Geert Bourgeois roept op om ambitieus te zijn aan de vooravond van 11 juli in Kortrijk

  • Bijgewerkt op

Dinsdag vond de 11 juliviering plaats op de Groeningekouter in Kortrijk. "Een belangrijke plaats voor Vlaanderen waar we stilstaan bij het verleden en kijken naar de weg die voor ons ligt", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. Het thema van de 11 juliviering was Vlaamse identiteit.

Axel Ronse, Geert Bourgeois en Kelly Detavernier. © Tv

Vlaams minister-president Geert Bourgeois riep op om ambitieus te zijn, om te durven excelleren en tot de top van Europa te behoren. "Onder meer op vlak van onderwijs, energie en klimaat. Ons onderwijs is altijd van topniveau geweest en op vele vlakken is het dat nog altijd. Laat er ons allen samen voor zorgen dat ons onderwijs ook in de toekomst op alle vlakken tot de Europese top blijft behoren", zei hij.

Ook in de strijd tegen schaarste op de arbeidsmarkt wil Bourgeois ambitie tonen. Hij roept de federale regering op om een laatste reeks ambitieuze hervormingen te doen. "De wil om de beste te zijn, maakt deel uit van onze Vlaamse identiteit. Ook een nieuw, modern museum over Vlaanderen, met de geschiedenis van gisteren en de cultuur van vandaag, lijkt me aan de orde. Op die manier kennen de komende generaties onze herkomst, groei en lotgeval."

Johan Moreel kreeg de Groeningeprijs. © TV

Tussen de toespraken door werden aan het Gulden Sporenmonument 22 kransen neergelegd door diverse verenigingen.Bourgeois sprak ook over de rol van Vlaanderen buiten de eigen grenzen. "Het Europese project - Vlaanderen incluis - kan enkel blijven slagen wanneer er respect is voor de rijkdom aan talen en culturen, maar ook voor 'streven naar natievorming' van volkeren en naties."

Een sfeerbeeld van de plechtigheid. © TV

Omdat Vlaamse namen voor zaken en winkels leken te verdwijnen, riep het Guldensporencomité drie jaar geleden de Groeningeprijs in het leven. Daarmee bekronen ze horeca of bedrijven die zich inzetten voor het Nederlands. Zo won Budafabriek de prijs in 2016 en Kopie Koffie in 2017. "Jammer genoeg hebben de Franse benamingen hun weg voortgezet: van Depart tot Ubuntu ...", aldus voorzitter van de jury Frans Debrabandere. De winnaar 2018 werd Zonder Meer, de naam die Johan Moreel gaf aan zijn biowinkel.

(PVH/video TV)