Ereschepen van Poperinge Gaby Dewancker overleden

Gaby Dewancker. © MD
Redactie KW

Op 16 februari overleed in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper de Poperingse liberale ereschepen Gabriël Dewancker op bijna 92-jarige leeftijd.

Gaby Dewancker werd geboren in Poperinge op 19 maart 1927. Hij was de weduwnaar van Yvonne Sohier, die op 8 januari van dit jaar overleed. Het echtpaar had drie kinderen: Jean-Marie, Ivan (+) en Brigitte. Er waren zes kleinkinderen en een achterkleinkind.

Gabriël Dewancker volgde Grieks-Latijnse Retorica 1946 aan het Poperingse college. Daarna trok hij naar de Rijksnormaalschool Gent, waar hij regentaat Fysica, Scheikunde, Biologie en Handelswetenschappen volgde. Hij gaf 25 jaar les in de Rijksmiddenschool in Poperinge, waarbij hij ondermeer drie jaar leraar was van astronaut Dirk Frimout. Van 1974 tot 1983 was Dewancker directeur van de RMS. In 1959 richtte hij er al de avondschool op.

In 1949 vervulde Gaby Dewancker zijn legerdienst in Soest, en daarna werd hij reservist. Via een hele reeks examens schopte hij het tot luitenant-kolonel, de hoogste graad in het reserveleger. Hij was nog steeds lid van de Raad van Eer, het bestuur van de Reservenkring in Brugge.

Van 1977 tot 1983 was hij gemeenteraadslid voor de toenmalige PVV. Daarna werd hij schepen van Financiën gedurende elf jaar. Hij was ook een tijdlang provincieraadslid. Tot 1 januari van dit jaar was hij nog steeds penningmeester van de lokale afdeling van Open VLD. Op 24 januari woonde hij voor het laatst de bestuursvergadering van de partij bij.

Gaby Dewancker had, al sinds zijn studententijd, een passie voor alles wat met sterrenkunde, het heelal, ruimtevaart, de Big Bang, zwarte gaten en de relativiteitstheorie te maken heeft. De jongste jaren gaf hij hierover zelfs nog verschillende keren druk bijgewoonde causerieën.

De begrafenisplechtigheid van Gabriël Dewancker heeft plaats op zaterdag 23 februari om 10.30 uur in de St.-Bertinuskerk (Grote Markt) in Poperinge. Rouwgroet in de kerk vanaf 10 uur.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier