Geert Bourgeois: “Het Europees parlement is geen rusthuis”

Geert Bourgeois is straks niet langs minister-president. Voorzitter Bart De Wever presenteert zich als kandidaat om hem op te volgen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Geert Bourgeois (67) zal zichzelf niet opvolgen als Vlaams minister president. De Izegemnaar trekt in mei de Europese lijst van N-VA. “Neen, ik zie het Europees parlement niet als een woonzorgcentrum. Daar ben ik nog veel te goed voor.”

N-VA legde maandagmorgen zijn troeven op tafel. Voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zal de Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen trekken, met de uitgesproken ambitie om de volgende minister-president te worden. Geert Bourgeois, die nu nog op die stoel zit, trekt in mei de Europese lijst voor zijn partij. “Dit is een mogelijkheid om me te presenteren aan alle Vlaamse kiezers en te verzilveren voor wat ik als minister-president gedaan heb.”

Is Europa geen elegante manier om bedankt te worden voor bewezen diensten?

Geert Bourgeois: “Ik ziet het zeker niet als ‘gestuurd worden naar Europa’. Dit is in volle consensus gebeurd. We hebben er binnen de partij dikwijls over gepraat en zouden het resultaat ten gepaste tijde bekendmaken. Dit is het moment: de gemeenteraadsverkiezingen liggen achter ons en de coalities zijn gevormd. Ik ben uiteraard heel graag minister-president, ik hoop dat niemand daar aan twijfelt. Dat is een van de allermooiste jobs die je kan hebben als Vlaams-nationalist. Wij moeten strategische keuzes maken, en daar is een casting aan gekoppeld. Ik denk dit een hele sterke selectie is. Van meet af aan heb ik ervoor gepleit en de keuze ondersteund om Bart De Wever de frontman op het Vlaamse niveau te laten zijn.”

“Mijn hart en mijn verstand zegt: voor de partij is dit het beste, hier sta ik achter”

Zou u ook voor iemand anders een stap opzij hebben gezet?

Geert Bourgeois: “Dat is niet aan de orde geweest. Ik ben een partijman. We gaan altijd voor het consensus en willen geen toestanden waarbij mensen het tegen elkaar moeten opnemen in een stemming op partijbesturen of -raden. Dergelijke zaken moet je in een grote en sterke partij onder elkaar uitpraten. Mijn hart en mijn verstand zegt: voor de partij is dit het beste, hier sta ik achter. Als stichtende voorzitter ben ik heel blij met de gemaakte keuze.”

De persconferentie werd bijgewoond door alle kopstukken van N-VA.
De persconferentie werd bijgewoond door alle kopstukken van N-VA.© Davy Coghe

Is het de ambitie om ook in de andere provincies de grootste stemmenkanonnen op het Vlaamse niveau, en niet federaal, uit te spelen?

Geert Bourgeois: “Absoluut, maar alles op zijn tijd. We zijn daar sterk mee bezig. Eerst wilden we naar buiten komen met de grote strategische keuzes en de bijhorende casting. Binnenkort volgt meer informatie.”

De lijsttrekkers in West-Vlaanderen zijn nog niet bekend. Is uw vertrek naar Europa geen aderlating voor N-VA in West-Vlaanderen?

Geert Bourgeois: “Ook in West-Vlaanderen gaan we met een sterke lijst komen. De kiescolleges moeten zich in elke provincie nog uitspreken. Alles op zijn tijd.”

“Jean-Marie Dedecker welkom? Daar antwoord ik niet op”

Is Jean-Marie Dedecker welkom?

Geert Bourgeois: “Daar antwoord ik niet op, dat is nu niet aan de orde. Mijn persoonlijke mening ga ik niet publiek maken. Iedere beslissing is een samenwerking tussen het provinciale en het nationale bestuur. In de provincies zitten we niet op eilandjes.”

Zijn er nog sterke figuren genoeg in West-Vlaanderen?

Geert Bourgeois: “Ja, die zijn er zeker nog.”

De gemeenteraadsverkiezingen spraken dat tegen.

Geert Bourgeois: “Dat waren lokale verkiezingen. Daarbij spelen lokale factoren, zoals burgemeestersbonussen, heb je een uitdager voor de zittende burgemeester… N-VA is in elke opiniepeiling nog altijd de sterkste partij in Vlaanderen. En dat zullen we ook bewijzen in West-Vlaanderen.”

Als Bart De Wever minister-president wordt, kan hij geen voorzitter meer zijn. Bent u dan kandidaat?

Geert Bourgeois: “Neen, dat is niet aan de orde.”

“Ik ben geen kandidaat om opnieuw voorzitter van N-VA te worden”

U gaat naar Europa. Is dat niet een rusthuis voor politici?

Geert Bourgeois: “Neen, ik verhuis niet naar een woonzorgcentrum. Daar ben ik nog veel te goed voor. Mijn ambitie is om in het Europees parlement onze visie uit te dragen. Daar heb ik de laatste 4,5 jaar al stevig werk van gemaakt. Ik geloof dat ik als minister-president heel sterk gewogen heb op de Brexit-besluitvorming, met zeer intense contacten met Michel Barnier, met Jean-Claude Juncker…”

N-VA maakt de lijsttrekkers voor West-Vlaanderen nog niet bekend. Sander Loones zal vermoedelijk de West-Vlaamse Kamerlijst aanvoeren.
N-VA maakt de lijsttrekkers voor West-Vlaanderen nog niet bekend. Sander Loones zal vermoedelijk de West-Vlaamse Kamerlijst aanvoeren.© Davy Coghe

Hoe ziet u de volgende maanden van uw Vlaamse regering evolueren? Iedereen in campagnemodus?

Geert Bourgeois: “Neen, heel hard werken. Met mijn kabinet heb ik zaterdag alles wat er nog uitgevoerd moet worden opgelijst, onze prioriteiten opgesteld. Het werk valt niet stil. Ik ga nog niet in campagnemodus, die volgt later.”

Hoe kijkt u terug op uw werk als minister-president? Heeft u kunnen doen wat u wilde?

Geert Bourgeois: “Met een grote tevredenheid. Ik geef deze Vlaamse regering minstens 80 procent. In het begin hebben we zware efficiëntieoefeningen en besparingen moeten doorvoeren. Twee miljard euro recurrent, op een budget dat uit veel onderwijs- en welzijnweddes bestaat. We wilden de weg vrijmaken om zware investeringen te doen, en hebben dat ook gedaan. Vlaanderen zit nu bij de innovatieleiders van Europa. Dat is de toekomst voorbereiden.”

Waar zit dan die andere 20 procent? Wat is er niet gelukt?

Geert Bourgeois: “Je moet bescheiden zijn, niemand scoort 100 procent. (lacht) Ik heb gezegd: minstens 80 procent. Er moeten nog zaken uitgevoerd worden, we zitten nog niet op het einde van de rit. Misschien geef ik mezelf een nog hoger cijfer.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier