Geert Bourgeois woont herdenking bevrijding Dachau bij

Redactie KW

Vlaams minister-president Geert Bourgeois woont op zondag 3 mei de herdenkingsplechtigheid in Dachau bij. Op 29 april was het 70 jaar geleden dat het concentratiekamp werd bevrijd.

Het concentratiekamp van Dachau was het eerste grote concentratiekamp van Nazi-Duitsland en werd op 29 april 1945 als een van de laatste kampen door Amerikaanse soldaten bevrijd. Dachau is in de eerste plaats bekend als concentratiekamp voor politieke gevangenen. Ook veel gevangenen uit Vlaanderen hebben in dit kamp het leven gelaten.

Maar Dachau fungeerde ook als model voor de andere 1.650 kampen die later werden opgericht. Uiteindelijk lieten 32.000 mensen het leven in Dachau: naast politieke gevangenen ook joden, zigeuners en homoseksuelen.

Vlaams minister-president Bourgeois gaat samen met oud-gevangenen, familieleden en leden van de Vriendenkring der Oud-Politieke Gevangenen van Dachau op 3 mei naar Dachau. Daar vindt een herdenkingsplechtigheid plaats in aanwezigheid van onder meer Duits bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse ambassadeur John Emerson.

Bourgeois: “Dachau is een symbool voor de misdaden tegen de mensheid die in de concentratie- en uitroeiingskampen zijn begaan. Het is essentieel dat iedereen, in welke hoedanigheid dan ook, jong of oud, beseft dat deze gruwel zich nooit meer mag herhalen en doordrongen is van het wezenlijk belang van de fundamentele waarden en vrijheden.”

(Belga – a-foto RN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier