Extra gemeenteraad Lo-Reninge keurt motie tegen ronselen volmachten goed

Frank De Poortere (Inspraak) riep de gemeenteraad bijeen bij hoogdringendheid. © TG
Redactie KW

Zes minuten. Zolang duurde de extra gemeenteraad in Lo-Reninge donderdagavond die de oppositie had geëist naar aanleiding van beschuldigingen over het onrechtmatig verkrijgen van volmachten. Dynamisch bleef echter ontkennen.

Frank De Poortere van oppositiepartij Inspraak had de extra gemeenteraad bij hoogdringendheid ingeroepen nadat bij hen een getuigenis binnen kwam over een hulpbehoevende en beginnend dementerende vrouw die misleid werd in het geven van een volmacht aan een kandidaat van de lijst Dynamisch.

Burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) had eerder al met klem ontkend en gezegd dat “de inhoud van het verhaal volledig fictief en vals was”.

Toch eiste de De Poortere een extra gemeenteraad met als enige agendapunt ‘Goedkeuring motie met betrekking tot het stopzetten van onrechtmatig verwerven van volmachten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en alle volgende in Lo-Reninge’.

Frank De Poortere mocht dan ook eerst het woord nemen om de motie toe te lichten. “Vanmorgen stond nog in de krant een artikel met Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. Ze zegt in feite dat partijen moeten opgeleid worden om deontologisch te werk te gaan bij het ronselen van volmachten, maar ze zegt er ook bij dat er daar bij de partijen weinig interesse voor is. Laat ons als Lo-Reninge daarin een voortrekkersrol spelen door deze motie goed te keuren.”

Schepen Wout Cornette nam het woord namens Dynamisch.
Schepen Wout Cornette nam het woord namens Dynamisch.© TG

Het was derde schepen Wout Cornette die namens meerderheidspartij Dynamisch het woord nam. “Wij blijven ten stelligste de beschuldigingen ontkennen. Er werd een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij het parket van Veurne. We wachten vol vertrouwen op de resultaten van dat onderzoek. We betreuren het dat de gemeente nodeloos op kosten gejaagd wordt voor deze extra gemeenteraad en hebben met alle raadsleden van Dynamisch beslist om onze zitpenningen van deze gemeenteraad te storten op het rekeningnummer van het Consortium 12-12 voor de nood te lenigen in het geteisterde Indonesië.”

Frank De Poortere blijft erbij dat zijn partij de getuigenis geloofwaardig vond en dat hij eveneens de resultaten van het onderzoek zal afwachten. “We zullen ook onze zitpenningen terugstorten aan de gemeentekas”, voegde hij daaraan toe. De motie werd uiteindelijk unaniem goedgekeurd.

Opvallend was dat burgemeester Lode Morlion geen woord gezegd heeft in de gemeenteraad. Hij was ook de eerste die de raadszaal verliet.

Lees in volgend artikel meer over de ‘geronselde’ stembrieven.

(TOGH)