Ex-schepen verwijt meerderheid slecht bestuur inzake heropening Gildhof in Tielt

De raad van bestuur van cc Gildhof in de volledig vernieuwde theaterzaal. © WME
Redactie KW

Volgens gewezen patrimoniumschepen Veerle Vervaeke (N-VA/Open VLD) heeft het nieuwe stadsbestuur een loopje genomen met regelgeving die enkel uitgaven mogelijk maakt bij dwingende en onvoorziene omstandigheden.

Het gaat om artikel 269 van het decreet over lokaal bestuur. Veerle Vervaeke vindt dat het huidige Tieltse stadsbestuur daar onterecht gebruik van maakte en verweet hen in de gemeenteraad van donderdagavond onbekwaamheid. “Ik betwijfel of je onder meer de bestelling van drukwerk, het huren van laurierboompjes en zelfs de huur van elektrische blazers in functie van de heropening van het Gildhof onder ‘dwingende en onvoorziene omstandigheden’ kunt catalogeren. Idem voor de deelname van de academiedirecteur aan een opleiding. Het is nu al duidelijk dat deze meerderheid niet klaar is om Tielt te besturen“, sneerde Vervaeke.

“Politiek spel”

Grietje Goossens (Iedereen Tielt), op dit moment de bevoegde schepen, antwoordde dat het stadsbestuur alles in het werk heeft gesteld om de deadline te halen en alle verbintenissen na te komen. “Er was geen budget voorhanden. Je kunt geen stad lamleggen door een politiek spel.”

Het is nu al duidelijk dat deze meerderheid niet klaar is om Tielt te besturen – Veerle Vervaeke

De verwijten tussen de oude en nieuwe meerderheid vlogen heen en weer. “Het is simpel: jullie hebben geen budget 2019 voorgesteld“, reageerde huidig burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) op de uitlatingen van Veerle Vervaeke. “Vroeger konden voorlopige twaalfden worden ingeschakeld, door gewijzigde regelgeving kan dat dit jaar niet meer.”

Huishoudelijk reglement

Ook toen de goedkeuring van het nieuw huishoudelijk reglement en de deontologische code voor lokale mandatarissen ter sprake kwam, bleven oppositie en meerderheid elkaar met scherp beschieten. N-VA/Open VLD en SP.A kunnen er niet mee leven dat de gewijzigde teksten niet eerst in een commissie aan de fracties werden voorgelegd. De oppositie keurde de kwesties dan ook niet goed.

Ook Groen deelt in de kritiek

Ook de aanduiding van een bestuurder met raadgevende stem in intercommunale IVIO deed heel wat stof opwaaien. Namens Groen stelde An Vanden Bussche zich kandidaat voor die functie, tot groot ongenoegen van de oppositie. “Groen maakt deel uit van de meerderheid en claimt een mandaat dat bestemd is voor de oppositie“, foeterden Simon Bekaert (SP.A) en Veerle Vervaeke (N-VA/Open VLD).

Vanden Bussche weigerde haar kandidatuur in te trekken “omdat ze daar vanuit haar ideeëngoed nuttige dingen kan doen”. Ze haalde het uiteindelijk ook bij de stemming. Burgemeester Vannieuwenhuyze zag er geen graten in. “Kandidaten mogen niet uit fracties komen die in het schepencollege zetelen. Groen maakt daar geen deel van uit.”

An Vanden Bussche raakte, opnieuw zwaar tegen de zin van de oppositie, nog voor een aantal verenigingen en intercommunales verkozen.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier