Eregemeenteraadslid uit Harelbeke keertterug na tien jaar afwezigheid

Gemeenteraadslid André Vanassche. © LOO
Redactie KW

Hulstenaar André Vanassche keert na 10 jaar terug naar de gemeentepolitiek. Op 5 juni 1989 deed hij zijn intrede in de gemeenteraad van Harelbeke. André zetelde onafgebroken als oppositieraadslid tot eind 2008. Nu staat hij er opnieuw.

André Vanassche (70) is getrouwd met Lieve Swyngedouw, vader van Ward en An en opa van Viktor, Charlotte, Josefien en Lieselore. Hij was zaakvoerder van Ambucar, een firma die polyvalente ziekenwagens inrichtte en verkocht. Als voorzitter van Open VLD kreeg André bij de verkiezingen in oktober 2018 als lijstduwer 482 voorkeurstemmen.

Hij werd verkozen als gemeenteraadslid in de oppositie. Zijn politieke loopbaan begon met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1970. “Ik werd als 22-jarige rechtstreeks verkozen op de lijst Gemeentebelangen in Hulste. In Hulste werden in de periode voor de gemeentefusies tal van zaken gerealiseerd zoals de nieuwbouw van de Gemeentelijke Jongensschool, de plannen voor en het aanleggen van de verkaveling Ter Elst, de heraanleg van het dorpsplein, de Brugsestraat en de nieuwbouw van de brandweerkazerne. De fusie met Harelbeke waar Pierre Lano als lijsttrekker naar voor werd geschoven door de CVP deden mij beslissen om niet deel te nemen aan de verkiezingen van 1976“, blikt André terug. Na een onderbreking van 6 jaar nam hij in 1982 deel aan de verkiezingen op de PVV-lijst maar werd niet verkozen.

Strubbelingen

In oktober 1988 nam André voor de tweede keer deel aan de verkiezingen als tweede op de PVV-lijst. “Willem Libert werd verkozen en ik was eerste opvolger. Willem werd ook voor het eerst rechtstreeks verkozen als provincieraadslid en stelde mij voor om hem op te volgen in de gemeenteraad. Op 5 juni 1989 deed ik mijn intrede in de gemeenteraad van Harelbeke als enige PVV’er.”

Bij de verkiezingen van oktober 1994 – intussen was in 1992 VLD de nieuwe naam van PVV – stond André derde op de VLD-lijst die getrokken was door wijlen ex-burgemeester Lano, die overgestapt was van CVP naar de liberalen. “Dank zij de populariteit van Pierre haalden wij 5 zetels maar bleven in de oppositie steken.” In 2000 werd André aangeduid als lijsttrekker. “Na de tegenvallende uitslag van de verkiezingen in 2006 waar we 3 zetels verloren, deels te wijten aan de interne strubbelingen binnen onze partij en ook omdat de strijd om het burgemeesterschap tussen ACW en Unizo ons heel wat stemmen kostte – zonder te spreken van de buitengewone winst van het Vlaams Belang – besloot ik om de legislatuur niet uit te doen en mijn mandaat over te dragen aan de jonge gemotiveerde kandidaat Michaël Vannieuwenhuyze. Hiermee wilde ik de vernieuwing van Open VLD, om de jongeren bij het beleid te betrekken, bestendigen.” Van 1989 tot 2008 zetelde André ononderbroken als oppositieraadslid. André nam ontslag als gemeenteraadslid eind december 2008.

In 2018, precies 10 jaar later werd André opnieuw verkozen als gemeenteraadslid. “Ik stap tijdelijk terug in de politiek om onze nieuwe verkozen leden op de goede weg te zetten en de knepen van de oppositie aan te leren. In de loop van deze bestuursperiode zal ik opnieuw mijn mandaat doorgeven aan een jongere. Verder wil ik de belangen van elke Harelbekenaar behartigen en erop toezien dat de meerderheid zoveel mogelijk onze punten realiseert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier