Facebookgroep ‘Niet plooien voor centrumrechts in Oostende’ oefent druk uit op Groen

Wouter De Vriendt. © (Foto Belga)
Redactie KW

De coalitievorming in Oostende zit muurvast en Groen heeft de sleutel in handen. Een coalitie zoals Bart Tommelein voor ogen heeft, met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen, is niet naar de zin van iedereen. Johan Bultiauw, die als onafhankelijke op de lijst van Groen stond, wil met een Facebookgroep druk uitoefenen op de onderhandelaars.

Johan Bultiauw bekleedde als onafhankelijke de 18de plaats op de lijst van Groen. “Ik richtte de Facebookgroep ‘Niet plooien voor centrumrechts in Oostende’ op omdat ik van binnen Groen – ik ben zelf geen lid van de partij – signalen opving dat er toch wel wat ongerustheid bestond over de mogelijkheid van een centrumrechtse coalitie”, legt Johan uit.

“Wouter De Vriendt pleit voor een paarsgroene coalitie – met de Stadslijst, Open VLD en Groen, en daar sta ik ook achter”, zegt Johan. “Met de Facebookgroep wil ik druk uitoefenen op de onderhandelaars. Het feit dat we zouden samenwerken met een partij zoals N-VA, die verziekt in plaats van verbindt, die de maatschappij volledig aan het polariseren is… Dat gaat er bij mij niet in.”

Ondertussen zijn er al een honderdtal mensen aangesloten op de Facebookgroep. “Ik begrijp dat de druk op de schouders van Groen om in de meerderheid te komen ook meespeelt, maar dat mag niet ten koste van ons gaan”, meent Bultiauw. “We willen dat de morele inhoud primeert.”

Johan heeft nog vertrouwen in de onderhandelaars. “Wat als Groen toch in een centrumrechtse coalitie treedt? Dan ben ik zeker nog een aantal zaken van plan, maar dat is nu nog te voorbarig.”

Vandaag worden de gesprekken tussen Bart Tommelein en Groen verder gezet. Benieuwd of er witte rook is tegen de gemeenteraadszitting van vanavond.

(GLO – Foto Belga)