Emma komt op voor CD&V in Izegem, haar vriend Nigel voor Open VLD

Nigel Casier en Emma Claeys: "We respecteren elkaars visie en willen elkaar niks opdringen." (Foto Frank) © (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Binnen een kleine maand komen Emma Claeys (23) en haar vriend Nigel Casier (25) allebei voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niets speciaals, ware het niet dat zij op de CD&V-lijst staat en hij op die van Open VLD. Toch zorgen die verschillende politieke strekkingen niet voor bitsige discussies thuis.

Het koppel leerde elkaar in 2014 in studentenclub Den Ipsoc in Kortrijk kennen. “Ik studeerde er elektromechanica met de optie klimatisatie en Emma volgde er de richting sociaal werk”, vertelt Nigel. “Ik zat in het praesidium en had de taak haar als schacht te dopen. Later werd ik praeses van de club en Emma rolde in het bestuur als scriptor, die mee de vergaderingen in goede banen leidde. Haar studentendoop vond in februari plaats en midden maart liepen we elkaar tegen het lijf op een fuif van de club. We bleken de enige van het gezelschap te zijn die BOB waren en zo raakten we aan de praat. Van het een kwam het ander en enkele weken later waren we een koppel.”

Kleine wereld

Pas achteraf bleek dat hun beider families in Izegem op amper driehonderd meter van elkaar woonden. “Mijn ouders woonden op vijftig meter van zaal Ruytershove en Nigel woonde toen nog vlakbij de ondertussen verdwenen garage van zijn ouders langs de Rijksweg. Zijn grootvader heeft zelfs ooit nog grond van mijn grootvader aan Aveve gekocht. Of hoe de wereld soms kleiner is dan we denken. Ik zat toen op kot in Kortrijk en hij haalde me geregeld op om me van het station naar daar te brengen. Ik zat toen al bij Jong CD&V, waar ik via mijn vader Joris Claeys (gemeenteraadslid en voormalig schepen – nvdr.) ingerold was. Ik engageer me graag, dus voor mij was die stap vrij evident.” Nigel zette pas in 2016 – toen het koppel al twee jaar samen was – de stap naar de politiek. “Ik zet me met plezier voor iets in en kwam via allerlei stemtesten bij Open VLD uit”, vertelt hij. “Via internet kwam ik bij Jong VLD terecht en zo rolde ik in hun bestuur. Thuis was er niet echt een politieke link, buiten dat een neef van mijn vader ooit voor de liberalen opkwam.”

“Het was wat onwennig om mee te gaan naar de nieuwjaarsreceptie van de andere partij”

Dat Nigel een andere politieke strekking koos, was bij het koppel nooit een probleem. “In het begin voelde het natuurlijk onwennig om mee te gaan naar nieuwjaarsrecepties van elkaars partij”, vertelt Emma. “Je voelt je dan een beetje een buitenstander. Dat gevoel verdween later wel. Ondertussen zijn we netjes geaccepteerd bij elkaars partijen en ik durf zelfs zeggen dat door onze relatie beide partijen misschien ook wel beter overeenkomen dan vroeger. Nu gebeurt het vaak dat ik bij een barbecue van Open VLD mee kom helpen en dat Nigel bij een feest van CD&V ook een handje komt toesteken. Niemand heeft daar een probleem mee. Als het puur over de politiek gaat en er vindt bij ons thuis eens een vergadering plaats, dan houden we dat wel bewust gescheiden. Dan gaat een van ons twee eventjes naar een andere ruimte. We respecteren elkaars visie en willen elkaar niks opdringen. Verder is het zeker niet zo dat we constant over politiek praten. Hoogstens over nationale thema’s. Lokale onderwerpen kaarten we bewust niet aan. We kunnen politiek en bed perfect van elkaar scheiden.”

Samen affiches plakken

De beslissing om zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen te stellen kwam er quasi tegelijkertijd. “We zijn beiden door onze partijen gevraagd”, zegt Nigel. “We gunnen het elkaar en zijn klaar voor een eerlijke politieke strijd, al vechten we die zeker niet in onze huiskamer uit.” Het koppel vult elkaar zelfs netjes aan. “We helpen elkaars affiches plakken en ik sta Nigel al eens bij om de spelling van zijn correspondentie te checken”, lacht Emma. ” Veel vrienden zeggen ons dan ook dat ze op verkiezingszondag 14 oktober graag een vlieg op de muur van ons huis zouden willen zijn. De realiteit is dat we die dag wellicht gescheiden zullen doorbrengen en de resultaten elk in de lokalen van onze partij zullen afwachten.”

Gunnen het elkaar

Volgt de logische vraag: wat als een van de twee een beter resultaat dan de ander neerzet? “Dan gaan de ene blij voor de andere zijn”, vertelt Emma. “We gunnen het elkaar. Het is uiteindelijk de kiezer die beslist. Ik probeer er in aanloop naar de verkiezingen nuchter in te blijven, maar Nigel is daar iets nerveuzer in.”

Moesten zowel Emma als Nigel kans maken op een mandaat maken, dan kunnen ze elk voor hun partij zetelen. “We zijn niet wettelijk samenwonend of getrouwd, dus dat is perfect mogelijk”, zegt Nigel. “We gaan op 21 maart 2020 wél trouwen, dus dan zou de situatie wel veranderen. Wat we dan zouden doen? Daar hebben we onder elkaar afspraken rond gemaakt, maar we willen uiteraard niet op de feiten vooruit lopen.” Emma’s broer Jan komt overigens ook voor het eerst op bij CD&V. “Daar zal de keuze voor een mandaat afhangen van wie de meeste stemmen heeft”, besluit Emma.