Filip Deroo verlaat Open VLD Houthulst “door voorakkoord”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het rommelt binnen Open VLD Houthulst. Nadat eerder ondervoorzitter Filip Verleye met slaande deuren vertrok, verlaat nu ook gemeenteraadslid Filip Deroo de partij uit onvrede met lijsttrekker en voorzitter Stefaan Vansevenandt.

Open VLD is relatief nieuw op het politieke toneel in Houthulst. Stefaan Vansevenandt en Filip Verleye stampten de plaatselijke afdeling uit de grond begin 2014. Voor Stefaan waren het niet zijn eerste stappen in de lokale politiek. In 2012 bekleedde hij de achtste plaats op de lijst van N-VA in Houthulst. Filip Deroo stond in 2012 als blauwe kandidaat op de open lijst SP.A+/Open. Met het wegvallen van SP.A-boegbeelden Tamara Schotte en Roger Clauw kwam hij in mei 2017 als eerste opvolger in de gemeenteraad. Eerder had hij zich al geëngageerd in het partijbestuur van Open VLD, waardoor de 42-jarige ondernemer besliste om als onafhankelijke te zetelen, samen met Aagje Van Maerrem die ook een opvolgersplekje wist te veroveren van op de lijst SP.A+/Open.

Afspraken

“Al jaren stond vast dat ik bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op de derde plaats zou staan op de lijst van Open VLD”, steekt Filip Deroo van wal. “Maar dan verklaarde Stefaan Vansevenandt in Het Wekelijks Nieuws twee weken geleden dat mijn positie nog niet zeker was. Ik heb hem daarmee geconfronteerd. Hij haastte zich om te zeggen dat die derde plaats wel voor mij zou zijn. Maar waarom moet dan verkeerde info over mij verspreid worden? Als er zo’n breuk in het vertrouwen is, dan is het beter om de samenwerking stop te zetten. Ik stap dus uit Open VLD. Ik ben zeer misnoegd en zeer ontevreden over de werking binnen de partij. De laatste berichtgeving in de pers was de druppel. Ik vind dat afspraken nagekomen moeten worden. “

Wat Filip ook tegen de borst stoot, zijn de onderhandelingen die al plaatsvonden tussen Open VLD en andere partijen. “Er zijn al gesprekken geweest met andere partijen en ik vind nog altijd dat we ook andere opties moeten openhouden. Een van onze speerpunten in het programma van Open VLD is burgerparticipatie en die vindt in mijn ogen vooral plaats tijdens de verkiezingen. Vooraf akkoorden bedisselen met andere partijen vind ik dan ook niet kunnen.” Het woord ‘voorakkoord’ wil Filip echter niet in de mond nemen. “Er zijn onderhandelingen, maar veel details wil ik daar ook niet over zeggen.”

“Onze voorzitter heeft een Francescootje gedaan”

Dat Filip Deroo nu uit Open VLD stapt, betekent niet noodzakelijk dat hij zich volledig terugtrekt uit de Houthulstse politiek. “Ik zal me nu eens goed bezinnen, maar zal me ook niet laten doen. Over enkele weken wil ik de knoop doorhakken, maar met een eigen project naar de kiezer stappen behoort tot de mogelijkheden.”

Voorakkoord?

Filip Deroo is niet de eerste die vertrekt bij Open VLD Houthulst. In oktober nam ondervoorzitter Filip Verleye al ontslag uit het bestuur. In een eerste reactie gaf hij aan dat dit vooral was uit onvrede met de partij in Staden nadat dochter Femke gepasseerd werd toen er een zitje vrijkwam in de OCMW-raad. Nu blijkt ook het mogelijke voorakkoord met N-VA en SP.A een van de oorzaken te zijn van zijn vertrek. “In mijn open afscheidsbrief had ik al geschreven dat onze voorzitter een Francescootje gedaan had”, zegt Filip Verleye. “Daarmee verwees ik naar Staden waar er ook een voorakkoord was tussen de andere partijen om CD&V van de macht te houden. In Houthulst gaat het om een akkoord tussen N-VA, Open VLD en SP.A. Dat is wel een officiële voordracht met handtekeningen. Inhoudelijk staat er niets in, enkel dat ze een coalitie zullen vormen als ze de meerderheid halen met z’n drieën. Dat is dan ook gewoon platte postjesverdeling. Stefaan Vansevenandt heeft dat akkoord helemaal in zijn eentje afgesloten. Ik heb nog pogingen gedaan om Open VLD te redden door voor te stellen dat Vansevenandt een stap opzij zet, maar daar is hij niet op ingegaan”, besluit Filip Deroo.

Geen stap opzij

Stefaan Vansevenandt ontkent dat er een voorakkoord is. “Dat voorakkoord is een gerucht”, aldus Stefaan. “Als je eens meegaat op café hoor je allerhande mogelijke scenario’s. De kiezer beslist en met de uitslag gaan we zien wat er mogelijk is. Dat Filip zich genegeerd voelt? De laatste maanden ging wel wat meer tijd naar de opstart van Jong VLD Houthulst waar ik ook bestuurslid ben. Het klopt dat ik de vraag kreeg van Filip om een stap opzij te zetten als lijsttrekker, maar zonder Filip hebben we nu al 17 van de 21 kandidaten. Alle kandidaten en het nationaal bestuur staan achter mij als lijsttrekker dus heb ik geweigerd.”

“Ik weet niet of die Open VLD’ers dat zeggen uit onvrede met hun eigen partij, maar ze zien spoken”

Ook de andere partijen die genoemd worden als partner in het voorakkoord ontkennen. “Dat klopt niet”, zegt lijsttrekker Filip Vanhevel van N-VA. “Mocht dat wel het geval zijn, dan zou ik daarvan wel op de hoogte zijn. Ik weet niet of die Open VLD’ers dat zeggen uit onvrede met hun eigen partij, maar ze zien spoken. Onze deur staat open voor iedereen. Ik denk wel niet dat CD&V nog de absolute meerderheid zal halen.”

SP.A-lijsttrekker Nico Stroobant weet ook niets van een voorakkoord. “Ik heb opgevangen dat het gerucht verspreid wordt, maar binnen de partij hebben we afgesproken om voor iedereen open te staan. Van een voorakkoord is er absoluut geen sprake“, aldus Nico Stroobant.