Fusie tussen Barnum en VISO zorgt ook voor vastgoedperikelen

Brecht Vermeulen focust zich de komende jaren weer helemaal op de Roeselaarse politiek. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De geplande fusie tussen Barnum en VISO kan zorgen voor een nieuwe ontwikkeling op de huidige VISO-sites. “Maar is de stad betrokken bij de invulling van de huidige én nieuwe locaties?”, vraagt Brecht Vermeulen zich af.

Brecht Vermeulen (N-VA) gooide tijdens de gemeenteraad de geplande fusie tussen Barnum en VISO opnieuw op tafel. “De samensmelting is ondertussen aangekondigd en een van de argumentaties is dat er een subsidie van 32 miljoen euro is vastgelegd voor een nieuwbouw voor VISO. De bedoeling van de Scholengroep Sint-Michiel is, zo blijkt, om die nieuwbouw te bouwen in de buurt van Barnum. Hiervoor heeft men blijkbaar al aan het stadsbestuur gevraagd om Ter Berken te kunnen verwerven, dat eigendom is van het Zorgbedrijf.”

“De twee VISO-scholen zouden ongeveer 1.100 leerlingen hebben. Barnum zo’n 450. De fusieschool zal bijgevolg ongeveer 3,5 keer zo groot zijn als het huidige Barnum, in een omgeving die nu al druk volgebouwd is. De impact op de omgeving zal dus groot zijn. Zowel bij de bouwwerkzaamheden, maar zeker ook wanneer de scholen na 2024 samen operationeel zullen zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de mobiliteitsproblematiek. Zowel het verlenen van een omgevingsvergunning als de mobiliteitsproblematiek is een bevoegdheid voor het stadsbestuur.”

Brecht Vermeulen: “Ik vernam in 2017 al dat twee projectontwikkelaars bezig waren om de VISO-sites te verwerven”

“Ik ga er ook van uit dat de twee huidige sites van het VISO een andere bestemming zullen krijgen. Zeker de site aan het Polenplein is commercieel zeer waardevol voor vastgoedpromotoren. Ik vernam in 2017 al dat er twee projectontwikkelaars bezig waren om beide sites te verwerven en te ontwikkelen. Noch voor Ter Berken of een andere plaats waar het VISO – in het kader van de fusie – kan bouwen in de nabijheid van Barnum, noch voor de twee huidige sites van het VISO kan een architect of een projectontwikkelaar starten zonder goed te weten wat het stadsbestuur daar al dan niet wil. Dit betekent dat er altijd eerst overleg moet zijn met de stad en dat dit ook nadien om een opvolgingsvergadering vraagt.”

Brecht Vermeulen vraagt zich dan ook af in hoeverre het stadsbestuur al betrokken is bij de ontwikkeling van de bestaande en toekomstige sites van VISO. “Wat zal het stadsbestuur daar toelaten en welke voorwaarden koppelt ze er aan? En zal het stadsbestuur zelf beleidsmaatregelen treffen naar aanleiding de bouwprojecten?”

Schepen Bart Wenes: “Ter Berken staat niet te koop. Dit is dus niet aan de orde”

Schepen Bart Wenes (CD&V): “Het klopt dat Sint-Michiel officieel heeft bekend gemaakt om Ter Berken te kopen. Het is evenwel het Zorgbedrijf dat eigenaar is van de site en het complex staat ook niet te koop. Het gebouw zal op termijn wel leeg komen te staan, maar de alternatieven moeten nog gebouwd worden. We hanteren ook het stapsgewijs werken: eerst bouwen, dan verhuizen en daarna verkopen.”

Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V) vult aan: “Wij hebben nog geen enkel voorstel van bouwpromotoren ontvangen. Iedereen weet dat de site VISO in het centrum woongebied is. Wanneer deze gebouwen vrijkomen, kan er inderdaad actie ondernomen worden. Maar dat zien we dan wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier