers, een hoofd maatschappelijk werk en 13 administratieve krachten. Daarnaast is er ook nog de poetsdienst, die ook onder het OCWM valt en de vele vrijwilligers onder het Ledegems Ondersteuningsnetwerk voor Aanvullende Hulp”, besluit Geert Wylin.

“Op maandagnamiddag met vrienden in De Voerman”

Geert Wylin zal zeker niet in een zwart gat vallen, nu hij geen OCMW-voorzitter meer is. “Ik zit nog als gewoon raadslid in de gemeenteraad en zal daar natuurlijk nog mijn ding kunnen doen. Verder zetel ik ook nog in heel wat comités. Ik zal zeker het OCMW en het OCMW-budget van nabij blijven volgen. Misschien krijg ik nog een zitje in de politieraad.”

Vroeger was Geert Wylin heel sportief. “Ik speelde vele jaren bij verschillende minivoetbalploegen in de competitie van Rollegem-Kapelle. Ik deed ook aan atletiek, lange afstandslopen, toen ik 30 jaar was.”

Geert is van plan in de toekomst af en toe naar zee te trekken. “Thuis ben ik niet echt een handige harry, maar ik kook wel graag. Op maandagmiddag zal ik nog verder in De Voerman samen zitten met vrienden, iets wat ik al enkele jaren doe.”

Geert blijft het spijtig vinden dat mensen op pensioengerechtigde leeftijd geen politiek ambt meer mogen bekleden. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier