Etienne Cloet neemt afscheid van de politiek in Heuvelland: “Misschien geen echte politicus geweest”

Het team van de toeristische dienst: vooraan v.l.n.r. Margot Huyghe, Liesbeth Morlion, Etienne Cloet en Pippa Demeulenaere; achteraan v.l.n.r. Stef Decrock, Ingrid Tiersen, Koen Baert en Katrien Malfait. © EF
Redactie KW

Etienne Cloet stapte in 2012 in de Heuvellandse politiek en werd meteen verkozen tot schepen in de gemeenteraad. Zijn grootste bevoegdheid was toerisme. De osteopaat zal steeds gelinkt worden als de schepen van het bezoekerscentrum dat er niet kwam in de Reningelststraat, maar wel in de voormalige pastorie van het dorp.

“Dat bezoekerscentrum heeft inderdaad heel wat inkt doen vloeien”, opent Etienne Cloet. “Ik wil hier geen oude koeien uit de gracht halen, maar wil wel meegeven dat we naar gebouwen toe 8 procent boven het budget zaten. Dat is zeer vergelijkbaar met de gewone burger die een woning bouwt. Sedert de opening van het bezoekerscentrum in april 2017 zijn maar liefst 40.000 mensen over de vloer gekomen. Ook naar invulling zaten we dus goed. Toerisme is en blijft belangrijk voor de economie in Heuvelland. Samen met de toeristische dienst en de vele vrijwilligers ben ik dan ook trots op wat we in deze legislatuur bereikt hebben.”

Bijeenkomsten

“Als ik dan toch een iets zal missen, dan zijn het wel de bijeenkomsten met de mensen van de toeristische dienst. Met diensthoofd Stefaan Decrock en de meisjes had ik echt een goede verstandhouding”, zegt Etienne.

Die verstandhouding was er misschien niet met de kiezer, toch zeker niet op 14 oktober. “En toch hebben velen me achteraf aangesproken en gefeliciteerd omdat we het toch zo goed gedaan hadden. Alsof dat wij Gemeentebelangen waren. Misschien hebben we ons naar deze gemeenteraadsverkiezingen niet zo goed geprofileerd”, aldus Etienne Cloet, die als politicus nooit echt op de voorgrond is getreden. Zijn tussenkomsten in de gemeenteraad waren steeds kort. “Misschien ben ik wel geen echte politicus geweest. Ik heb mijn persoonlijkheid echter nooit verloochend en in mijn werk steeds geprobeerd te starten vanuit mijn visie en competentie.”

Herdenkingsperiode

Etienne Cloet was ook schepen van Toerisme tijdens de herdenkingsperiode en werkte zo goed samen met GoneWest om initiatieven als Zero Hour en het Kraterfront mee op de kaart te zetten.

“Gedurende zes jaar zijn er heel wat gesprekken geweest om een beleid uit te stippelen. De onderhandelingen verliepen niet altijd even vlot, maar ik hou aan de vele bijeenkomsten heel wat goede contacten over”, zegt Etienne, voor wie de politiek nu een afgesloten hoofdstuk is. “Mijn familie, mijn patiënten en mijn medewerkers in Duitsland zijn content. Ik ben hen zeer dankbaar omdat ze mij de kans hebben gegeven mijn ambt als schepen met volle overgave te hebben kunnen uitvoeren. Maar mijn leven, werk en geluk hangen niet af van de politiek, noch van Heuvelland.”

Vredestoerisme

Vanaf januari 2019 wordt Etienne opgevolgd door Jean-Pierre Geelhand de Merxem en in 2021 door Bart Vanacker. Etienne: “Ik hoop dat ze mijn dossiers rond het vredestoerisme verder opvolgen. Zo streefde ik naar een actieve vredeswerking.”

Als schepen van Toerisme kwam Etienne Cloet vaak ook in het oog van de storm te liggen. “De logiestaks zal me blijven achtervolgen. Het waren voor mij middelen om een stevige toeristische werking op poten te zetten. Voor een aantal logiesverstrekkers was die taks de spreekwoordelijke druppel, gewoon omdat ze naar eigen zeggen onvoldoende omzet draaiden”, besluit Etienne Cloet. (MDN)

“Direct voor een partij met naam gekozen”

Om de drukte van een grootstad als Roeselare te ontlopen, kwam Etienne Cloet in Kemmel terecht. “Een van mijn patiënten wist dat er een woning vrij kwam in Kemmel. Het moet 1994 geweest zijn. Al vlug werd ik lid van VVV Heuvelland en zo werden ook de eerste contacten gelegd met het gemeentebestuur”, vertelt Etienne.

Een persoonlijk ongenoegen over de werking van het schepencollege deed Etienne in de politiek stappen. Etienne: “Van bij de start koos ik voor een partij met een naam. Het is in de gemeentepolitiek enorm belangrijk om een aanspreekpunt in Vlaanderen en Brussel te hebben. Ik verwijs zo graag naar de restauratie van het dak van De Warande waar onze partij de centen binnenhaalde door de goede contacten met Vlaamse minister-president Geert Bourgeois.”

In onder meer wijlen Geert Ingelbeen vond Etienne vlug een gelijkgezinde. Ook Georges Declercq, Gery Ghekiere en Brecht Arnaert stonden in 2012 mee aan de wieg van N-VA Heuvelland.

Als twintiger was Etienne in zijn geboortestad Roeselare al eens aangesproken door de toenmalige Volksunie. “De Vlaamse gedachte is er nooit ver weg. Ik denk bijvoorbeeld aan Roeselarenaar Mik Babylon. Hij zorgde ervoor dat de VU bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1964 zes zetels behaalde. Net datgene wat ook hier in Heuvelland met de verkiezingen van 2012 zou gebeuren”, zegt Etienne, die in Roeselare ook opgroeide met de verhalen over De Groote Stooringe. “Het was een studentenopstand in 1875, geleid door Albrecht Rodenbach en zijn medeleerlingen in het Klein Seminarie in Roeselare tegen het gebruik van het Frans in het onderwijs in Vlaanderen. Wanneer je dan al deze elementen samenvoegt, is het wellicht duidelijk waarom ik mee aan de wieg stond van N-VA Heuvelland”, verduidelijkt Etienne. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier