Ere-provinciegriffier Remi De Clerck op 92-jarige leeftijd overleden

Jos Remaut

Oud-provinciegriffier Remi De Clerck overleed op zondag 12 november in het wzc Prinsenhof in Brugge, maar zijn overlijden raakte nu pas bekend. De begrafenisplechtigheid vond ondertussen plaats in intieme kring.

Remi De Clerck werd op 19 februari 1925 geboren in Hooglede, waar zijn vader griffier was bij het vredegerecht. Na zijn humaniorastudies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende en het Klein Seminarie in Roeselare promoveerde hij aan de universiteit Gent tot doctor in de rechten. In 1954 startte zijn loopbaan bij de provincie als bestuurssecretaris van het rijkspersoneel. Nadien promoveerde hij tot bestuursdirecteur, om in 1967 Amand Lommez op te volgen als provinciegriffier.

Remi De Clerck was een sociaal voelend man en daardoor bestuurder in tal van zorginstellingen, o.m. bij de federatie van beschutte werkplaatsen in West-Vlaanderen, het Dominiek Savio-instituut in Gits en het provinciaal bezigheidshome De Waaiberg. Tevens had hij een brede culturele interesse, vooral voor muziek. Hij was ook ere-directeur van de School voor Bestuursrecht in West-Vlaanderen.

In 1979 was Remi De Clerck ook korte tijd provinciegouverneur ad interim, nadat gouverneur Leo Vanackere na een ambtsperiode van slechts enkele maanden onverwacht overleed in augustus 1979. Hij overbrugde de periode tot de aanstelling van de nieuwe gouverneur Olivier Vanneste, eind september 1979.

In 1990, op zijn 65ste, ging Remi De Clerck met pensioen, maar hij bleef erg verbonden met de provincie en was tot voor kort nog regelmatig van de partij op de bijeenkomsten voor het gewezen personeel van de provincie en op die van de oud-gedeputeerden. Hij had bovendien een bijzondere band met oud-provinciegouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle, die in 1997 overleed.

Remi De Clerck was getrouwd met Maria Vermander en vader van twee zonen, Jan en Luc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier