Geen verkiezingsborden in Lo-Reninge

Het Gemeentehuis van Lo-Reninge. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Het College van Burgemeester en Schepenen van Lo-Reninge heeft beslist om geen verkiezingsborden meer toe te laten op het gemeentelijke grondgebied.

“Dat is een besparing in onze uitgaven” zegt burgemeester Lode Morlion. “We zouden daarvoor minstens twee mensen van onze technische dienst moeten inzetten gedurende twee werkdagen. Ook het probleem van kapotte borden valt weg. Een wirwar aan affiches is trouwens geen fraai straatbeeld, vooral niet als bepaalde mensen zich geroepen voelen om elkaars affiches te gaan overplakken! Bovendien is wildplakken verboden, en dat wordt bestraft met een GAS-boete!”

Schepen van Toerisme Wout Cornette, verduidelijkte het Interreg-microproject ‘van de Westhoek naar Santiago de Compostella’, waarover oppositiepartij Inspraak zich vragen stelde: “Ik ben blij dat fractie Inspraak de aandacht vestigt op dit prachtige microproject. Reeds jaren sta ik in nauw contact met de Noord-Franse vereniging ‘Pélerins du Westhoek’. Naar aanleiding van hun plannen om de wandelroute die al jaren bestaat in Frankrijk uit te breiden naar België, heb ik contact opgenomen met de diensten van de Provincie en in Lauka een bijeenkomst belegd waarin aan ons en aan onze Franse partners werd uiteengezet hoe we een Europees microproject konden indienen. Het dossier werd uiteindelijk ingediend door de Franse partner, de CCHF (Communauté de Communes des Hauts de Flandre). Een microproject staat voor 100% subsidiering voor een bedrag van ? 30.000. Voor Lo-Reninge is er een bedrag van ? 4.830 weerhouden. Het is uiteraard alleen de bedoeling dit bedrag uit te geven als het microproject effectief wordt goedgekeurd. Het belangrijkste onderdeel, de wandelroute die 9 dagtochten omvat zal sowieso plaatsvinden, en als er geen Europese subsidiëring komt, dan gebeurt het low-budget. Iedereen kan gratis deelnemen aan één of meerdere wandeldagen. Er is ook vervoer voorzien om na het wandelen ‘s avonds tegen een kleine vergoeding met een bus terug te keren naar de startplaats van die dag. De Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella kennen de laatste jaren een spectaculaire groei en als kleine stad hebben we ons door deelname aan dit project pal op de route geplaatst die van Noord-Europa naar het zuiden leidt.”

(MVQ)