Frank Vanhecke: “Geen reden om cordon nog in stand te houden”

Frank Vanhecke: overgelukkig met de overwinning van Vlaams Belang. (foto Belga) © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Frank Vanhecke, twaalf jaar voorzitter van Vlaams Blok/Vlaams Belang, doorbreekt de stilte en reageert emotioneel op de verkiezingsoverwinning. “Ook ik stemde in 2014 op N-VA en ben teruggekeerd naar Vlaams Belang.”

Meneer Vanhecke, hoe analyseert u de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang gisteren?

Frank Vanhecke: “Een droge, feitelijke analyse kan ik niet geven, mijn antwoord zal puur emotioneel zijn. Ik ben supergelukkig met de doorbraak van Vlaams Belang en de enorme sterke score in West-Vlaanderen. Ik kan er ook geen betere verklaring voor geven dan de eerste, de beste man in de straat. Er is een heel terechte ongerustheid en boosheid over de politiek in dit land.”

De vaakst gehoorde analyse is: de mensen zijn teleurgesteld in N-VA en keerden terug naar Vlaams Belang.

Frank Vanhecke: “Natuurlijk zijn de mensen ontgoocheld in de N-VA. In 2014 heb ik ook op de N-VA gestemd, maar ik ben ook deels teruggekeerd naar Vlaams Belang. Het glas was toch wel eerder halfleeg dan halfvol, zeker op communautair gebied is het een absolute stilstand geweest. Maar wat mij over de streep getrokken heeft om toch weer voor het Vlaams Belang te stemmen, is de arrogantie van de N-VA. Allicht zijn het uitschuivers in het heetst van de strijd, maar hoe Bart De Wever voorzitter Tom Van Grieken uitmaakt voor ‘paljas’ en over de partij spreekt als ‘een stuk stront in een krant’… Dat kwetst heel erg, zowel mij als heel veel mensen. Niet zo lang geleden heeft het Vlaams Belang 25 procent van de stemmen gehaald. Als je dan zo arrogant bent zoals Valerie Van Peel die zegt dat ze ‘die stemmen’ niet wil… Dan krijg je ze ook niet. Dat is altijd zo geweest, overal. Ik denk nog altijd dat Donald Trump de verkiezingen in de VS heeft gewonnen omdat Hillary Clinton de aanhangers van Trump ‘deplorables’, sukkelaars die niet meetellen in de maatschappij, noemde. Dat maakt mensen boos. Maar ik ben heel blij dat Bart De Wever nu een behoorlijke analyse brengt en het Vlaams Belang nu op een behoorlijke manier behandelt.”

“Wat mij over de streep trok om toch weer voor het Vlaams Belang te stemmen, is de arrogantie van de N-VA”

Stefaan Sintobin verklaarde dat Vlaams Belang ook niet meer de 1 issue-partij is, maar ook inzet op socialere thema’s.

Frank Vanhecke: “Het vreemdelingenthema is natuurlijk een sociaal thema. De massa middelen die we nu verspillen kunnen elders worden ingezet. De gigantische migratiegolf brengt criminaliteit met zich mee, zorgt ervoor dat de mensen zich niet meer thuis voelen in hun eigen straat, wijk en stad. Dít is het sociale thema bij uitstek. Eerlijk: het allerbelangrijkste en waar ik het meest gelukkig over ben, is dat die jonge Tom Van Grieken het Vlaams Belang weer op de kaart heeft gezet. Het is een partij waar de mensen ook inhoudelijk weer naar luisteren. Het is niet meer de partij die enkel wat slogans brult, zoals in de tijd van Filip De Winter. Ik ben bijzonder aangenaam verrast.”

“Vlaams Belang is niet meer de partij die enkel wat slogans brult, zoals in de tijd van Filip De Winter, maar die er nu ook inhoudelijk staat”

Is dit het moment dat het cordon moet verdwijnen?

Frank Vanhecke: “Ik vind het cordon sowieso een aberratie, een schande, een instrument in handen van links en extreem-links om de normale rechtse meerderheid in Vlaanderen te breken. Voor mij was het al heel lang tijd om het cordon te breken, maar nu met de nieuwe wind die Tom Van Grieken laat waaien is er geen enkel excuus meer om het cordon nog in stand te houden. Of het zal gebeuren? Ik ben realistisch: ik denk dat het cordon zal sneuvelen, maar nu nog niet. Wat betreurenswaardig is.”

Hoe moeten we deze overwinning inschatten in de hele geschiedenis van Vlaams Blok/Vlaams Belang? Is dit straffer dan de eerste zwarte zondag, in 1991.

Frank Vanhecke: “In absolute cijfers is het straffer dan zwarte zondag 1991, maar ooit hebben we 25 procent gehaald. Het is vooral de heropstanding van de partij en het biedt een enorm perspectief voor de toekomst. Omdat de partij verlost geraakt van de oude garde, die met pensioen zijn of gaan. Er treden jonge mensen aan naar wie ik verbaasd sta te kijken. Die heel bekwaam zijn, die een nieuwe wind laten waaien, die onbezoedeld zijn door de soms ondoordachte dingen uit het verleden. Ik zie een grote toekomst voor de partij als ze verdergaan op de ingeslagen weg. Absoluut.”

“Er treden jonge mensen aan, die onbezoedeld zijn door de soms ondoordachte dingen uit het verleden”

Het is jaren geleden dat we u nog hoorden. U verliet Brugge voor Antwerpen. Volgt u depolitiek nog?

Frank Vanhecke: “Ik verlang absoluut naar complete mediastilte. Als ik op verkiezingsdagen nog al die oude schlagerkoninginnen zie opdraven: daar word ik verdrietig van. Ik vind: als het liedje uit is, dan is het uit. Vooral omdat er nu zo’n schitterende jonge garde is.”

“Of ik de politiek nog volg? Politiek is natuurlijk mijn lang leven. Ik volg het nog steeds heel aandachtig, maar ik ben zelf ábsoluut niet meer politiek actief. Thuis heb ik zondag wel een grote bijeenkomst gehouden met vooral ex-Vlaams Belangers. Ik heb nog heel wat vrienden bij het Vlaams Belang, maar ook wat vijanden. (lachje) Ik ben nog van plan om Tom Van Grieken te feliciteren met de overwinning. Ik heb er nog heel wat contacten, ook via mijn kinderen die in de Vlaamse beweging actief zijn en die nieuwe, jonge garde kennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier